Părerea tulcenilor cu privire la mijloacele de transport public în comun din municipiu este puţin mai bună în 2023, faţă de 2022, arată datele sondajului de opinie al indicelui de satisfacţie al pasagerului realizat de SC Transport Public SA (STP) Tulcea. Dacă în 2022 nota obţinută de STP era de 7,37, în 2023 nota a crescut la 7,40. Sondajul s-a desfăşurat timp de patru zile, în perioada mai-iunie, iar scopul chestionarului a fost de a identifica gradul de satisfacţie al cetăţenilor cu privire la transportul public de persoane.

La chestionarul care a însumat un număr de 10 întrebări au participat 1.020 de persoane.

Respondenţii s-au prezentat preponderent nemulţumiţi şi cu privire la numărul mic de mijloace de transport public în comun care funcţionează pe traseele din municipiu, considerând că acestea ar trebui suplimentate.

De asemenea, au fost nemulţumiţi de frecvenţa circulaţiei autobuzelor, răspunsurile negative fiind motivate de ne-respectarea graficelor şi întârzierea autobuzelor, inexistenţa unui sistem corect de informare a călătorilor cu privire a graficul traseelor autobuzelor, dar şi faptul că nu sunt destule autobuze pe trasee în weekend.

Curăţenia din autobuze a primit un calificativ mediu, călătorii nesatisfăcuţi considerând că nivelul de curăţenie ar trebui îmbunătăţit. Un calificativ mediu a obţinut şi gradul de confort al călătoriei cu mijloacele de transport public în comun. Persoanele intervievate care şi-au exprimat o opinie negativă au declarat faptul că autobuzele sunt prea vechi pentru a oferi un nivel de confort mai bun şi că autobuzele ar trebui să aibă rampă pentru persoanele cu handicap locomotor. Călătorii au fost preponderent satisfăcuţi de siguranţa din mijloacele de transport.

Pe de altă parte, călătorii s-au declarat mulţumiţi de faptul că Primăria municipiului Tulcea oferă abonamente gratuite pensionarilor şi elevilor. De asemenea, aceştia s-au declarat satisfăcuţi de comportamentul şoferilor din mijloacele de transport, observând o îmbunătăţire semnificativă în comparaţie cu sondajul de opinie realizat în 2022.

Respondenţii au venit şi cu propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii transportului public în comun, precum înlocuirea autobuzelor cu unele noi, nepoluante, suplimentarea autobuzelor în special la orele de vârf, implementarea sistemului de e-ticketing şi camere de supraveghere în autobuze.

Toţi respondenţii au fost majori şi aleşi în funcţie de vârstă, sex, ocupaţie, nivel de instruire şi reşedinţă. Majoritatea respondenţilor au fost femei şi au avut vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani. În mare parte ca ocupaţie cei care au răspuns la chestionar erau angajaţi, pe locul doi urmând pensionarii.

În general, persoanele care au răspuns la sondaj folosesc transportul în comun zilnic şi se încadrează în segmentul de vârstă 36-65 ani, aceştia fiind angajaţi şi pensionari, şi în segmentul de vârstă 18-25 ani, adică elevi.

Directorul Societăţii de Transport Public Tulcea, Iacob-Aurelian Udrea, preconizează că anul acesta va exista o schimbare semnificativă în opiniile persoanelor care folosesc transportul public în comun, deoarece vor fi puse în funcţiune autobuzele electrice. Mai mult, sondajul a fost realizat înaintea modernizării sistemului electronic de taxare, prin renunţarea la validatoarele de bilete pe bază de tuş şi introducerea unor tichete pe bază de cod QR.

„Sondajul a fost efectuat anul trecut, în perioada când se efectuau şi lucrări de infrastructură la străzi, având şi traseele deviate. Din această cauză răspunsurile au fost puţin mai negative decât ar fi fost normal, apreciem noi. Erau întârzieri pentru că se duceau autobuzele pe alte străzi. De asemenea, anul trecut aveam încă autobuzele din parcul vechi, anul acesta o să vină cele noi, electrice, şi o să fie o îmbunătăţire. Dacă o să dăm drumul la autobuze la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie, credem că o să se îmbunătăţească nota din sondaj”, ne-a declarat directorul Iacob-Aurelian Udrea.

Anul acesta, Societatea de Transport Public Tulcea va instala în staţiile de autobuz 20 de automate care vor putea fi folosite de călători pentru încărcarea abonamentelor sau achiziţia de bilete, investiţia fiind realizată printr-un proiect finanţat din fonduri europene, iniţiat de autoritatea locală. Totodată, autobuzele clasice vor fi dotate anul acesta cu camere de luat vederi.