Românii pot primi 50 de bani pentru returnarea ambalajului din plastic al unei băuturi îmbuteliate la punctele de returnare organizate de comercianţi.

Oamenii se plâng însă că cei 50 de bani garanţie care se reţin obligatoriu nu şi-i primesc înapoi, acuzând comercianţii că nu au containere de reciclare.

Multe magazine, în special cele mici, nu au achiziţionat încă aparatele de reciclat, lucru care nici nu este obligatoriu.

„În general, pentru firmele mici este un efort financiar foarte mare şi nu este rentabil. Sistemul RetuRo ar trebui să fie gestionat în mod special de firmele mari sau de autorităţile locale, ceea ce înseamnă primării. De exemplu, am discutat cu câţiva colegi de-ai noştri din zona rurală care au aceeaşi problemă, pentru că ei încasează clientului acea garanţie, şi clientul nu poate veni înapoi să le returneze sticla, vorbim de magazinele alimentare. În zona urbană sunt centre deja, sunt magazine unde se poate returna acel ambalaj, deşi comod ar fi să se poată returna la comerciantul de la care ai cumpărat”, ne-a declarat Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliului Naţional al IMM din România (CNIPMMR).

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.