Ministerul Sănătăţii a anunţat lansarea unei noi strategii naţionale de sănătate, care ar urma să fie aplicată integral până în 2030 şi care va schimba radical felul în care funcţional în momentul de faţă sistemul.
Acelaşi plan vorbeşte şi despre plata unei taxe suplimentare când mergi la un spital de stat pentru a putea alege medicul dorit care să te consulte, atât în ambulatoriu, cât şi în spital.
„Este o poveste cu bătaie lungă. Nu ştim ce vrea domnul Rafila şi nici cum se va aplica această măsură. Medici cu performanţe au fost şi vor mai fi. De obicei, oamenii aleg mediul privat, asta se ştie de când lumea. Dar nu numai. Fiecare este liber să aleagă medicul. Despre ce vorbim? Despre consultaţii, investigaţii, manoperă medicală? Cerinţele pacienţilor sunt vaste şi fiecare vine cu doleanţele sale. Este asigurat, merge la urgenţă, este liber să aleagă. De obicei oamenii merg la medicul care îi tratează. E puterea obişnuinţei. Nici preoţii nu şi-i schimbă. Acum, vezi Doamne, să dea bani ca să meargă la doctorul X, că a auzit că ar fi mai bun, mai citit, cu stetoscop mai fiabil. Nu ştiu cum va fi pusă această problemă în practică. Nu ştiu efectiv. Ştiu că este a la long, o idee, o zicere, o inventare a unui nou sistem. Important, în toată această ecuaţie este pacientul. Omul trebuie să ştie ce are de făcut. Dacă doreşte un medic curant anume este treaba lui. Adică a pacientului! Banii omului, pe lângă cotizarea la Fondul de Asigurări, trebuie să meargă atunci la diverse investiţii, cum ar fi crearea de reţele teritoriale pentru îngrijirea bolnavilor, în care suntem noi implicaţi, medicii de familie, da, bani pentru medicina de prevenţie care nu se mai pune în practică de ani de zile, dar zilnic vorbesc ministeriabilii de ea. E ca Ileana Cosânzeana. Frumoasă, dar greu de cucerit”, ne-a declarat dr. Constantin Ciureanu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din Tulcea.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.