Primăria Tulcea lucrează intens la amenajarea rosarium-ului din municipiu, deocamdată la alei, în câteva zile urmând să se facă primele plantări de trandafiri. Aleile vor fi pavate cu piatra cubică scoasă de pe străzile aflate în reabilitare. Zona de pro-menadă va avea şi un iluminat public corespunzător unei zone de relaxare.

Rosarium-urile, colecţii formate din mii de trandafiri din diverse soiuri, sunt amenajări peisagistice spectaculoase, proiectate sub forma unor grădini publice în care se află şi alte aranjamente florale şi arboricole.

În rosarium-ul din municipiu se vor planta 7450 fire de trandafir din 150 de soiuri, 52 arbori – arţari argintii, 888 arbuşti şi 589 plante erbacee perene, iar terenul va fi dotat cu sistem de irigaţie prin picurare şi aspersie. Grădina va fi mobilată cu 75 bănci.

„Rosarium-ul se află acum în perioada în care noi creăm aleile şi ne pregătim pentru primele plantări ale trandafirilor. Noi vrem ca până la finalul anului să înmugurească acolo trandafirii, iar peste vreo doi, trei ani se va vedea frumuseţea lor. Trandafirul nu creşte precum o panseluţă. Anul trecut am făcut primele amenajări ale terenului, iar acum începem şi plantările. Eu sper să ne bucurăm de frumuseţea lui în toate formele, şi atunci când vor fi doar butaşi, şi atunci când vor începe să înmugurească. Vor fi alei, iluminat public frumos, adecvat unei zone liniştite de promenadă”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Dacă în alte oraşe administraţia locală anunţă perioade de desfăşurare a campaniei de curăţenie de primăvară, la Tulcea nu se face acest lucru, pentru că, spune primarul Ştefan Ilie, „noi suntem oraşul care face curăţenie non-stop”.

„Tot timpul avem curăţenie. Noi suntem oraşul care face curăţenie non-stop, spre deosebire de alte dăţi când oamenii se rugau să li se ridice gunoiul şi să se amenajeze spaţiile verzi. Nu vorbesc acum mânat de subiectivism, dar oraşul este mult mai curat ca în trecut şi nu există cetăţean sau asociaţie de proprietari care să se adreseze primăriei sau serviciilor publice şi să nu obţină sprijin imediat, de la toaletări de copaci până la amenajări de spaţii verzi, de la luarea crengilor pe care unii cetăţeni gospodari le taie în grădiniţele lor, până la plantarea de flori”, a precizat Ştefan Ilie.

În această primăvară, Serviciile Publice S.A. Tulcea vor realiza lucrări de amenajări a parcurilor şi a spaţiilor verzi în municipiu.

„Dacă este să numim generic curăţenie de primăvară, începem cu plantarea arborilor, amenajări de parcuri, alte amenajări de spaţii verzi. Vrem să amenajăm spaţii verzi şi în zona străzii Dumitru Ivanov, în zona Vard. Pe Păcii între Zimbrului şi strada Mică am făcut noi spaţii verzi, în locul unor rigole sau a unor zone restricţionate, urâte, din jurul blocurilor. Ne-am pregătit din timp, şi anul trecut am pus în toate sensurile giratorii apă şi curent electric pentru a nu mai fi nevoiţi să venim cu maşina pentru a uda, aglomerând traficul”, a explicat edilul.

În ceea ce priveşte complexul în aer liber dedicat sporturilor extreme, Gravity Park, acesta va fi gata în două, trei săptămâni.