Regulamentul mult aşteptat de crescătorii de animale din municipiu va intra în dezbatere publică, a anunţat viceprimarul George Şinghi în cadrul şedinţei de plen, desfăşurată săptămâna trecută.

 „Regulamentul a fost transmis şi celorlalte direcţii, a fost cerut feedback-ul şi părerea lor şi urmează să intre în dezbatere publică dacă s-au primit toate completările”, a spus viceprimarul George Şinghi.

Problema a fost adusă în discuţie de consiliera PSD Andaluzia Luca, cea care a cerut lămuriri Poliţiei Locale legate de ocuparea abuzivă a păşunilor.

„La şedinţa ordinară din ianuarie, un cetăţean pe nume Ionuţ Tănase, crescător de animale, ne-a adus la cunoştinţă faptul că deşi noi, în urmă cu un an de zile, am aprobat în cadrul Consiliului Local amenajamentul pastoral, încă nu s-a întocmit regulamentul de atribuire a păşunilor. Dumnealui a adus în discuţie şi faptul că aceste păşuni sunt ocupate abuziv de anumiţi crescători şi prima mea întrebare ar fi dacă Poliţia Locală a făcut demersuri şi s-a autosesizat şi are un răspuns cu privire la cei care ocupă ilegal aceste zone de păşuni”, a solicitat Andaluzia Luca.

Directorul Poliţiei Locale Tulcea, Alexandru Grigore, a precizat faptul că păşunarea abuzivă reprezintă o infracţiune ce ţine de competenţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Tulcea.

„Dacă acolo se păşunează abuziv este o infracţiune şi ar trebui să se adreseze IPJ Tulcea, deoarece Poliţia Locală se ocupă doar de contravenţii şi nu de infracţiuni”, a declarat Alexandru Grigore, directorul Poliţiei Locale Tulcea din subordinea Primăriei.

Primarul Ştefan Ilie a atras atenţia că se păşunează dintotdeauna, acest lucru nefiind incriminator pentru fermieri.

„Se păşunează dintotdeauna, inclusiv domnii care au sesizat păşunează. Dacă i-am urmări dintr-o dronă, i-am vedea cum se duc cu animalele acolo. Tot în baza acestui drept de a păşuna s-au emis şi legile care  permit realizarea unor regulamente. Că ocupă prin păşunat, nu poate fi neapărat o formă incriminatoare şi nu cred că am putea sta cu poliţia după ei. Pentru ocuparea prin construcţii sau alte tipuri de stricăciuni aduse terenului, aici trebuie făcută sesizare şi cei de la DIAP trebuie să facă. Iar regulamentul respectiv este gata pentru a fi pus în dezbatere publică”, a explicat Ştefan Ilie.

Viceprimarul George Şinghi a mai spus că primăria a primit recent o sesizare cu privire la edificarea unor construcţii pe un teren aparţinând Agenţiei Domeniului Statului.

Păşunile sunt în municipiu, dar şi pe raza suburbiei Tudor Vladimirescu.