„Vă rugăm să nu aruncaţi deşeuri menajere în reţeaua de canalizare!” – este mesajul transmis de Aquaserv Tulcea, după ce lucrătorii au constatat o problemă majoră după ploaia de scurtă durată, dar intensă, de miercuri: ape menajere şi diverse deşeuri ajung în staţia de epurare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care reţeaua de canalizare intră sub presiune.

„Materialele precum şerveţele umede, produse de igienă personală şi alte deşeuri nu au ce căuta în colectoarele de ape uzate, deoarece acestea pot cauza blocaje şi pot deteriora sistemul de canalizare, afectând eficienţa staţiei de epurare şi poluând mediul înconjurător. Folosind coşurile de gunoi pentru deşeuri menajere, contribuim cu toţii la menţinerea unei reţele de canalizare funcţionale şi a unui mediu curat”, a transmis Aquaserv Tulcea.

În ultimele luni, Aquaserv Tulcea a publicat zeci de imagini cu deşeurile adunate din  canalele colectoare pluviale din municipiu în care se observă cu uşurinţă cârpe si alte materiale textile, şerveţele umede, pamperşi şi produse de igienă intimă, ambalaje şi resturi alimentare, dar şi materiale de construcţii.

Unul dintre pericolele cele mai mari pe care le poate genera aruncarea de deşeuri în toalete sau direct în conducte este acela că, în caz de precipitaţii abundente, canalizările nu vor mai putea prelua apele pluviale, ceea ce va duce la inundarea carosabilului.

Aquaserv Tulcea a explicat că orice sistem de canalizare este proiectat să preia o anumită cantitate de apă uzată. Când aceasta se amestecă cu cantităţi mari de ape pluviale provenite din ploi torenţiale, este posibil ca, pentru o scurtă perioadă, sistemul să nu facă faţă. Dacă acest lucru se mai combină şi cu deşeuri menajere care blochează gurile de scurgere, evident că sistemul nu face faţă.

„Folosind coşurile de gunoi pentru deşeuri menajere, contribuim cu toţii la menţinerea unei reţele de canalizare funcţionale şi a unui mediu curat”, transmite Aquaserv Tulcea.