De Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an în data de 22 martie, Uzina de apă din Tulcea a fost vizitată, vineri, de peste 100 de elevi şi preşcolari. Este pentru prima dată când uzina şi-a deschis porţile de Ziua Mondială a Apei, Valentin Ifrim, directorul Aquaserv Tulcea, anunţând că va deveni tradiţie.

Copiii au fost însoţiţi de specialiştii uzinei, într-un tur în care au putut să vadă traseul tehnologic al apei, de la captare şi până ajunge în reţeaua de distribuţie.

Coordonatorul staţiei de tratare apă potabilă, Aurel Rotunjeanu, a explicat fiecare proces şi fiecare etapă pe rând, ba chiar oferind copiilor şi apă direct de la sursă.

„Apa vine de la Dunăre, de la Mila 42, se numeşte 42.500, vine în rezervorul decantor de 3500 de metri cubi şi are loc fenomenul de decantare. Apa care vine din Dunăre trebuie să decanteze ceea ce are în ea, nisip, noroi, impurităţi foarte fine, pentru asta folosim nişte substanţe cum sunt sulfatul de aluminiu şi policlorura de aluminiu. Noroiul se depune pe fund, adică partea grosieră, iar partea limpede rămâne deasupra”, a explicat Aurel Rotunjeanu.

Deşi staţia de epurare se poate lăuda cu cea mai nouă tehnologie de filtrare care ozonează apa, Rotunjeanu spune că tulcenii nu prea consumă apă şi atunci o mare parte din filtre nu se mai folosesc.

„Pentru că oraşul nu mai consumă apă, noi suntem nevoiţi  să o aruncăm, să investim şi să o aruncăm. Suntem printre puţinele uzine de apă care ozonează apa. Mulţi confundă acest termen de apă ozonată, dar această apă este una foarte bună, este cea mai nouă tehnologie de filtrare  a apei, după aceea ajunge în rezervorul principal şi este distribuită în oraş, acesta este un circuit al apei în mare”, a precizat Rotunjeanu.

Coordonatorul staţiei de tratare apă potabilă a explicat şi ce înseamnă uzina de apă.

„Uzina de apă nu înseamnă numai ce vedeţi aici, uzina de apă înseamnă staţia de la Dunăre, rezervoarele de distribuţie de pe strada Babadag, înseamnă un alt rezervor de la releu, un rezervor de 5000 de metri. Uzina de apă mai este şi uzina de la Bogza, care este cu foraje subterane, care este oprită momentan, pentru motivul pe care l-am spus mai devreme, nu mai avem unde să dăm apa”, a explicat Aurel Rotunjeanu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.