Primăria Tulcea a solicitat Consiliului Judeţean trecerea străzilor Orizontului şi Bacului din domeniul public al judeţului în domeniul public al municipiului Tulcea, în vederea derulării unor obiective de investiţii, din municipiul Tulcea. Un proiect de hotărâre în acest sens figurează pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Consiliului Judeţean Tulcea.
În proiectul de hotărâre se menţionează că municipiul Tulcea îşi propune realizarea Proiectului „Extindere reţea inteligentă de distribuţie gaze naturale în municipiul Tulcea, judeţul Tulcea” în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, care include şi Strada Orizontului, precum şi realizarea unor proiecte de modernizare şi dezvoltare a zonei aferente Străzii Bacului, străzi care se află în domeniul public de interes judeţean.
În hotărâre se menţionează faptul că proiectul „Modernizare infrastructură de transport regional pe traseul Tulcea-Chilia Veche” nu a fost eligibil pentru obţinerea finanţării europene prin POR 2014-2020.
„Aceste străzi, alături de strada Viticulturii, au fost date, în trecut, Consiliului Judeţean care le-a unit cu drumul Chilia-Tulcea, pentru a-l uni cu drumul naţional E87, care iese pe Babadag, pentru a putea deveni drum judeţean şi a obţine finanţare europeană. Este acel drum de care se tot vorbeşte că n-a fost reabilitat, din deltă. Deci, Consiliul Judeţean în trecut a solicitat străzile Viticulturii, Orizontului şi Bacului ca să le unească cu drumul care duce la Chilia pentru a-l transforma într-unul judeţean. Ca să fie transformat în drum judeţean, obligatoriu trebuie să aibă acces la un drum naţional şi atunci ele nu au mai făcut parte din patrimoniul municipiului Tulcea, ci din patrimoniul Consiliului Judeţean. Numai că nu a obţinut finanţare Consiliul Judeţean pentru acel drum, pentru că au existat nişte litigii cu o societate din zona aceea, care a atacat fiecare carte funciară şi s-a pierdut finanţarea respectivă. Noi, Primăria municipiului, în mandatul meu, între timp, am depus proiecte pentru a reabilita mai multe străzi din municipiu, care acoperă peste 80% dintre acestea şi sunt străzi principale. Printre străzile la care am solicitat finanţare au fost şi aceste străzi, Viticulturii, Orizontului şi Bacului, numai că atunci am văzut că ele aparţin Consiliului Judeţean. Primul proiect la care am obţinut finanţare pe Anghel Saligny a cuprins strada Viticulturii şi iniţial am solicitat această stradă care ne-a fost dată prin hotărâre de Consiliu Judeţean acum un an sau doi. Am obţinut finanţare şi deja am şi semnat contractul de execuţie, adică avem şi constructor care va lucra aici. Numai că n-am început-o pentru că nu terminasem strada Păcii şi la înţelegere cu Poliţia Rutieră stabilim câte străzi să afectăm ca să nu blocăm de tot traficul”, ne-a explicat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.
Dacă Consiliul Judeţean va încheia litigiile cu societatea respectivă şi va accesa din nou fonduri pentru drumul Tulcea-Chilia Veche, Primăria municipiului va înapoia cu drag acele străzi, a menţionat primarul.
„Anul acesta vom intra şi pe strada Viticulturii. Mai avem un proiect care este finanţat tot prin Anghel Saligny şi care cuprinde străzile Orizontului şi Bacului. Am solicitat din nou Consiliului Judeţean să ni le dea pentru că slabe şanse ca ei să înceapă sau să termine mai repede decât noi drumul spre Chilia, iar noi trebuie să le reabilităm. Am obţinut şi aici finanţarea, avem şi contract de execuţie. Cert este că dacă Consiliu Judeţean va termina litigiile cu societatea respectivă şi va putea depune din nou proiectul european pentru reabilitarea drumului care merge la Chilia Veche, noi atunci le vom avea reparate şi cu dragă inimă le vom înapoia ca să se întâmple şi dezideratul respectiv. Acesta este motivul pentru care le-am solicitat, pentru a putea să le reabilităm”, ne-a spus primarul municipiului Tulcea.
În ceea ce priveşte extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale în municipiu, străzile trebuie să fie deja trecute în patrimoniul Primăriei Tulcea în momentul în care se obţine autorizaţia de construire pentru extinderea gazului metan.
„Una din străzi este cuprinsă în investiţiile de reparaţie şi una se află în investiţia de gaz metan pentru care am obţinut finanţare anul trecut în octombrie şi ne aflăm acum în stadiul de realizare a proiectului tehnic. În momentul în care o să obţinem autorizaţia de construire pentru extinderea gazului metan trebuie să avem toate străzile incluse în patrimoniul nostru, printre care şi Orizontului. Oamenii de acolo îşi doresc de foarte mult timp, de fapt toţi din zona de case îşi doresc realizarea acestei investiţii. Când vom începe execuţia proiectului trebuie să ne aparţină aceste străzi. Finanţarea pe care am obţinut-o pentru extinderea gazului metan excede Tulcea Gaz care este concesionarul reţelelor de gaz metan din municipiul Tulcea. Adică, în contractul de delegare a concesiunii, care s-a întâmplat undeva în anii 2000-2004, Tulcea Gaz trebuie să pună gaz inclusiv pe aceste străzi din zona de case, numai că nu îi poate obliga nimeni să facă acest lucru, în perioada cât au ei concesionat. Investiţia în zonele de străzi pentru ei este foarte costisitoare şi nu şi-o pot recupera, de aceea s-au dus în zona de blocuri, unde au investiţie mică şi recuperarea acesteia se face foarte uşor. În zona de case, cu excepţia unor cartiere care sunt în preajma blocurilor, nu s-au tras gaze naturale. Şi atunci noi am reuşit să depunem un proiect în 2022, pentru că s-a deschis o sesiune şi pentru primăriile de municipii care au concesionat gazul metan, primul proiect din istoria administraţiei locale care a obţinut finanţare în octombrie, anul trecut”, ne-a declarat Ştefan Ilie.
Extinderea reţelei de gaz metan pentru 107 străzi, la faza de proiectare şi de obţinere a avizelor
Primăria municipiului a obţinut finanţare pentru extinderea reţelei de gaz metan pentru 107 străzi cu o lungime de 31 de km.
„Am obţinut finanţarea anul trecut în octombrie, iar acum suntem la faza de proiectare, de obţinere a avizelor şi de semnare a autorizaţiei de construire pentru ca apoi să facem licitaţia de execuţie. Este o licitaţie complexă pentru că valoarea este mare. Lucrările sunt destul de costisitoare pentru că nu sunt simple conducte care se duc pe Alexandru cel Bun, pe Orizontului, Prislav, Gloriei sau alte zone, ci cuprind staţii de presiune pentru gazul metan, adică nişte motoare, instalaţii care trebuie să suplimenteze puterea gazului în aşa fel încât să ajungă la presiunea permisă pentru a fi consumat şi de către utilizatorii din zona de case. Această investiţie va dura un pic, în sensul că nu se poate realiza într-o lună de zile, deoarece sunt 107 străzi. După ce vom face recepţia, noi vom preda toate instalaţiile, conform legii, către Tulcea Gaz pentru a le gestiona. Practic, îi ajutăm din fonduri publice, pe care ei nu le-ar fi dat niciodată din bugetul lor propriu pentru că nu-şi recuperau niciodată suma aceea de peste 7 milioane de euro, în perioada de concesiune a lor, fiind puţini consumatori în zona de case. Şi pentru acest lucru noi am solicitat Consiliului Judeţean de acum o lună şi ceva cele două străzi. Ei au lucrat la proiectul de hotărâre şi sperăm să fie aprobat ca să putem finaliza şi noi proiectul tehnic”, a mai spus primarul.
Tulcenii sunt nerăbdători şi întreabă frecvent când vor avea gaze pe străzile lor, lucru ce nu se poate spune cu exactitate momentan.
„Noi solicităm străzile înapoi pentru a putea emite autorizaţia de construire şi pentru a putea cuprinde tot proiectul pentru care am obţinut finanţare. Altfel trebuia să fie redus proiectul şi nu se ştie când s-ar mai fi tras gaz pe strada Orizontului. Este un pas înainte. Tulcenii sunt nerăbdători, ei întreabă când se va trage gaz pe strada lor. Nu putem să le dăm un răspuns exact. Noi sperăm ca în acest an să încheiem licitaţia de execuţie şi să avem constructorul. Lucrările vor fi aşa cum sunt şi cele de reabilitare a străzilor, în sensul că ele se vor face după un plan, atât tehnic, de specialist, de proiectant, cât şi în consultare cu poliţia pentru a nu congestiona circulaţia. Nu putem spune că vom începe cu o anumită stradă, ci aşteptăm să emitem autorizaţia de construire şi să vedem planul pe care ni-l propune proiectantul şi care trebuie să fie avizat de către poliţie. Cert este că pentru prima dată s-a obţinut finanţare pentru extinderea gazului metan de către Primărie şi că, în aceste zone, Tulcea Gaz nu ar fi făcut investiţia pentru că nu ar fi dat banii aceştia fără să-i recupereze. Un investitor privat este nevoit să-şi recupereze banii, pentru că altfel intră în faliment. Noi nu, pentru că Primăria are şi rolul social şi trebuie să asigure alternativă de căldură pentru aceste imobile care în general sunt pe lemne”, a precizat Ştefan Ilie.
Sistemul inteligent de distribuţie gaze naturale va conecta un număr de 5158 imobile, 99% dintre acestea sunt în zona de case, din care 318 agenţi economici.