Municipiul Tulcea a primit toate cele 30 de autobuze electrice, şi staţiile de încărcare, însă doar două sunt folosite, din cauza lipsei unui aviz de la Enel.
„De două săptămâni am început să punem două autobuze pe traseu, pentru că atât putem să încărcăm. Acum ne mai ajută puţin vremea, fiindcă nu mai este atât de frig şi nu se mai descarcă aşa repede, ţine mai mult bateria. Speranţa noastră este ca din martie să dăm drumul la autobuze”, a explicat Aurelian Udrea, directorul Societăţii de Transport Public Tulcea.
Directorul STP spune că după obţinerea avizului de racordare de la Enel pentru cele patru transformatoare de mare putere, în trei săptămâni, toate autobuzele electrice vor ieşi din depou pe trasee.
„Constructorul are toate pregătite, transformator, tot ce-i trebuie, doar că se aşteaptă un aviz cu proiectul tehnic de la Enel, acolo e problema. Săptămânal, la câteva zile, se ia legătura cu Enel-ul şi tot ne amână, nu înţelegem de ce. Ideea este că nu am primit încă avizul de racordare de la Enel. În funcţie de cum primim avizul, vom da drumul la instalarea transformatorului. Din câte înţeleg eu, după ce primim avizul, toată povestea durează undeva la 3 săptămâni maxim. Noi suntem pregătiţi tehnic să le operăm, aşteptăm numai să putem să le băgăm în priză. Teoretic, Enel-ul trebuia să ne dea avizul din noiembrie, programarea iniţială era ca la sfârşitul lui decembrie să avem autobuzele deja în reţea”, ne-a declarat directorul Societăţii de Transport Public Tulcea, Aurelian Udrea.
Transformatoarele urmează să fie instalate în patru locaţii, la sediul Societăţii de Transport Public Tulcea, în staţia de lângă Liceul Nicolae Cornăţeanu, în Şantierul Naval şi în Dallas.
„Ca să putem să dăm drumul la autobuze pe traseu, în primul rând ne interesează montarea transformatorului de mare putere de la sediul STP, care să alimenteze cele 10 staţii de încărcare lentă pe care le avem deja montate. Şi în celelalte trei locaţii sunt deja montate staţiile de încărcare rapidă, doar că trebuie puse transformatoare ca să le asigurăm curent. Noi am zis că în primă fază ne dorim să-l instalăm pe cel de la sediu, fiindcă dacă îl avem pe acesta, ne descurcăm până se instalează şi celelalte. Chiar dacă mai durează o lună, două până se instalează celelalte, noi oricum o să avem autobuzele în reţea”, a precizat Aurelian Udrea.
Printr-un proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării în valoare de 19,7 milioane de lei, fără TVA, Primăria municipiului Tulcea a primit 10 autobuze electrice, 10 staţii de încărcare electrică lentă şi alte trei staţii de încărcare rapidă. Printr-un alt proiect iniţiat de Primăria municipiului Tulcea, cu un buget total estimat de 98.217.383,15 lei, societatea Transport Public SA a primit 20 de autobuze electrice şi peste 20 de staţii de încărcare rapidă şi lentă.
Autobuzele respectă toate standardele europene şi beneficiază de cele mai diverse şi moderne dotări: aer condiţionat şi încălzire, sisteme de siguranţă şi de informare, accesibilitate pentru persoane cu dizabilităţi, prize de încărcare USB destinate călătorilor, etc.
Societatea de Transport Public Tulcea speră că începând din primăvară să fie puse pe traseu şi restul autobuzelor.
Licitaţie pentru înfiinţarea a 29 de staţii de călători
Primăria Municipiului Tulcea a scos, recent, la licitaţie construirea unui depou, modernizarea şi înfiinţarea a 29 de staţii de călători şi implementarea sistemului de transport inteligent (ITS). Licitaţia este deschisă şi ofertele se pot depune prin intermediul SEAP până la data de 20 martie. Valoarea totală estimată a contractului este de 39.594.964,29 lei fără TVA.