Tone de gunoi ajung zilnic în singura groapă de gunoi ecologică de la marginea municipiului Tulcea. Din această cauză, cele două celule de depozitare a deşeurilor s-au umplut deja.
Consilierii locali vor trebui să decidă dacă îşi dau acordul pentru construirea celei de-a treia celule ecologice de depozitare a deşeurilor la marginea municipiului sau să rişte un proces cu firma căreia, în 2005, Consiliul Local al municipiului i-a delegat administrarea gunoiului. Mai mult, dacă se ia decizia de a nu mai depozita gunoiul la Tulcea, transferul acestuia la celula de la Mihai Bravu, de exemplu, va însemna o creştere a costurilor dublă sau chiar triplă pentru fiecare cetăţean din oraş, atrage atenţia Primăria municipiului.
Cele două celule de depozitare a deşeurilor de la rampa ecologică din municipiu s-au umplut deja, motiv pentru care Primăria Tulcea a iniţiat formalităţile pentru construirea unei noi celule. În acest sens, pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de săptămâna trecută a figurat un proiect de hotărâre privind declararea de utilitate publică de interes local a obiectivului de investiţii „Construire celulă ecologică pentru depozitare de deşeuri nepericuloase în cadrul depozitului ecologic pentru deşeuri Tulcea”.
Înainte de vot, consiliera PSD Anca Suhov a atras atenţia că amplasarea celulei este prea aproape de blocurile de locuit, dar şi că se află pe una dintre posibilele direcţii de extindere a intravilanului municipiului. Amplasamentul se află pe strada Taberei, înspre Vărărie Baltă, în spatele cartierului Dallas.
„Suntem la acest punct într-o situaţie uşor delicată. Avem hotărârea Consiliului Local din 2005, deci acum aproape 20 de ani, de înfiinţare a acestui depozit de deşeuri, dar între timp nu mai vorbesc de dezvoltarea zonei Vărărie, vorbesc doar de o investiţie a primăriei demarată în cealaltă direcţie, în cadrul Cartierului Dallas, care este la 300 m de acest teren despre care discutăm acum. Este vorba despre un centru de asistenţă socială. Chiar şi blocurile sunt la un pic peste 300 m de acest amplasament. Aş vrea să ne gândim foarte bine dacă chiar este oportun atât de aproape de intravilan, de una dintre posibilele direcţii de extindere a intravilanului, să ne punem în cale încă un depozit ecologic. Nu ştiu dacă este cea mai bună idee, din punctul meu de vedere, al dezvoltării oraşului”, a declarat arhitectul Anca Suhov în timpul şedinţei de plen.
Proiectul de hotărâre nu a trecut, însă viceprimarul George Şinghi, iniţiatorul proiectului de hotărâre, spune că acesta va fi repus pe ordinea de zi la şedinţa următoare, problema fiind una urgentă.
„Este o istorie lungă în spate. Contractul acesta de delegare pentru groapa de gunoi s-a făcut în anul 2005, pe 20 de ani, el expiră anul viitor. Primăria s-a obligat prin contract să pună la dispoziţie terenurile pentru realizarea a opt celule, deci este un contract în vigoare. Noi trebuie să realizăm obligaţiile în funcţie de acel contract, altfel riscăm să fim şi daţi în judecată de acea societate. Am înţeles argumentele de ordin ecologic ale doamnei consilier, însă până la urmă sunt nişte drepturi şi obligaţii asumate tot de municipiu, de Consiliul Local, cu ceva timp în urmă. Vrem sau nu, trebuie să ne achităm de acele obligaţii, mai ales că alternativa de a nu mai depozita în acea celulă de gunoi şi a duce gunoiul, poate, la celula de la Mihai Bravu va însemna o creştere a costurilor dublă sau chiar triplă pentru fiecare cetăţean din oraş. Deci trebuie să punem în balanţă toate plusurile şi minusurile unui astfel de vot. Nu putem să spunem un singur lucru, că nu e bine să fie aici gunoi şi cu asta ne spălăm pe mâini de tot. Trebuie să avem responsabilitatea întregului ansamblu. Hotărârea va fi pusă din nou luna viitoare pe ordinea de zi, bineînţeles cu explicaţii şi argumente”, ne-a declarat George Şinghi.
Cele două celule existente au ajuns la capacitatea maximă în aproape 20 de ani.
În 2008, în municipiul Tulcea era inaugurat primul depozit ecologic, pentru deşeuri nepericuloase şi periculoase stabile, realizat în zona Vărărie de S.C. Ecorec S.A.
Depozitul Tulcea se întinde pe o suprafaţă de 22 de hectare şi are opt celule. Specialiştii estimau atunci că el va putea asigura spaţiul de depozitare pentru următorii 25 de ani.
În prezent sunt construite două celule, Ecorec S.A. demarând în 2022 demersurile pentru construirea celei de a treia celule.
Firma Ecorec are contract de administrare de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă 10 ani.