Candidatul REPER la Primăria municipiului Tulcea, Valentin-Georgel Scarlat, este unul din cei şase aspiranţi la această funcţie. Valentin-Georgel Scarlat este reprezentant vânzări în mediul privat din anul 2017. De asemenea, acesta a fost agent de vânzări, tehnician acustician audioprotezist şi gestionar în mediul privat.

Valentin-Georgel Scarlat a absolvit în anul 2008 Facultatea de Economia Turismului Intern si Internaţional, în cadrul Universităţii „Româno-Americană”.

În vârstă de 37 de ani, acesta s-a născut în data de 20 decembrie 1986, este căsătorit şi  are trei copii.

– De ce candidaţi?

– Sunt un tulcean născut şi crescut în municipiul Tulcea şi mi-am desfăşurat întreaga carieră profesională în acest oraş. Am ales să candidez pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea pentru că sunt dezamăgit de ritmul scăzut în care evoluează acest oraş comparativ cu restul municipiilor din România. Dar, mai ales, sunt uluit de gradul exagerat de depopulare; la fiecare recensământ constatăm consternaţi că Tulcea a mai pierdut 8.000 – 10.000 de locuitori, majoritatea dintre aceştia sunt tineri care părăsesc acest oraş din cauza opţiunilor limitate pentru viitor pe care le au. Am o un plan bine conturat pentru a defini un viitor mai bun, mai sigur şi mai prosper pentru Tulcea şi tulceni.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Am fost mereu atras de lumea politică şi de administraţie publică, dar sunt implicat activ în politică din luna ianuarie 2023, când am simţit cu adevărat că există un partid care îmi împărtăşeşte valorile, în care m-am conturat ca persoană. Mă consider un om care se adaptează din mers şi care face faţă cu uşurinţă provocărilor. Voi fi un bun politician şi un om de administraţie bun pentru a servi intereselor cetăţenilor tulceni.

– Care ar fi primele lucruri pe care le-aţi schimba în calitate de primar al municipiului?

– Trebuie schimbate priorităţile instituţiei şi direcţia în care se desfăşoară activităţile de zi cu zi printr-un management coerent. Trebuie să înţelegem că oraşul Tulcea este moştenirea pe care o lăsăm copiilor noştri şi nu contează doar administraţia publică pentru o viziune limitată la prezent.

 – Pentru mandatul 2024 – 2028, care este proiectul politic cel mai ambiţios pe care îl aveţi?

– Îmi doresc construirea unui aquapark în municipiul Tulcea. În fiecare sezon turistic observăm cu dezamăgire că turiştii care aleg să facă un sejur în Delta Dunării petrec foarte puţin timp în oraşul nostru, majoritatea se află doar în tranzit. Un parc acvatic de mari dimensiuni dotat cu cele mai atractive forme de agrement turistic este, cu siguranţă, un motiv pentru ca orice turist să-şi dorească să petreacă o parte din sejurul său şi în Tulcea. Mai mult, cred că ar fi un motiv în plus de a atrage turişti în Delta Dunării, iar asta înseamnă locuri de muncă, dezvoltare durabilă şi prosperitate pentru municipiul şi judeţul Tulcea.

– Care este primul lucru care vă vine în minte, exprimat într-un singur cuvânt, atunci când vă referiţi la municipiul Tulcea?

– POTENŢIAL!

 – Care va fi primul lucru pe care îl veţi face după ce veţi fi ales primarul oraşului, dar şi care este sfatul pe care l-aţi da primarului în cazul în care pierdeţi alegerile?

– Voi convoca o şedinţă de lucru pentru a fi conturată cea mai bună strategie prin care-mi pot pune în practică proiectele pentru următorii patru ani. Se va analiza situaţia proiectelor aflate în derulare în municipiul Tulcea şi dacă au un orizont corect. În cazul în care voi pierde alegerile, îl voi sfătui pe candidatul care va învinge că realizarea planurilor sale se poate face doar prin deschidere către concetăţeni, antreprenori, munca în echipă şi alegerea unor profesionişti cu o viziune clară asupra implementării deciziilor care pot schimba în bine faţa oraşului.

– Ce propuneri de modificare veţi iniţia, la actualul buget local, privind cheltuielile?

– Este imperios necesar un audit financiar pentru instituţia primăriei, revizuirea activităţii angajaţilor şi restructurarea instituţiei. Consider că Primăria Tulcea are foarte mulţi angajaţi care nu-şi justifică în totalitate salariul, iar bugetul local poate fi îmbunătăţit considerabil prin tăieri sau relocări de personal după un training profesional temeinic.

– Dacă veţi fi ales, pe care din potenţialii consilieri locali îl doriţi ca viceprimar?

– Este destul timp pentru a cântări toate posibilităţile, toţi candidaţii la Consiliul Local din partea Partidului REPER au calităţi deosebite. Cu siguranţă va fi o persoană care va întregi tabloul managerial al primăriei.

– Ce proiecte vreţi să iniţiaţi şi să le realizaţi în mandatul de 4 ani? Şi cu ce fonduri?

– În afară de proiectul mai sus menţionat, mi-am propus: revitalizarea sportului tulcean prin: obţinerea de fonduri guvernamentale pentru reconstruirea stadionului Delta Tulcea şi finanţarea unei echipe de fotbal profesioniste cu ambiţii pentru ligile superioare; reconstruirea bazei de antrenament caiac-canoe de pe Lacul Ciuperca aflată într-o stare deplorabilă, improprie practicării acestui sport emblemă al judeţului Tulcea, de către tinerii sportivi. Educaţie: atragerea unei mari universităţi cu potenţial de a investi în Tulcea şi a oferi multiple opţiuni de facultăţi pentru tinerii absolvenţi de liceu.  Continuarea reabilitării infrastructurii rutiere, apă şi canal din municipiu, dar concentrarea lucrărilor pe mai puţine şantiere deschise concomitent, pentru o finalizare mai rapidă a lucrărilor şi mai puţin disconfort pentru cetăţeni. Reabilitarea Parcului Victoria din cartierul E3 şi dotarea acestuia cu cele mai benefice echipamente pentru populaţia de toate vârstele. Extinderea reţelei de gaz în tot oraşul; identificarea de spaţii şi amenajarea de locuri de joacă şi parcuri pentru copii; continuarea reabilitării şi eficientizării energetice a blocurilor, precum şi alte proiecte deosebit de importante. Sursele finanţărilor vor fi: atragerea de fonduri europene, fonduri guvernamentale, precum şi investiţiile în parteneriatele publice – private.

– Care consideraţi că este cel mai puternic contracandidat al dumneavoastră, dar şi care este cel mai slab?

– Cred că toţi candidaţii la primărie au virtuţi care-i recomandă pentru această funcţie, altfel ar fi fost puţin probabil să fie desemnaţi de către partide pentru a se înscrie într-o cursă electorală acerbă.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de primar?

– Cunosc foarte bine problemele urbei, sunt o persoană practică, deschisă, colegială, comunicativă şi consider că am soluţiile cele mai potrivite pentru revitalizarea şi dezvoltarea durabilă a acestui oraş. Deşi consider că am calităţile necesare pentru a fi viitorul primar al Tulcei, nu deţin toate instrumentele pentru a realiza proiectele pe care mi le-am propus. Am nevoie de susţinere şi o echipă de oameni cu o pregătire deosebită.

– Cât de important este pentru un primar să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Consider că un primar trebuie să fie un bun diplomat şi un bun negociator. Indiferent de culoarea politică, primează interesul cetăţenilor. Într-o logică normală, guvernul nu ar trebui să obstrucţioneze proiecte bune care depind de fonduri guvernamentale demarate de un edil care-şi doreşte prosperitate pentru locuitorii unui oraş, aceiaşi oameni au ales şi respectivul executiv, într-o oarecare măsură, la alegerile parlamentare.

– Aţi ieşit primar, dar nu aveţi majoritate în Consiliul Local. Ce poate face un primar care nu are majoritate în Consiliul Local?

– Consider că este o situaţie chiar mai facilă decât o eventuală culoare politică diferită faţă de cea a guvernului. Calitatea de bun negociator şi bun diplomat la nivel local are un impact mai mare în şedinţele de Consiliu Local. Consilierii sunt şi ei cetăţeni ai oraşului şi îşi doresc acel progres pentru care electoratul i-a ales. O situaţie conflictuală nu este în beneficiul nimănui.

– Cine este cel mai important sfătuitor? Cu cine aţi luat decizia şi v-aţi sfătuit  pentru a candida, cu familia sau cu partidul ?

– Partidul REPER are atributul transparenţei totale faţă de membri săi, atât în filialele locale cât şi în Consiliul Naţional. Orice candidat la o funcţie publică din partea REPER a fost votat de membri şi a obţinut majoritate de voturi după ce s-a înscris în competiţie. Cu toate acestea, votul final l-a avut soţia mea, pe care o respect şi sunt recunoscător pentru susţinerea pe care mi-o poartă.

– Pe câţi dintre consilierii locali aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– Pe niciunul. Candidaţii la Consiliul Local din partea REPER au fost aleşi în urma votului intern al membrilor Filialei Locale Municipiul Tulcea după statutul partidului; candidaţii se ordonează în ordinea celor mai multe voturi obţinute şi regula fermoarului: bărbat / femeie  / bărbat / femeie ş.a.m.d. Suntem singurul partid care conform statutului acordă egalitate de gen candidaţilor.

 – Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul oraşului şi care ar fi soluţiile?

– Depopularea masivă a oraşului. În ritmul actual, Tulcea va rămâne un oraş cu o populaţie îmbătrânită, în viitorul apropiat piaţa imobiliarelor se va cutremura pentru că nu va mai fi cerere pentru achiziţii de locuinţe şi nu va mai fi un mediu propice pentru atragerea marilor investitori. Aportul cetăţenilor la bugetul local va scădea considerabil, iar primăria va fi nevoită să crească nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru a echilibra bugetul de investiţii. Din aceste considerente, cred cu tărie că proiectele pe care le-am expus mai sus vor da roade pe termen mediu şi lung, tinerii vor alege să rămână în Tulcea şi aşa oraşul va dăinui în prosperitate.

– Care este punctul slab în Primăria Tulcea, referindu-ne aici la direcţiile şi societăţile din subordinea instituţiei?

– Personalul stufos care lucrează în primărie şi în instituţiile din subordinea primăriei reprezintă una din găurile bugetului local. De asemenea, societăţile Energoterm şi Aquaserv nu sunt manageriate la nivelul cel mai ridicat pe care-l merită cetăţenii acestui oraş.

 – Care din proiectele iniţiate de Primăria Tulcea vor fi modificate sau chiar abandonate?

– Terenul de pe strada 1848 pe care l-a dobândit Primăria Tulcea de la MApN cred că nu are cel mai potrivit proiect de dezvoltare. În afară de blocuri, în acel loc foarte extins se impune construirea unei parcări supraetajate de mari dimensiuni, care să adăpostească toate autoturismele care sunt parcate pe prima bandă de pe strada 1848. În acest mod, se va decongestiona definitiv traficul care s-ar desfăşura pe câte două benzi pe sens. De asemenea, cred că prea multe şantiere deschise concomitent pe străzile oraşului reprezintă un disconfort foarte mare atât pentru şoferi, cât şi pentru pietoni şi riverani. Trebuie regândită strategia de licitaţii pentru lucrările care se desfăşoară cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile.

– Tulcenii se plâng de locurile de parcare. Primăria Tulcea are în prezent în derulare mai multe investiţii la finalul cărora vor fi generate locuri de parcare. Cum vedeţi dumneavoastră soluţia pentru a degreva traficul?

– În afară de propunerea unei parcări supraetajate pe strada 1848, se impune construirea unei astfel de parcări şi pe strada Isaccei, în locul fostului Cinema Dacia, precum şi locuri de parcare rezidenţiale în locul vechilor garaje.

– Centrul municipiului este foarte aglomerat. În unele oraşe centrele au rămas ale pietonilor. Ar fi posibil ca şi în Tulcea să se întâmple acest lucru?

– Consider că se impune închiderea străzilor Progresului, Victoriei (zona spre Visa), Frumoasă şi Unirii, atât în week-end-uri, cât şi în zilele de sărbători libere legale.

– Se vorbeşte despre legea zonelor metropolitane, iar municipiul Tulcea ar urma să includă mai multe localităţi. Ce înseamnă acest lucru pentru administraţia municipiului?

– Ar însemna includerea cel puţin a localităţilor Mineri şi Malcoci pe raza UAT Tulcea. Ar fi o lege de bun augur, s-ar deschide noi oportunităţi pentru atragerea de investitori pe terenurile actuale extravilane; s-ar crea legături de transport public pentru locuitorii din acele zone; şcolile şi societăţile comerciale din municipiu ar putea primi un aport considerabil de elevi şi forţă de muncă. Ar apărea noi variante de investiţii pentru dezvoltare urbană.

– Care este cel mai iubit loc din municipiu şi care este cel care nu vă place?

– Faleza Ivan Patzaichin este locul cel mai iubit din municipiu, dar regretul cel mai mare mă încearcă când mă gândesc la copilăria anilor 90 şi exista Tabăra Bididia cu 2 ştranduri şi care era o oază de recreere pe timpul verii pentru tulceni. Stadionul Delta, Parcul Victoria şi baza sportivă de caiac-canoe de pe Lacul Ciuperca sunt alte elemente de dizgraţie.

 – Vă consideraţi un om norocos?

– Cred că norocul mi-l fac singur prin muncă şi perseverenţă.

 – Ce este averea pentru dumneavoastră?

– Familia, sănătatea şi virtuţile pe care le am, reprezintă cele mai de preţ lucruri pentru mine.

 – Ce maşină conduceţi?

– Deţin un autoturism Volvo XC 60, fabricat în anul 2015, împreună cu soţia mea. Este maşina familiei pe care am achiziţionat-o pentru siguranţă şi spaţiu suficient pentru doi adulţi şi trei copii.

– Ce faceţi în timpul liber? Ce pasiuni, hobby-uri aveţi?

– Sunt un mare amator de seriale pe platformele de streaming, dar şi un suporter al fotbalului. Îmi plac foarte mult călătoriile în familie; joc remmy cu prietenii de familie, ascult muzică şi urmăresc scena politică internă şi externă.

 – Un pronostic pentru anul electoral 2024.

– Cred că va fi un scor strâns, deşi sunt privit ca un outsider în această competiţie electorală, sunt convins că electoratul tulcean va avea ultimul cuvânt după ce se va informa şi va cântări toate opţiunile. Oricine ar câştiga, sper să se ridice la nivelul aşteptărilor tuturor şi să aducă cu adevărat o schimbare în Tulcea, pentru că potenţialul oraşului este fabulos.

Lista candidaţilor Partidului Reînnoim Proiectul European al României (REPER) pentru funcţia de consilier local

  1. Valentin-Georgel Scarlat
  2. Alexandra-Neli Neculai
  3. Dan-Iulian Dumitrescu
  4. Carmen-Daniela Dumitru
  5. Gheorghe Jenaru
  6. Veronica-Amelia Chirovan
  7. Marius-Cătălin Ioniţă