Lucrările privind extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Tulcea ar putea începe la jumătatea anului viitor, după ce Ministerul Dezvoltării a aprobat recent cererea de finanţare în valoare de peste 36 de milioane de lei, depusă de Primăria Tulcea.

„Noi am depus un proiect în luna aprilie 2022 care nu a avut susţinere şi nu a fost promovat din anumite raţiuni care ţin de concesionarul de gaz, Tulcea Gaz. Acesta este concesionarul distribuţiei gazului metan până în 2070. Potrivit acestuia, în prima sesiune, municipiul Tulcea nu a fost eligibil, deoarece prin contractul de delegare către Tulcea Gaz, doar această societate poate realiza extinderea reţelelor în oraş. În acest caz era aproape imposibilă extinderea în zonele de case unde costurile operatorului privat nu pot fi amortizate”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

La solicitarea primarilor de municipii care nu au putut accesa în acea sesiune ghidul de finanţare, s-a luat decizia ca la următoarea sesiune şi autorităţile cu serviciu delegat să poată depune cerere de finanţare şi studii pentru extindere.

„În felul acesta am transmis către Tulcea Gaz intenţia noastră, a primăriei, de a depune cerere de finanţare, o nouă cerere, în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare, prin programul Anghel Saligny pentru dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a activităţilor de transport, distribuţie şi consum final”, a precizat Ştefan Ilie.

Locuitorii de la case au solicitat în repetate rânduri primăriei înfiinţarea unei reţele de distribuţie care să ajungă şi în zona de case, a precizat edilul-şef.

„În funcţie de interesele sale economice, concesionarul a extins reţeaua în zona de blocuri şi la câteva case din apropierea acestora la solicitarea locatarilor, evident cu contribuţia lor. Restul caselor au rămas aşa, în aşteptare, fără prea mult optimism. Tot timpul oamenii ne întrebau de ce nu ajunge gazul şi în zona de case. Mă refer în special la cei de strada Alexandru cel Bun, care s-au arătat cei mai vehemenţi. Le-am explicat că avem un concesionar, respectiv Tulcea Gaz, care este unicul investitor, dar că vom face diligenţele ca noi primăria să obţinem finanţarea necesară pentru a demara lucrările”, a  mai precizat primarul Ştefan Ilie.

Şi, în sfârşit, demersurile au dat rezultate, cererea de finanţare pentru extindere a reţelei de gaz în municipiu fiind aprobată. Sistemul inteligent de distribuţie gaze naturale se va construi pe o lungime de reţea de 31.725 metri, care va conecta un număr de 5158 imobile, din care 318 agenţi economici.

În perioada imediat următoare, administraţia locală va parcurge etapele de aprobare a Studiului de Fezabilitate şi a indicatorilor de către Consiliul Local, apoi va începe procedura de licitaţie pentru proiectare şi execuţie.

„Probabil că lucrările vor începe în a doua jumătate a anului viitor, undeva spre toamnă. Dacă nu avem contestaţii. Asta ar îngreuna puţin lucrurile. Vom prioritiza străzile pe care nu am început să le asfaltăm. Investiţia de gaz se duce cu precădere în zona de case, respectiv zonele unde nu a ajuns Tulcea Gaz, precum Miron Costin, Eternităţii. Va fi o centură cu gaz a întregului oraş, inclusiv pe strada Viticulturii. Bineînţeles că va fi inclusă şi strada Alexandru cel Bun. Problema este că această stradă este proaspăt asfaltată. Deci nu vom începe de acolo. Aşa cum v-am spus, am discutat cu oamenii înainte de a obţine finanţarea pentru gazul metan şi le-am explicat că vom asfalta străzile mai întâi pentru că avem banii şi pierdem proiectele. Apoi vom decoperta pentru a trage conductele de gaz. Vom avea intervenţii minim invazive ca să spun aşa peste lucrarea de modernizare. Va fi deranj, vom încerca să găsim variante pentru a afecta cât mai puţin străzile, însă cetăţenii înţeleg că gazul asigură confort. Pentru a ajunge spre Orizontului, de exemplu, nu este de ajuns simpla legare la conductele existente, ci trebuie făcute nişte staţii care să mărească presiunea gazului pentru a ajunge la cetăţeni. Este foarte important că am obţinut finanţare, iar oamenii vor avea gaz metan în următorii 3 sau 4 ani. Spun asta pentru că nu ştiu cât vor dura diligenţele pentru proiectare, studiu, licitaţie. O licitaţie pentru desemnarea firmei care să execute lucrarea poate dura foarte mult. De asta nu pot avansa un termen. Ceea ce vreau să le spun oamenilor este că toată zona de case din Tulcea va avea gaz metan. Lucrările nu sunt atât de simple, vii cu o ţeavă şi gata, s-a rezolvat. Lucrările sunt mult mai ample. Vom merge mai mult pe zona trotuarelor, acolo unde s-a asfaltat. Bine că oamenii s-au lămurit”, a explicat primarul Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea are deja studiul de fezabilitate elaborat, însă acesta trebuie readus la valorile de cost actuale.

„Noi, primăria, avem studiul de fezabilitate realizat, doar îl vom reactualiza cu noile valori în Consiliu Local. Apoi vom organiza licitaţia  pentru proiectare şi execuţie. După ce investiţia va fi gata, o vom preda pentru exploatare către Tulcea Gaz, care are contract de concesiune până prin 2070. Repet, ca orice operator privat, Tulcea Gaz nu este interesat să se ducă în zona de case, pentru că investiţia presupune costuri foarte mari. Iar oamenii nu-şi permit aportul financiar, consumatorii sunt foarte puţini, şi operatorul nu are nimic de câştigat. De asta nici nu a făcut nimic. Astfel, Tulcea Gaz s-a dus către zona de blocuri sau cea privată a marilor consumatori. Pentru ei este mană cerească faptul că vor primi o aducţiune modernă în care nu au băgat niciun leu. De fapt nu aceasta este problema, ci realizarea dorinţei oamenilor de a avea gaz în case. Aproape 6000 de locuinţe vor avea gaz metan. Vorbesc de case. Vor beneficia de alimentare cu gaze şi în jur de 300 de agenţi economici”, a subliniat edilul.