Primăria Municipiului Tulcea va construi un Centru de zi şi recuperare pentru persoanele vârstnice pe strada 1848, lângă Parohia Sf. Treime. Proiectul se află în prezent la faza de proiectare şi autorizaţie de construire. Construcţia este finanţată din fonduri europene şi implementat de Primăria Municipiului Tulcea, prin Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială. Proiectul are un buget total estimat de peste 1,4 milioane de euro.

Primarul Ştefan Ilie subliniază faptul că locuitorii oraşului şi-au dorit dintotdeauna înfiinţarea unui astfel de centru pentru persoanele vârstnice.

„Este o dorinţă foarte importantă a comunităţii pentru care de-a lungul timpului s-au încercat diverse soluţii. De exemplu este un club al pensionarilor pe faleză, care aparţine municipalităţii şi este în gestiunea DAPS-ului, numai că nu poate fi numit cu adevărat un centru. Atunci am profitat de măsura pusă la dispoziţia autorităţilor locale prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a construi centre pentru vârstnici şi am depus proiectul anul trecut. A fost un proiect cu cântec pentru că, după ce l-am depus, ne-a fost contestat de contracandidatul meu de la PSD, motivând că n-au semnat procesele verbale de şedinţă de comisie. Dar noi am depus proiectul, am obţinut o finanţare destul de mare de aproape un milion şi jumătate de euro, am identificat şi terenul care este în apropiere de spital, un lucru foarte bun. În primul rând, l-am gândit nu doar ca un loc de întâlnire unde persoanele vârstnice să socializeze, ci şi un loc unde aceştia să desfăşoare activităţi pentru prevenirea principalelor boli de bătrâneţe, precum Alzheimer sau Parkinson. Centrul va fi dotat cu cabinete medicale pentru consultaţii, dar şi pentru a face exerciţii ca să se păstreze în formă. Proiectul nostru a obţinut finanţare şi acum suntem la faza de proiectare şi autorizaţie de construire. Centrul va fi construit lângă Biserica Sfânta Treime, de aceea vrem să-i dăm linii şi nuanţe care să se încadreze cu arhitectura bisericii. Va avea un etaj şi un lift interior pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru cei în vârstă care nu pot urca scările. Vor fi spaţii de depozitare pentru echipamentele medicale sau de fitness, săli de conferinţă, socializare, săli de proiecţie şi o terasă exterioară, unde seniorii vor putea socializa. Pe lângă construirea acestui centru, care este 100% din bani europeni, noi îl vom dota cu personal. Vom avea angajaţi medici, asistenţi, psihologi, nutriţionişti”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Edilul spune că centrele socio-medicale pentru care municipiul a primit finanţare vor crea noi locuri de muncă part-time pentru medici, reprezentând un factor de atragere a cadrelor medicale în Tulcea.

„În legătură cu problema lipsei medicilor, aceştia nu vor trebui să fie angajaţi ai centrului în permanenţă. Noi avem o ofertă foarte largă, putem lua atât din medicii de familie, cât şi din medicii cu specializări din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea pentru a lucra part-time. Un astfel de centru, cum sunt centrele pentru persoanele cu dizabilităţi şi centrele medicale de permanenţă pentru care am obţinut finanţare, sunt factori de atragere a altor medici din exterior. Noi le oferim, pe lângă slujba pe care o au la Spitalul Judeţean, să mai lucreze încă patru ore şi la centrul nostru, ceea ce înseamnă un plus la salariu. Facem o ofertă atractivă, nu trebuie să căutăm medici atât timp cât putem să le oferim celor care sunt la spitalul nostru sau care vin să lucreze la spital încă un job part-time, care nu va fi atât de solicitant ca în spital, dar care să le ofere nişte bani în plus. În felul acesta contribuim de fapt la aducerea medicilor în oraş. Noi din 2021 am iniţiat un proiect prin care plătim salarii în plus, pe lângă cele oferite de Spitalul Judeţean, doctorilor pediatri, pentru a-i încuraja să vină la Tulcea. Astfel, toţi cei care vin primesc în plus încă un salariu minim pe economie, adică încă vreo 3.000 lei. Am avut ani în care am plătit şi cinci medici, în prezent plătim doi. De asemenea, am primit o solicitare de la Spitalul Judeţean pentru a face acelaşi lucru, în parteneriat, şi cu medicii cardiologi. Le-am transmis că în a doua jumătate a anului, când vom avea prima rectificare, vom face un parteneriat, şi vom contribui şi pentru doctorii cardiologi, tocmai pentru a-i stimula să vină şi să rămână la Tulcea. Toate acestea vor atrage medici, nu va fi o căutare a noastră pentru medici, le vom oferi o posibilitate în plus. N-am putut să construim un spital, dar construim trei-patru mici spitale care să contribuie la protejarea sănătăţii. Spitalul Judeţean se plânge, şi au dreptate, că la UPU este foarte aglomerat pentru că vin unii şi pentru o febră. Dacă ar exista astfel de centre, nu s-ar mai duce la urgenţă, iar acolo ar merge doar cei care au într-adevăr o problemă gravă. Când vom construi aceste cinci centre, foarte mulţi dintre locuitorii oraşului care se duceau la urgenţă când îi durea capul noaptea, se vor duce la centrul din cartierul lor şi atunci medicii de-acolo îi vor tria doar pe cei cu probleme grave şi îi vor trimite la urgenţă. La toate aceste centre este program de funcţionare non-stop”, a explicat Ştefan Ilie.

Primarul apreciază buna colaborare pe care a avut-o cu personalul din primărie şi în special cu Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială Tulcea.

„Vreau să apreciez faptul că aici am avut o colaborare deosebită atât cu echipa de proiecte din cadrul primăriei, cât şi cu colegii consilieri, dar mai ales cu Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) care a fost alături de noi, iar pentru unele dintre ele doar DAPS, care este o entitate a primăriei, putea depune proiecte. La centrul acesta, DAPS a depus proiectul prin noi, ceea ce înseamnă că avem o colaborare foarte bună şi ne dorim dezvoltarea asistenţei şi protecţiei sociale din municipiu”, a precizat Ştefan Ilie.

Săptămâna trecută, Primăria municipiului Tulcea a anunţat că a primit finanţare pentru un Centru Medical Comunitar Integrat în cartierul Neptun. De asemenea, un alt Centru Medical a cărui finanţare a fost obţinută prin (DAPS) se va construi pentru zonele Dallas-Vărărie Baltă din Tulcea şi un punct medical de lucru în Tudor Vladimirescu.

Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială a Primăriei municipiului Tulcea a obţinut în total finanţări de peste 2,7 milioane de euro pentru realizare a trei centre destinate persoanelor vârstnice din oraş, fondurile urmând să fie alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).