Primăria municipiului Tulcea a recepţio-nat o nouă navă de transport călători care va traversa zilnic Dunărea între oraş şi suburbia Tudor Vladimirescu, vasul urmând să fie dat în folosinţă cel mai probabil luna viitoare.

Nava, dotată cu instalaţie de panouri fotovoltaice, a fost cumpărată cu fonduri europene printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020.

Nava are o garanţie de cinci ani, o capacitate de 50 de locuri şi a costat aproximativ 350.000 de euro.

„Am avut marea bucurie de a primi, în portul Falezei Ivan Patzaichin, noua navă pentru transportul pasagerilor către Tudor Vladimirescu. Îi urăm să fie protejată de spiritul apelor noastre şi vânt din pupa! Aceasta este noua navă pe care am achiziţionat-o printr-un program al Fondurilor Europene. O navă care a costat 350.000 euro din bani nerambursabili, destinată să înlocuiască vechea noastră navă Civitas, care nu de puţine ori se strica şi necesita intervenţii foarte complicate. Noua noastră navă are o capacitate de 50 de locuri, este dotată cu două motoare diesel, dar în acelaşi timp are şi panouri fotovoltaice care îi asigură o nouă sursă de energie. În perioada de vară, aerele condiţionate ar trebui să funcţioneze din panourile fotovoltaice”, a transmis primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

Nava urmează să fie înmatriculată şi predată societăţii Transport Public SA în perioada imediat următoare, aşa încât ea va fi pusă la dispoziţia călătorilor cel mai probabil luna viitoare.

Ambarcaţiunea este o navă de pasageri de tip catamaran, realizată din PAFS (poliesteri armaţi cu fibră de sticlă), material compozit uşor, ignifugat, ce respectă prevederile legislaţiei de mediu şi împotriva incendiilor.

„Propulsia navei este compusă din două motoare diesel, inboard, cu linie de axe, puterea totală a acestora fiind de 160 cai putere. Ea este dotată cu instalaţie de panouri fotovoltaice ce asigură încărcarea acumulatorilor de pe navă şi implicit energia necesară funcţionării echipamentelor de la bord”, se menţionează în anunţul Primăriei Tulcea.

Ambarcaţiunea are o capacitate de transport pentru 50 de pasageri, o lungime de 12,84 m şi o înălţime de 4,75 m. Este prevăzută cu un salon închis şi unul deschis.

Nava va permite o încărcătură maximă de 6t, un pescaj maxim de 0,70m, un deplasament de 12t.