Transportul public din municipiu este realizat, începând de ieri, în proporţie de 70% cu autobuze ecologice, a anunţat Primăria Tulcea într-un comunicat de presă.

Cele 30 de autobuze electrice care sunt folosite au o capacitate de 70 de călători, fiecare, sunt dotate cu sisteme de încălzire şi aer condiţionat şi sunt prevăzute cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, în vârstă, cărucioare pentru copii, sisteme de încărcare pentru telefon, e-tiketing şi camere video.

Punerea în circulaţie a întregului lot de autobuze electrice a fost posibilă odată cu finalizarea execuţiei branşamentelor şi a instalării transformatoarelor de mare putere, lucrări în urma cărora staţiile de încărcare pentru cele 30 de autobuze electrice au fost puse în funcţiune la data de 16 mai.

„Alimentarea autobuzelor electrice se face cu ajutorul celor 10 staţii de încărcare lentă cu o putere nominală de 60kW, instalate la sediul societăţii, unde un ciclu de încărcare durează aproximativ 4 ore. În plus, autobuzele pot fi încărcate, în regim de urgenţă, la cele 3 staţii de încărcare rapidă, cu o capacitate de 540 kW, instalate în staţiile de autobuz de la Liceul <<Nicolae Cornăţeanu>>, Navaliştilor şi Şantierul Naval”, se arată în comunicatul de presă.

Parcul auto care va fi utilizat în mod curent pentru serviciul public de transport va fi format din 30 autobuze electrice marca Granton, 4 autobuze diesel marca Eurobus 3 autobuze Isuzu Citibus, 3 autobuze Isuzu Novociti şi un autobuz BMC.

În orele de vârf, pe traseele aglomerate (2, 2B, 4) se vor asigura mijloace de transport mai mari, dimensionate pentru 109 persoane, dar şi mijloace de transport mai mici, cu o capacitate de 50 călători, pe rutele de pe străzile înguste ale oraşului.

Parcul auto al societăţii Transport Public SA cuprinde şi 11 autobuze cu combustibil clasic, iar pentru asigurarea continuităţii serviciului, în situaţii extreme, nouă autobuze, producţie 2006-2007, vor fi recondiţionate şi păstrate ca rezerve.

„Pentru asigurarea reacţiei rapide, în cazul unor defecţiuni ale autobuzelor în timpul efectuării traseelor, va fi asigurat serviciu de permanenţă, pentru înlocuirea urgentă a mijlocului de transport avariat şi preluarea călătorilor în vederea continuării programului de transport”, se precizează în comunicatul de presă.