Premierul Marcel Ciolacu a declarat, ieri, că Guvernul lucrează în continuare la pachetul fiscal-bugetar iar în câteva zile va fi pus în transparenţă. El a spus, de asemenea, că până la sfârşitul lunii septembrie „terminăm tot circuitul” de adoptare a acestor măsuri, inclusiv asumarea răspunderii în Parlament. Şeful PSD a mai afirmat că s-a vorbit despre „aşa-zisa austeritate”, dar că în actul normativ care este în lucru „o să crească salariile”.

Până la punerea în transparenţă a actului normativ, măsurile fiscale vehiculate îngrijorează mediul de afaceri. Potrivit declaraţiilor secretarului general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Sterică Fudulea, aceste propuneri vin să descurajeze antreprenoriatul din România.

„Ne îndreptăm spre un sistem incert de impozitare, pe care ANAF nu-l va putea urmări. Ne vom trezi anul viitor că avem un sistem de 16 la sută per ansamblu în mediul economic global. Asta pentru că toţi micii întreprinzători  vor alege această variantă, dacă se aplică procentul promovat de liberali. Noi, în calitate de parteneri de dialog social, cu avizul Comisiei Europene, am venit cu liniile noastre roşii. Astfel, am propus ca procent de impozitare 2 la sută, urmând ca de anul viitor să scădem plafonul de la 500.000 de euro la 300.000 de euro. Practic, micul întreprinzător se preocupă acum de vânzări. Dar, pe viitor va avea în vedere şi cheltuielile. Şi atunci mulţi sau majoritatea vor trece la sistemul de impozitare de 16 la sută. Ca atare, ANAF nu va avea posibilitatea de monitoriza sistemul de impozitare. Vom avea un sistem de impozitare incert şi  un sistem bugetar şi economic la fel de incert”, ne-a declarat  Sterică Fudulea.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.