Preşedintele  Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Tulcea, comandorul în rezervă Eusebio Lădaru, consideră că tinerii români nu sunt pregătiţi să răspundă unei chemări la război. Comandor (r) ing. Eusebio Lădaru are 36 ani de activitate ca militar, ultima funcţie ocupată fiind comandantul Unităţii Militare 02131 Victoria între anii 2009-2022.

În contextul celebrării Zilei Veteranilor, amintind de încheierea oficială a Primului Război Mondial, l-am întrebat pe comandorul (r) Eusebio Lădaru dacă tinerii sunt atraşi de sistemul militar şi dacă este nevoie de pregătire militară.

„Noi, cei care am activat în sistemul militar, considerăm că este nevoie de multă pregătire militară la nivel naţional, atât psihologic cât şi din punct de vedere al tehnicii din dotarea actuală a armatei române. Trebuie să recunoaştem că tinerii nu sunt atraşi de acest sistem militar, se încearcă prin diverse acţiuni să fie implicaţi, dar e greu. Pe timpul celor două războaie mondiale, tinerii erau îmbărbătaţi de comandanţii lor prin îndemnul <<Luptaţi, luptaţi, că o să vă dăm pământ>>, această frază fiind repetată de veteranul de la Turda. Ei au fost într-adevăr împroprietăriţi cu 500 de metri teren intravilan şi 1000 de metri teren extravilan. În timpurile noastre, toată lumea se gândeşte la partea financiară, şi nu la partea patriotică, să lupţi într-adevăr pentru locurile unde te-ai născut, unde ai crescut şi în care îţi vei duce viaţa”, ne-a declarat Eusebio Lădaru.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.