Faleza Dunării şi monumentul dedicat lui Ivan Patzaichin sunt cele mai reprezentative locuri din municipiul Tulcea care trebuie văzute de turişti, arată rezultatele chestionarului public privind percepţia potenţialului turistic şi a opţiunilor turistice din municipiu, realizat online de Organizaţia de Management al Destinaţiei Turistice (OMD) Tulcea şi făcute ieri publice într-o conferinţă de presă organizată la Primăria Tulcea.
La chestionarul online desfăşurat în perioada 20 noiembrie-10 decembrie au participat 1.008 persoane, cele mai multe dintre ele cu vârste cuprinse între 35 de ani şi 44 de ani, cu domiciliul în municipiul Tulcea, cu studii universitare şi fără experienţă în domeniul turismului.
Faleza Dunării şi monumentul dedicat lui Ivan Patzaichin au strâns 762 de voturi din cele 986 posibile, muzeele din oraş au fost alese de 698 de participanţi la chestionar, iar Monumentul Independenţei, de 499 de respondenţi, fiind urmat de clădirile istorice cu 345 de respondenţi şi Satul Pescăresc cu 286.
„E clar că faleza e un nucleu important al oraşului, dar consider că a creat şi o uşoară decepţie, pentru că trebuia să arate într-un mare fel şi nu arată aşa cum ar fi trebuit, dar potenţialul ei este cu mult peste ce oferă în prezent. Tulcea chiar poate deveni un hub turistic zonal şi chiar regional, pentru că are acest avantaj al poziţionării pe hartă care oferă accesibilitatea către toate zonele importante din Dobrogea de Nord, şi nu mă refer doar la Delta Dunării”, a precizat, ieri, coordonatorul OMD, Alexandru Filip.
La rândul său, primarul municipiului, Ştefan Ilie, a afirmat că monumentul dedicat lui Ivan Patzaichin este unul din motivele pentru care oamenii vin în Tulcea.
„Ceea ce a avantajat faleza este Monumentul Ivan Patzaichin care poate fi considerat în mod cert drept unul din elementele vizuale reprezentative ale municipiului. Dacă până acum aveam faleza, Monumentul Independenţei, monumentul lui Ivan Patzaichin e cel care trece alături de aceste elemente poate pentru eternitate pentru municipiul nostru. Din acest motiv el a fost introdus în logo-ul nostru, după ce a fost dezvelit. Deja oamenii vin să viziteze acest monument”, a declarat primarul municipiului Ştefan Ilie.
Cele mai apreciate motive pentru care un turist ar merita să viziteze oraşul Tulcea au fost accesibilitatea atracţiilor din judeţ, cu 859 de voturi din cele 989 posibile, gastronomia şi vinicultura au fost alese de 591 de participanţi la chestionar, urmate de muzee cu 555 de voturi, arhitectura cu 303 şi evenimente cu 279.
Aspectul oraşului a fost considerat un punct slab de către respondenţi, 764 dintre aceştia considerând că oraşului Tulcea îi lipseşte o înfăţişare mai bună pentru a deveni mai atractiv din punct de vedere turistic. De asemenea, 487 cred că ar trebui să fie mai multe clădiri istorice, 452 sunt de părere că atracţiile pentru copii sunt puţine, 385 de participanţi la chestionar consideră că agenda turistică ar trebui îmbogăţită, iar 328 de votanţi cred că lipsesc standardele HoReCa.
Primarul Ştefan Ilie a precizat că în planul urbanistic zonal se doreşte înfiinţarea unui parc de distracţii în locul fostului tobogan de lângă Lacul Ciuperca.
„În privinţa atracţiilor pentru copii, avem în planul urbanistic zonal, sperăm să fie aprobat, fiindcă suntem la ultimele etape, ca în zona fostului tobogan de lângă Lacul Ciuperca, să facem un parc de distracţii. Terminăm Gravity Park în proporţie de 90% până la sfârşitul acestui an, aşa că atracţiile pentru copii vor fi mai multe. Dacă aceste lucruri se vor concretiza într-un timp mediu, bineînţeles că vom acoperi o parte din ceea ce-i lipseşte oraşului, pentru că ele ţin de municipalitate”, a declarat primarul.
Primarul Ştefan Ilie consideră că principalul motiv care nu oferă un aspect plăcut al oraşului este reprezentat de infrastructura învechită, lipsa spaţiilor verzi şi faptul că sunt multe clădiri istorice ce necesită a fi reabilitate.
„Principalele trei lucruri pe care tulcenii le solicită municipalităţii pentru a deveni mai atractiv turistic ţin foarte mult de primărie. Aspectul mai bun al oraşului se poate realiza doar prin reabilitarea unei infrastructuri de bază. Dacă ne uităm la cum era accesul între Dunăvăţul de Jos şi Dunăvăţul de Sus, sau accesul prin localităţi precum Valea Teilor, în momentul în care au fost reabilitate principalele artere deja s-a schimbat aspectul localităţilor Murighiol, Dunăvăţul de Jos şi Dunăvăţul de Sus. Practic, infrastructura de bază care a fost creată a dus la un nou aspect al zonei. Acest lucru a făcut ca, dintr-odată, locurile de acolo să capete o valoare pe piaţă mult mai mare decât avea înainte, să se dezvolte foarte mult turismul. Din acest motiv, principalul lucru care nu ne oferă un aspect frumos al oraşului este o infrastructură învechită, care ţine de străzi, trotuare, de multitudinea de cabluri care sunt pe stâlpii de electricitate, lipsa unor spaţii mai generoase verzi, de faptul că clădirile istorice trebuie reabilitate. Pentru acest lucru, ceea ce avem noi în patrimoniu, am reuşit să obţinem finanţare europeană, suntem într-un stadiu avansat al licitaţiilor pentru execuţie, atât pentru clădirea Colegiului <<Spiru Haret>> şi clădirea Deltacons. Sprijinim cultul musulman introducând în strategia de dezvoltare a municipiului Tulcea reabilitarea şi modernizarea a geamiei şi a clădirii anexe geamiei. Sunt în lucru Biserica Grecească şi Biserica cu ceas care au obţinut finanţare europeană. Într-un interval de 5,6,7 ani vom avea 5,6,7 clădiri istorice nou renovate, pe lângă cele care au fost reabilitate acum. Şi, bineînţeles, se va mări oferta de ghid turistic”, a explicat edilul.
În prezent, OMD Municipiul Tulcea se află în curs de definitivare a dosarului pentru avizare la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, după ce vineri, 8 decembrie, Consiliul Local al Municipiului Tulcea a aprobat participarea Unităţii Administrativ-Teritoriale Municipiul Tulcea ca membru fondator la înfiinţarea Asociaţiei.