Dorinţa autorităţilor privind montarea unor sisteme inteligente de colectare selectivă a gunoiului este pe cale să se implementeze la Tulcea.

Primăria Tulcea a demarat procedurile pentru instalarea a 10 staţii de colectare a gunoiului subteran în şapte locaţii, pentru care a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Amenajare 10 insule subterane în 7 locaţii în cadrul proiectului Managementul deşeurilor în Municipiul Tulcea”.

Este vorba despre str. Păcii – Piaţa Plugari; Isaccei – Casa Cărţii – str. Portului; Victoriei – Casa Armatei – str. Progresului; Cartier E3 – str. Pelinului – str. Sulfinei; Slt. Corneliu Gavrilov – Piaţa Nouă; Cartier E3 – str. Meduzei; Piaţa Civică.

Potrivit primarului Ştefan Ilie, în cadrul unui proiect finanţat prin fonduri europene de circa 2 milioane de euro, în municipiu vor fi montate 100 de platforme digitalizate. Dintre acestea, 10 sunt subterane şi 90 supraterane.

„Suntem acum în licitaţie de proiectare şi execuţie. Cele 10 insule subterane se montează în primul rând acolo unde terenul ne permite, respectiv în zonele aglomerate unde există mari cantităţi de deşeuri şi foarte multe ghene de suprafaţă, care provoacă disconfort de miros şi de gestionare a deşeurilor. Cele 10 staţii de colectare subterană au o capacitate totală de aproape 38 de metri cubi, reprezentând nişte ghene betonate în subteran, impermeabile, cu senzor de umplere, dotate cu camere de supraveghere antiefracţie şi antivandalism, în care cetăţeanul va pune gunoiul care se va duce ermetic în subteran şi nu va mirosi. Dea-supra acestor insule sunt camere de supraveghere, fiindcă totul e digital, care vor atenţiona prin senzori dacă cineva aruncă din maşină sau îşi bate joc de sistemul de colectare”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Cele 90 de staţii de colectare supraterane, care vor înlocui ghenele din jurul blocurilor, vor fi protejate de accesul neautorizat, vandalism şi animale. Staţiile vor fi îngrădite, accesul se va face cu cardul şi vor fi supravegheate video. Asta înseamnă că oamenii care vin să arunce gunoiul menajer, dar şi cel reciclabil, vor fi identificaţi în baza unui card de acces.

„Încercăm prin astfel de mijloace să avem un oraş mult mai frumos şi noi să ne învăţăm să colectăm deşeurile şi să ducem deşeurile la gunoi corect. În viitor, aş vrea ca toate să fie subterane, dar este foarte greu, pentru că spaţiile unde am putea să le punem, în marea lor majoritate, au în interior conducte. Altele au dedesubt vestigii istorice, şi, la fel, nu se pot pune. Dar în viitor vor trebui găsite soluţii să fie cât mai multe subterane”, a precizat Ştefan Ilie.

Primele platforme subterane de gunoi au fost montate în cartierul Dallas, anul trecut, în cadrul unui proiect pilot finanţat din bugetul Primăriei municipiului în valoare de 48.703 euro.