Candidatul PSD la Primăria municipiului Tulcea, Dragoş Simion, este unul dintre cei şase aspiranţi la această funcţie. Dragoş Simion este actualul viceprimar şi consilier local al Primăriei municipiului Tulcea din noiembrie 2020. În perioada decembrie 2018-decembrie 2019 a fost director de cancelarie în cadrul Instituţiei Prefectului. De asemenea, a ocupat mai multe funcţii de conducere în mediul privat. Dragoş Simion a absolvit în anul 2003 Facultatea de Economie şi Gestiune a Producţiei Agricole şi Alimentare în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar în anul 2004 Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti. Candidatul la Primăria municipiului s-a născut în data de 28 august 1980 şi are 43 de ani. Este căsătorit şi are un copil.

– De ce candidaţi?

– Sunt născut şi crescut în Tulcea şi toată viaţa am trăit în acest oraş pe care-l iubesc şi unde doresc să-mi pot aduce contribuţia pentru dezvoltarea comunităţii noastre. Aici am copilărit, aici am fost la şcoală, iar după terminarea facultăţii, am lucrat în cadrul unor companii mari cu sediul în Tulcea şi chiar am fost şi antreprenor local. Trăind şi muncind atâţia ani în comunitatea noastră, am înţeles problemele cu care se confruntă şi mi-am dorit şi-mi doresc în continuare să mă implic pentru rezolvarea acestora şi pentru a oferi un trai mai bun pentru toţi tulcenii.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– În primul rând, vreau să consider că, după aceşti câţiva ani de politică am rămas un simplu om, dedicat unor principii şi valori morale în care am crezut acum 4 ani când am decis să mă implic în administraţia publică, nemulţumit fiind de modul în care este gospodărit oraşul nostru. Deci, ca să vă răspund concret la întrebare, mă consider mai mult un om de administraţie şi mai puţin un politician, fără a desconsidera, în vreun fel, ultima categorie.

– Care ar fi primele lucruri pe care le-aţi schimba în calitate de primar al municipiului?

– Sunt extrem de multe lucruri care trebuie schimbate, după patru ani în care s-a realizat prea puţin pentru oraşul nostru. Cred, totuşi, că aş începe cu problema infrastructurii, cu drumurile neasfaltate şi cu reamenajarea parcurilor existente, precum şi cu crearea de noi spaţii verzi de care să ne bucurăm cu toţii.

– Pentru mandatul 2024 – 2028, care este proiectul politic cel mai ambiţios pe care îl aveţi?

– În mandatul meu de primar nu se va mai întâmpla acest haos administrativ pe care-l simţim astăzi cu toţii. Lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere şi pietonale se vor desfăşura în tot oraşul, dar acestea se vor realiza etapizat şi într-un ritm foarte alert.

– Care este primul lucru care vă vine în minte, exprimat într-un singur cuvânt, atunci când vă referiţi la municipiul Tulcea?

– Acasă!

– Care va fi primul lucru pe care îl veţi face după ce veţi fi ales primarul oraşului, dar şi care este sfatul pe care l-aţi da primarului în cazul în care pierdeţi alegerile?

– Aşa cum am spus şi mai sus, aş încerca să rezolv cât mai rapid problema infrastructurii generale, a asfaltării străzilor principale şi secundare. Eu sunt convins că, alături de tulceni şi cu votul lor, voi fi noul primar al Municipiului Tulcea! Dacă, totuşi, acest lucru nu se va întâmpla l-aş sfătui pe primarul ales să fie mai aproape de oameni, să se dedice în totalitate rezolvării problemelor comunităţii şi să aibă un dialog permanent cu reprezentanţii acesteia, aşa cum îmi doresc să am şi eu dacă, cu voia tulcenilor, voi fi ales primar.

– Ce propuneri de modificare veţi iniţia, la actualul buget local, privind cheltuielile?

– Aş începe puţin altfel acest răspuns în sensul că mi-aş dori ca nivelul încasărilor la buget să fie mult mai mare. Dar asta nicidecum prin creşterea taxelor şi impozitelor, ci prin sprijinirea mediului de afaceri care să dezvolte noi unităţi lucrative şi creşterea colectării impozitelor. Doresc să implementez noi proiecte de infrastructură care să genereze venituri suplimentare la bugetul local şi-mi doresc o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor locale. Cheltuielile vor fi efectuate cu maximă chibzuinţă şi transparenţă şi doar pentru proiectele care vor aduce plus-valoare, sau care vor fi benefice pentru viaţa de zi cu zi a tulcenilor. Voi fi extrem de atent la cheltuirea fiecărui leu şi vreau să îi asigur pe tulceni că nu vor mai avea parte vreodată de vechile „metehne”!

– Dacă veţi fi ales, pe care din potenţialii consilieri locali îl doriţi ca viceprimar?

– După cum ştiţi, avem doi viceprimari în municipiul Tulcea. Bineînţeles că, dacă votul cetăţenilor ne-o va permite, mi-aş dori ca majoritatea să fie asigurată doar de colegii mei consilieri din cadrul Partidului Social Democrat, iar ambii viceprimari să fie PSD! Oricum, îmi doresc ca, în cazul unei majorităţi create cu un alt partid politic, cel puţin un viceprimar să fie PSD şi această persoană să fie colega mea, preşedinta PSD Tulcea, Andaluzia Luca, un om cu foarte multă experienţă în administraţie. Un lucru este cert: din echipa mea vor face parte numai profesionişti desăvârşiţi care vor aduce plus valoare municipiului nostru şi că „performanţa” va fi cuvântul de ordine!

– Ce proiecte vreţi să iniţiaţi şi să le realizaţi în mandatul de 4 ani? (minim 2 nominalizări) şi cu ce fonduri?

– Un proiect la care ţin foarte mult este Bididia Aventura Parc. Nu sunt vorbe goale aşa cum am mai auzit! Avem susţinerea de a atrage fonduri pentru reabilitarea şi transformarea acestei zone într-o zonă de agrement atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Si nu numai pentru tulceni. Anual, grupuri de elevi ne calcă pragul şi, în afară de a vizita acvariul sau Muzeul de Etnografie, ori faleza Ivan Patzaichin, nu au un loc în care să se distreze şi care să ne aducă nouă, tulcenilor, încasări suplimentare la bugetul local. Un parc de aventură şi distracţie, amenajat chiar şi în Parteneriat Public-Privat, va fi un important punct de atracţie pentru oaspeţii noştri, dar şi un loc în care tulcenii să-şi petreacă timpul liber într-un mod relaxant şi plăcut.

Construcţia de noi parcări reprezintă un alt aspect important pentru comunitatea noastră. Rolul acestora este bine definit: decongestionarea traficului şi eliberarea străzilor. În mandatul meu parcările constituie o prioritate, oraşul fiind efectiv „sufocat”. Sumele obţinute din plata parcărilor vor fi folosite exclusiv pentru amenajarea de noi parcări.

– Care consideraţi că este cel mai puternic contracandidat al dumneavoastră, dar şi care este cel mai slab?

– Cu siguranţă, aşa cum o arată şi sondajele, cel mai puternic contracandidat este primarul în funcţie, dar eu sunt convins că domnul Ilie este, în acelaşi timp, cel mai slab primar pe care l-a avut municipiul Tulcea după revoluţie, fapt care-l transformă, după părerea mea, în cel mai slab contracandidat, iar asta se va vedea la vot!

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de primar?

– Avantajul major pe care-l identific este că poţi face foarte multe lucruri bune pentru comunitate, în condiţiile în care sunt atâtea lucruri de făcut şi s-au realizat atât de puţine în ultimii 4 ani. Dezavantajul în plan personal este că, implicându-te total şi permanent în viaţa comunităţii este posibil ca timpul petrecut cu familia să fie mai puţin, iar atacurile din partea adversarilor să-i afecteze pe cei mai apropiaţi membri ai familiei. Dar mi-am asumat acest lucru şi vă asigur că mă voi dedica oraşului cu tot sufletul!

– Cât de important este pentru un primar să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Este extrem de important pentru că sunt anumite proiecte mari, de infrastructură, care dacă nu au un sprijin guvernamental concret nu pot fi realizate. De asemenea, fără un parteneriat şi o conlucrare permanentă cu reprezentanţii Consiliului Judeţean nu se poate face o administraţie coerentă şi de aceea mă bucur că voi putea lucra în calitate de primar cu domnul Horia Teodorescu, colegul meu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

– Aţi ieşit primar, dar nu aveţi majoritate în Consiliul Local. Ce poate face un primar care nu are majoritate în Consiliul Local?

– Este o situaţie care sper din tot sufletul că nu se va întâmpla! Un primar fără sprijinul unei majorităţi în consiliu este condamnat la războaie permanente şi la nerealizări. Acest lucru s-a văzut în toate cazurile în care primarul a fost „izolat” din punct de vedere administrativ de consilieri care sunt, de fapt, organul legiuitor al comunităţii. Eu cred că, alături de colegii mei din PSD, vom reuşi să avem o majoritate solidă, singuri sau împreună cu un alt partid, pentru a putea să ne ducem la îndeplinire promisiunile pe care le-am făcut tulcenilor . Primarul este factorul de echilibru al comunităţii iar consilierii locali, alături de primar, indiferent de culoarea politică au un singur obiectiv: cetăţeanul!

Trebuie să înţelegem cu toţii acest lucru! Noi, cei aleşi, reprezentăm interesele întregii comunităţi care ne-a acordat încrederea şi suntem datori să dezvoltăm şi să conducem comunitatea în direcţia bună!

– Cine este cel mai important sfătuitor? Cu cine aţi luat decizia şi v-aţi sfătuit  pentru a candida, cu familia sau cu partidul?

– Soţia mea Carmen şi fetiţa mea Sophia sunt cele mai importante persoane din viaţa mea şi nu aş putea face nimic fără acordul lor şi fără a mă sfătui cu ele. În acelaşi timp, o persoană foarte importantă pentru mine, în calitate de coleg şi mentor, este preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Horia Teodorescu, cu care mă sfătuiesc ori de câte ori trebuie să iau o decizie politică importantă.

– Pe câţi dintre consilierii locali aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– În cadrul PSD a fost o selecţie şi un vot pentru colegii aflaţi pe lista. Acest lucru este absolut firesc şi democratic şi are la bază implicarea colegilor în activitatea politică, precum şi administrativă în cadrul comunităţii. Nu cred că se pune problema ca cineva să susţină un candidat acolo unde nu sunt performanţe, sau în cazul în care persoana nu este apreciată în mod corespunzător de colegii din partid. Un lucru este cert: avem o echipă foarte bine pregătită, gata să se dedice tulcenilor!

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul oraşului şi care ar fi soluţiile?

– Infrastructura! De o lungă perioadă de timp centrul oraşului este un şantier, lucru care afectează grav traficul din zonă. Această situaţie a devenit deja un mare factor de stres pentru noi, tulcenii. Acest aspect înseamnă, pe lângă stres, şi cheltuieli suplimentare cu reparaţiile maşinilor pe care le suportăm din buzunarele noastre deşi noi, cetăţenii, ne plătim conştiincioşi taxele şi impozitele. Soluţia este ca, pe lângă asigurarea finanţării proiectelor, primarul să fie personal pe şantiere să supervizeze lucrările şi, în felul acesta, nimeni nu va îndrăzni să nu respecte termenele de finalizare şi standardele de calitate!

– Care este punctul slab în Primăria Tulcea, referindu-ne aici la direcţiile şi societăţile din subordinea instituţiei?

– Cred că, în continuare există o birocraţie la nivelul serviciilor publice din primărie şi îmi doresc să elimin această stare de fapt încă din primul meu an de mandat. Îmi doresc digitalizarea primăriei, iar acest lucru poate fi făcut prin accesarea unui proiect finanţat prin POCIDIF, unde este un apel de proiecte lansat de curând, cu o alocare financiară semnificativă, adresat în primul rând unităţilor administrative-teritoriale.

– Care din proiectele iniţiate de Primăria Tulcea vor fi modificate sau chiar abandonate?

– Ca om care am condus mai multe societăţi comerciale şi am fost şi implicat în administraţia locală, sunt convins că cel mai bun mod de a începe un nou proiect este un audit amplu, administrativ şi funcţional şi doar în urma concluziilor auditului să pot lua o decizie cu privire la proiectele care pot fi continuate, în condiţii de legalitate şi eficienţă economică.

– Tulcenii se plâng de locurile de parcare. Primăria Tulcea are în prezent în derulare mai multe investiţii la finalul cărora vor fi generate locuri de parcare. Cum vedeţi dumneavoastră soluţia pentru a degreva traficul?

– Actualul regulament de parcări este total neadaptat nevoilor tulcenilor, atât din punct de vedere funcţional, cât şi financiar. În primele 90 de zile de mandat voi modifica regulamentul după cum urmează:

– Reducerea tarifelor la parcările publice cu plată cu 50%;

– Reducerea tarifelor la parcările de domiciliu cu până la 50%;

– Parcările publice vor fi gratuite în cursul zilelor de sâmbătă şi duminică, precum şi în timpul săptămânii, după orele 18.00;

Aşa cum am spus şi mai sus, sumele obţinute din parcări vor fi folosite exclusiv pentru amenajarea de noi parcări. Acestea trebuie să fie realizate cât mai rapid, dar fără să afecteze viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

– Centrul municipiului este foarte aglomerat. În unele oraşe centrele au rămas ale pietonilor. Ar fi posibil ca şi în Tulcea să se întâmple acest lucru?

– Am mai multe proiecte pentru ca anumite străzi din centrul oraşului să devină pietonale. O propunere concretă ar fi ca Str. Unirii să devină pietonală, făcând legătura între Piaţa Civică şi noua faleză a Dunării, asigurându-se astfel o zonă de promenadă şi recreere în centrul oraşului.

 – Se vorbeşte despre legea zonelor metropolitane, iar municipiul Tulcea ar urma să includă mai multe localităţi. Ce înseamnă acest lucru pentru administraţia municipiului?

– Va fi o mare responsabilitate pentru administraţia publică a Municipiului Tulcea, pentru că se vor prelua şi proiectele localităţilor limitrofe şi, implicit, problemele comunităţilor respective. Toate acestea trebuie tratate ulterior într-un mod sinergic, în aşa fel încât, locuitorii zonei metropolitane, fie că sunt din centrul acesteia, sau de la periferie, să beneficieze de aceleaşi servicii publice de calitate.

– Care este cel mai iubit loc din municipiu şi care este cel care nu vă place?

– Cartierul în care m-am născut şi am crescut este, evident, cel mai apropiat loc de sufletul meu. Acolo am prietenii, vecinii şi mă simt cu adevărat la mine acasă! Locul care nu-mi place, şi cred că majoritatea tulcenilor sunt în asentimentul meu, este centrul oraşului care a fost transformat de administraţia Ilie într-un imens şi nesfârşit şantier.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Sunt un om fericit pentru că am o familie frumoasă şi mulţi prieteni în jurul meu. Norocul consider că omul şi-l mai face şi cu mâna lui, cu muncă susţinută şi eforturi, alături de echipa de oameni pe care îi alege să-i fie alături.

– Ce este averea pentru dumneavoastră?

– Cred că averea cea mai mare a unui om este familia şi bună înţelegere cu cei apropiaţi. De asemenea, o avere importantă este sănătatea, pentru că fără ea nu ai, de fapt, nimic şi oricâţi bani ai avea nu poţi să o cumperi. Nu în ultimul rând, o mare avere a omului este credinţa în Dumnezeu şi ştiu că Dumnezeu a fost alături de mine şi de familia mea atunci când am avut momente mai dificile în viaţă.

– Ce maşină conduceţi?

– Sunt un om normal, care am muncit de pe băncile facultăţii şi care am început de jos, fără a fi favorizat în vreun fel de ceva, sau de cineva. Deşi am dreptul la maşină de serviciu cu şofer, prefer să-mi conduc maşina personală care are deja o vârstă „frumoasă”, un Volkswagen Passat care nu  m-a lăsat niciodată la greu.

– Ce faceţi în timpul liber? Ce pasiuni, hobby-uri aveţi?

– Ca orice tulcean care se respectă, îmi place să mă duc la pescuit ori de câte ori am ocazia. Îmi place mult să citesc, să-mi petrec timpul cu familia şi mă bucur de natură ori de câte ori am ocazia.

– Un pronostic pentru anul electoral 2024.

– Victorie pentru Partidul Social Democrat, la Consiliul Judeţean Tulcea, la Primăria Municipiului Tulcea, la alegerile prezidenţiale pentru candidatul PSD, precum şi la alegerile parlamentare unde sunt sigur că PSD va avea cei mai mulţi parlamentari.

Lista candidaţilor Partidului Social Democrat pentru funcţia de consilier local

  1. Andaluzia Luca
  2. Ionuţ-Paul Ştefan
  3. Gabriel-Dorin Ţiu
  4. Anca Suhov
  5. George Liboşi
  6. Georgiana Voicu
  7. Daniel Trofim
  8. Cristian Olteanu
  9. Marius-Ciprian Chiper
  10. Alexandru-Iulian Ion
  11. Emil Tărcatu
  12. Valerian-Ionel Pavel
  13. Ştefan-Adrian Avram
  14. Sorin Moraru
  15. Elena-Carmen Nechifor
  16. Andrei-Aurel Gheorghiu
  17. Ligia Dima
  18. Cristina Bojian
  19. Costa Şamata
  20. Olga Ioniţă
  21. Mirela Necoară
  22. Radu Talpag
  23. Cezar-George Marin
  24. Tudoriţa Oprişan
  25. Daniel Moraru
  26. Iulian Nehfedov
  27. Cosmin-Mihai Savu