Primăria Tulcea a început montarea primelor treceri de pietoni inteligente pe străzile Păcii, Babadag şi Isaccei pentru a reduce numărul de accidente rutiere din zonă.

Potrivit primarului Ştefan Ilie, trecerea de pietoni inteligentă este utilă în special pe timpul nopţii. În momentul în care senzorii integraţi pe stâlp detectează un pieton, ledurile montate pe cei doi stâlpi luminează intermitent semnalizând conducătorului auto că pe trecere se află pietoni. Sistemul funcţionează timp de 30-40 de secunde sau cât timp pietonii sunt angajaţi în traversare, iar dacă după cele 30-40 de secunde sistemul inteligent nu mai detectează prezenţa pietonilor, el revine la starea iniţială.

„Mă bucur foarte mult că locuitorii au fost impresionaţi când au văzut montarea acestor stâlpi pe străzile Babadag şi Isaccei. În timp, astfel de treceri vor fi realizate pe toate străzile unde sunt zone cu risc de accidente rutiere. Deocamdată lucrăm la ele, mai este de construit, nu vor fi date în folosinţă imediat, pentru că deasupra acestor bări din metal care au leduri pe ele vor fi montate reflectoarele care vor lumina trecerea de pietoni. De asemenea, pe trecerea de pietoni vor fi montate nişte lumini care vor putea fi vizibile în momentul în care maşinile se apropie. De ce sunt ele aşa inteligente şi cum funcţionează pe timpul nopţii? În primul rând protejează foarte mult pietonii care atunci când vor fi angajaţi în traversarea străzii, aparatele vor începe să lumineze stâlpii puternic. Ele au trei componente principale, luminează trecerea de pietoni, detectează pietonii şi atenţionează şoferii”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Trecerile de pietoni inteligente ar urma să fie instalate şi în ale zone intens circulate sau cu risc ridicat de accidente rutiere.

„După ce vom finaliza pe Păcii, ne vom duce şi pe alte străzi aglomerate. Avem un parteneriat cu poliţia care ne spun zonele unde s-au întâmplat de regulă accidente sau unde circulaţia este intensă şi este necesară montarea unor astfel de treceri de pietoni cu semnalizare inteligentă. Apreciem că foarte multe străzi din oraş care sunt circulate vor avea astfel de treceri, inclusiv în cartierul Dallas. Când vom începe să reparăm strada Viticulturii, vom pune şi acolo, la fel şi pe Barajului”, a precizat Ştefan Ilie.

Treceri de pietoni supraînălţate, instalate la solicitarea tulcenilor

Şi anul acesta primăria are în plan instalarea unor treceri supraînălţate în funcţie de solicitările cetăţenilor.

„Avem în plan să mai facem treceri înălţate, pentru că avem cereri din partea unor cetăţeni. De exemplu, am realizat străzi noi, cum este strada Forestierului, care ocoleşte zona Isaccei şi zona Fraher, şi ajunge în Vărărie. Fiind o linie intensă, o arteră lungă, pot provoca accidente cei care merg cu viteză. Pentru a evita accidente rutiere, vom monta din loc în loc şi treceri pentru reducerea vitezei, dar şi în alte zone, acolo unde este cazul şi unde ne solicită cetăţenii”, a explicat edilul.

În anul 2022 au fost montate primele treceri pentru pietoni supraînălţate.

Limitatoarele de viteză din dreptul trecerilor de pietoni ce au fost scoase pe timpul iernii sunt în etapa de restaurare şi vor fi montate luna aceasta.