Astăzi începe campania electorală, potrivit calendarului de organizare şi desfăşurare a scrutinului din 9 iunie 2024, când vor avea loc alegerile europarlamentare şi cele locale.

Aspiranţii la funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea şi primar al municipiului au putut să-şi depună candidaturile pentru alegerile locale din 9 iunie 2024 până pe data de 30 aprilie. Birourile electorale au consemnat miercuri, 8 mai, faptul că au rămas definitive candidaturile la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Astfel, în cursa pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean au rămas toţi cei şapte candidaţi înscrişi. Este vorba despre Marcel Ivanov – REPER, Horia Teodorescu – PSD, Aurel Nane – S.O.S., Eugen Terente – Alianţa Dreapta Unită, George Şişcu – PNL, Mircea Sorin Zaharcu – AUR şi Ioan Gosav – Alianţa Naţional Ţărănistă.

În ceea ce priveşte lista consilierilor pentru Consiliul Judeţean, pentru cele 30 de mandate au rămas definitive candidaturile a opt partide. Este vorba despre Uniunea Ucrainenilor din România cu 5 candidaţi, REPER cu 18 candidaţi, Partidul Social-Democrat cu 38 candidaţi, Partidul Naţional Liberal cu 37 candidaţi, Partidul SOS România cu 12 candidaţi, Alianţa Dreapta Unită cu 38 candidaţi, Alianţa pentru Unirea Românilor tot cu 38 de candidaţi şi Alianţa Naţional Ţărănistă cu 8 candidaţi. Lista Alianţa Dreapta Unită este deschisă de Victor Tarhon, preşedintele PMP.

Pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea au rămas definitivi cei şase candidaţi înscrişi: Dragoş Simion – PSD, Valentin-Georgel Scarlat – REPER, Octavian Motoc – Alianţa Dreapta Unită, Cristian Anton – S.O.S., Ştefan Ilie – PNL şi Lucian Furdui – AUR.

În ceea ce priveşte competiţia pentru cele 21 de mandate ale Consiliului Local Tulcea, liste de candidaţi au depus şapte formaţiuni politice. Este vorba despre Partidul Social-Democrat, REPER, Alianţa Dreapta Unită, Partidul SOS România, Partidul Naţional Liberal, Alianţa pentru Unirea Românilor şi Uniunea Ucrainenilor din România cu un singur candidat, Gheorghe Munteanu.

Analizând documentele, am remarcat faptul că Dragoş Simion, candidatul PSD pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea, nu se regăseşte pe lista de consilieri locali a partidului.

De asemenea, avem un singur candidat independent pentru funcţia de consilier local al municipiului Tulcea, Marian Machedon. Amintim că în 2020, Marian Machedon a candidat, fără succes, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea.

Dacă PNL, PSD, AUR şi ADU au fiecare câte 27 de nume pe lista pentru funcţiile de consilieri ai municipiului Tulcea, partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) are doar 7 candidaţi pe listă, în timp ce S.O.S. România are 5, iar Uniunea Ucrainienilor din România are un singur candidat pe lista pentru funcţia de consilier local. În ceea ce priveşte candidaţii la funcţia de consilier local din partea Alianţei Dreapta Unită, 14 sunt de la USR, 12 sunt de la Forţa Dreptei şi unul singur de la PMP.

În urmă cu 4 ani, la alegerile locale din anul 2020, am avut 9 candidaţi la funcţia de primar al municipiului, dintre care două au fost femei. Anul acesta se pare că nicio femeie nu şi-a găsit susţinerea necesară pentru o candidatură pentru funcţia de primar al Tulcei.

Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie a început astăzi,  10 mai, şi se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00. Alegerile locale se vor desfăşura pe 9 iunie, în aceeaşi zi cu scrutinul pentru Parlamentul European.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.