Primăria Municipiului Tulcea a anunţat, duminică, reluarea lucrărilor la sistemul de preluare a apelor pluviale, la intersecţia străzilor Avram Iancu şi Silvestru, întrerupte după ce la începutul anului a fost descoperit un monument funerar în acea zonă. Sistarea a fost decisă pentru ca în zonă să fie efectuate cercetări arheologice.

Lucrările au fost reluate luni şi se vor desfăşura timp de trei zile, traficul rutier fiind întrerupt până miercuri.

Tulcenii au comentat pe pagina de facebook a Primăriei că nu au observat „nici o mişcare de cercetător” la situl arheologic.

„Al naibi monument …nu au şi ăia un termen de cercetare de executat săpături –??? Bătaie de joc, zici că au trimis rămăşiţele la institutul de cercetare SUA. Cu ei mergem spre dezastru. De când s-a descoperit nu se vede nici o mişcare de CERCETATOR în acel loc, sau nu au oameni să iasă pe teren la săpat (toţi numai birocraţi de birou). Oameni care trăiesc la monument sunt supuşi unui trai de înapoiere din cauza acestor instituţii”, a comentat un tulcean.

În luna ianuarie, arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) din Tulcea au descoperit un monument funerar datat cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al IV-lea, după ce autoritatea locală a început un proiect de realizare a sistemului de preluare a apelor pluviale pe o stradă din oraş.

ICEM preciza în februarie că, după finalizarea cercetărilor arheologice, monumentul funerar va fi conservat in situ, iar autoritatea locală va devia lucrările edilitare, pentru a nu afecta monumentul.