Candidatul ADU la preşedinţia Consiliului Judeţean Tulcea, Eugen Terente, este unul din cei şapte aspiranţi la această funcţie. Eugen Terente este deputat USR de Tulcea din anul 2020.

A ocupat timp de un an, din ianuarie 2019 până în ianuarie 2020, funcţia de responsabil financiar a filialei USR Tulcea. A fost broker imobiliar, asistent brokeraj şi funcţionar administrativ în mediul privat.

Eugen Terente a absolvit în anul 2009 Facultatea de Ştiinţe Economice, în domeniul Marketing, în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa. De asemenea, în cadrul aceleiaşi universităţi a absolvit, un an mai târziu, în 2010, masterul în Asigurarea Calităţii în Afaceri.

În vârstă de 37 de ani, acesta s-a născut în data de 6 mai 1987, este necăsătorit şi nu are copii.

– De ce candidaţi?

– Primul motiv şi poate cel mai important ar fi acela că sunt profund nemulţumit de direcţia în care se îndreaptă judeţul nostru. În ultimii ani judeţul Tulcea a ajuns la mâna unui grup de interese care şi-a creat propriile legi, împotriva interesului cetăţenilor.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Nici una, nici alta. Sunt un om din popor care s-a săturat de ceea ce se întâmplă în judeţul nostru, în ţara noastră, şi am hotărât să mă implic, să nu mai stau deoparte.

– Care va fi primul lucru pe care îl veţi face după ce veţi fi ales preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi care este sfatul pe care l-aţi da preşedintelui în cazul în care pierdeţi alegerile?

– Primul lucru? Grea întrebare. Sunt atâtea de făcut, locuitorii judeţului sunt la limita supravieţuirii, foarte multă sărăcie, lipsuri şi suferinţă. Trebuie să ne aplecăm asupra la foarte multe probleme, nu există una mai importantă ca alta. Să dau un sfat? Să îşi îndrepte privirea şi către cetăţean, nu doar către grupul lui de interese.

– Pentru mandatul 2024 – 2028, care este proiectul administrativ cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?

– Ambiţioase sunt toate proiectele pe care le-am prezentat public, iar sursa de finanţare cea mai la îndemână, oprirea robinetului de bani publici către clientela de partid existentă în acest moment în jurul Consiliului Judeţean.

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul judeţului şi care ar fi soluţiile?

– Foarte multe probleme, sistem de sănătate aproape inexistent în Delta Dunării, persoanele cu dizabilităţi lăsate în voia sorţii, infrastructura precară, lipsa investitorilor… Foarte multe.

– Cine este cel mai important sfătuitor? Cu cine aţi luat decizia şi v-aţi sfătuit  pentru a candida, cu familia sau cu partidul?

– În primul şi primul rând a fost decizia mea, nimeni nu mi-a impus, şi apoi am discutat bineînţeles cu familia şi colegii din filială.

– Cât de importantă este pentru un preşedinte o majoritate prietenoasă în Consiliul Judeţean?

– Este foarte importantă dacă gândeşti că ceilalţi doar sabotează proiectele tale. Dacă toţi am avea doar interesul public, în slujba cetăţeanului, această întrebare nu şi-ar mai găsi rostul.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de preşedinte?

– Consider că angajarea în funcţia publică nu trebuie să o gândeşti ca un avantaj personal, ci prezenţa ta în această funcţie publică trebuie să aducă doar cetăţenilor avantaje. Din păcate, în România, partidele vechi, tradiţionale să le spunem, văd funcţia publică doar din prisma interesului personal şi de grup. Deja este o cutumă împământenită în ideologia lor. Dezavantajul ar fi ca la sfârşit de mandat, bineînţeles, dacă ai bun simţ, să te simţi ruşinat că ai stat un mandat în funcţie şi nu laşi nimic în urma ta.

– Care este punctul slab în Consiliul Judeţean, referindu-ne aici la direcţiile şi regiile  din subordinea instituţiei?

– Competenţa în primul rând. Fiind o instituţie în acest moment ce se sprijină, cum spuneam mai sus, pe cutuma ideologiei de interese personale sau de grup, competenţa a fost dată la o parte.

– Ce propuneri de modificare aveţi iniţia, la actualul buget al judeţului, privind cheltuielile?

– Aş vorbi doar să mă aflu în treabă acum de modificări ale cheltuielilor din buget, când transparenţa lipseşte total din această instituţie.

– Care este cel mai iubit loc din judeţ? Şi care este cel care nu vă place?

– Nu există un asemenea loc, care să nu îmi placă, am bătut judeţul în lung şi în lat, îmi plac toate zonele, regiunile lui, păcat că nu sunt puse în evidenţă la adevărata lor valoare.

– Cât de important este pentru un preşedinte de CJ să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Am înţeles unde bateţi, alocarea banilor de la guvern către autorităţile locale, care s-au făcut întotdeauna de 34 ani în funcţie de culoarea politică a preşedintelui de CJ sau primar. Este o anormalitate treaba aceasta, căci nu loveşti în preşedinte sau primar, ci loveşti în locuitorii acelui areal, în bunăstarea lor şi dezvoltarea zonei unde locuiesc. Iar tu eşti guvernul, şi eşti guvernul tuturor nu doar al zonelor locale unde ai puterea politică. Toţi locuitorii din toate zonele României plătesc taxe şi impozite. Normal nu ar trebui să conteze coloratura politică dintre autoritatea centrală şi locală.

– Pe câţi dintre consilierii judeţeni aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– În USR, au existat alegeri, membrii filialei şi-au ales candidaţii care să îi reprezinte în alegeri.

– Dacă veţi fi ales, pe care din potenţialii consilieri îl doriţi ca vicepreşedinte?

– Suntem o alianţă, se va decide în alianţă.

– Legat de Delta Dunării, sunt voci care afirmă că nu agricultura ar fi cea mai bună soluţie de exploatare a terenurilor. Care este viziunea dumneavoastră?

– Problema agriculturii din Delta Dunării este o problemă care doare, o mână de latifundiari au acaparat, de facto, Delta Dunării, ultimul caz este cel cercetat de Parchetul European privind transformarea luciului de apă în păşune, dar să nu uităm şi problema DJ 222N, Tulcea – Chilia Veche, care tot din pricina intereselor unor latifundiari nu poate fi reabilitat, deoarece au pus mâna şi pe digul pe care acesta există. Şi acest lucru s-a putut doar cu acceptul partidelor ce au condus CJ, interese de partid în defavoarea locuitorilor din aceste zone.

– Se vorbeşte şi sunt proiecte în derulare legate de turismul lent/nepoluant. Vă gândiţi că s-ar putea vreodată ca turiştii să circule în Delta Dunării doar cu ambarcaţiuni cu motoare electrice sau chiar cu lotci cu rame?

– Vreodată cred că s-ar putea, dar în acest moment, prioritar este de pus ordine în haosul existent privind transportul cu actualele ambarcaţiuni ce sunt pe lângă lege.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Norocul ţi-l faci cu mâna ta. Am muncit pentru tot ce am, sănătos să fiu.

– Ce este averea pentru dumneavoastră?

– Averea pentru mine este sănătatea, familia şi oamenii dragi de care sunt înconjurat, care mă iubesc necondiţionat.

– Ce maşină conduceţi?

– Un BMW, vechime 11 ani, mai ieftin ca un Logan nou.

– Ce faceţi în timpul liber? Ce pasiuni, hobby-uri aveţi?

– Dacă am timp liber, în primul rând plimbări în natură, o carte bună, o ieşire la vreun local cu prietenii şi bineînţeles modernismul, un film pe Netflix.

– Care consideraţi că este cel mai puternic contracandidat al dumneavoastră, dar şi care este cel mai slab?

– Nu gândesc într-un asemenea mod, tare şi slab, mi-am depus candidatura căci cred că pot face o schimbare în bine a situaţiei actuale. Votul cetăţeanului e suveran.

– Un pronostic pentru anul electoral 2024.

– Nu joc la pariuri, dar cred că e ultimul tren al României pentru a mai spera la un viitor ce poate aduce prosperitate şi un stat de drept.

Lista candidaţilor Alianţei Dreapta Unită pentru funcţia de consilier judeţean

  1. Victor Tarhon
  2. Marian Ciobanu
  3. Gabriel-Costel Herea
  4. Daniela Condratov
  5. Paul Daniel Mirică
  6. Ionela-Alina Palade
  7. Victoria Cozma
  8. Marius Cicîrma
  9. Doru Orghiev
  10. Alexandru Perianu
  11. Tatiana Haliţ
  12. Dan Nicolcenco
  13. Mitrea Maxim
  14. Cristian-Dumitru Pîrvulescu
  15. Liliana Schimbeschi
  16. Ştefan Alexe
  17. Romică Butan
  18. George-Marian Creţu
  19. Marcel Iordache
  20. Ionuţ Călin
  21. Mihai Buzilă
  22. Petrişor Grozdea
  23. Florin-Gheorghe Baronescu
  24. Stelian Mihail
  25. Mădălin Sburlea
  26. Cristina Lungu
  27. Adrian Gherghişan
  28. Tudorel Bîlea
  29. Gicu Ulian
  30. Cătălina Benea
  31. Elena Mocanu
  32. Ion-Alexandru Mohîrţă
  33. Mariţa Gurgu
  34. Viorel Popa
  35. Constantin Darius
  36. Florin Ionuţ Gheorghe
  37. Alexandru Costandache
  38. Dan Hornoiu