Ieri au avut loc alegerile locale în urma cărora se va stabili cine va conduce comunităţile din judeţul nostru şi din restul ţării în următorii patru ani. Până la ora la care veţi citi acest material, Biroul Electoral Judeţean va fi dat primele rezultate parţiale.

În ziua votului, candidaţii ne-au împărtăşit planurile avute în vedere după aflarea rezultatului.

Întrebările pe care le-am adresat unora dintre candidaţii la funcţia de primar al municipiului Tulcea şi preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea au fost: 1. – Pentru ce aţi votat şi 2. – Care va fi primul lucru pe care îl veţi face în cazul în care veţi deveni primar/ preşedinte CJ?

Ştefan Ilie, candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL) la un nou mandat pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea: „Sunt subiectiv pentru că nu am putut vota ca un simplu alegător, ci ca şi candidat, aşa că tot ce vă spun are o doză de subiectivism. Am votat în primul rând pentru a face din municipiul Tulcea un oraş care să fie printre primele cinci oraşe ale ţării, unul pe care toată lumea să-l dea exemplu atunci când vorbeşte despre oraşele României. Am votat pentru un oraş în care oamenii să aibă un spirit competitiv, antreprenorial, să îşi dorească să se dezvolte şi nu să primească subvenţii şi beneficii de la clasa politică. De asemenea, pentru un oraş în care să se trăiască din turism, din care oamenii, tinerii, să nu mai plece ci să rămână şi să poată nu doar să-şi găsească un serviciu, ci să-şi poată face şi o afacere. Este cel mai greu lucru care poate fi împlinit. Am votat pentru un oraş care să se dezvolte armonios, pentru un oraş nou care să respecte istoria şi care să promoveze modernismul. Am votat pentru mii şi mii de tulceni plini de curaj cărora le mulţumesc foarte mult! Sper ca şi la europarlamentare să avem un rezultat bun, pentru că noi trebuie să trăim într-o Europă unită. Este foarte important ca Uniunea Europeană să se dezvolte în continuare, pentru că noi depindem foarte mult de modul în care Uniunea Europeană creşte şi ne sprijină. Eu luni am treabă tot ca primar, indiferent de rezultatul alegerilor. Luni încep să sistematizez strada Libertăţii şi începem să scoatem piatra cubică de pe Mahmudiei. Deci, indiferent de rezultatul alegerilor, eu mai am patru luni până când noul primar ales va prelua mandatul. Dacă voi fi reales primar, voi continua ce am început”.

Dragoş Simion, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la funcţia de primar al municipiului Tulcea: „Din punct de vedere al alegerilor locale, am votat pentru schimbarea în bine, în totalitate per ansamblu, pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri cu extrem de multă responsabilitate şi determinare astfel încât să reuşim să aducem Tulcea la adevărata ei valoare. În privinţa alegerilor europarlamentare am votat responsabil pentru echilibrul, stabilitatea politică şi economică a României, cu gândul la poziţia geostrategică pe care o avem ca stat în situaţia actuală. Da,  m-am gândit la stabilitate şi echilibru politic pentru ţara noastră. Ştim că mandatele aleşilor locali se preiau anul acesta în jurul lunii octombrie, când expiră mandatele de 4 ani ale actualilor aleşi locali. Prima măsură pe care aş dispune-o şi pe care o consider imperios necesară la preluarea oricărui mandat şi oricărei funcţii este efectuarea unui audit general pentru a şti ce preluăm, unde suntem şi de la ce punct plecăm pentru viitor. Eu sunt de profesie economist şi deformaţia mea profesională mă obligă să fac acest lucru, tocmai pentru a avea o situaţie clară şi concretă de unde să plecăm şi unde ne îndreptăm. Este absolut necesar atunci când preluăm o funcţie, indiferent că este publică sau privată, să ştim aceste aspecte. Eu aşa sunt, fac un bilanţ de plecare şi de acolo ştim cu ce bagaj am pornit şi ce vom reuşi să facem. Voi fi omul deschis oricărei colaborări în interesul cetăţenilor şi al oraşului. Îmi doresc să fiu mediatorul dintre forţele politice, să creez unitatea dintre acestea doar în interesul cetăţeanului. Aceasta este dorinţa mea şi cred că o putem realiza cu toţii”.

Octavian Motoc, candidatul Alianţei Dreapta Unită (ADU) la funcţia de primar al municipiului Tulcea: „Am votat pentru o mai bună organizare a derulării investiţiilor în oraş. Municipiul arată ca devastat pentru că modul în care sunt organizate şantierele de investiţii sunt de groază. Pe drumuri nu există alternativă de circulaţie pentru străzile care sunt puse în lucru. Sunt foarte multe care sunt în apro-piere una de cealaltă, iar ele sunt în acelaşi timp în lucru. Oamenii din zonele respective nu au unde să treacă cu maşinile, unii dintre ei nu pot să iasă din garaj. Eu sunt pentru o organizare mai bună a lucrărilor de investiţii şi mai ales pentru o urmărire a modului în care acestea se derulează. Dacă voi ieşi primar, am promis că din primul moment aş intra pe relaţia cu aceste firme care derulează investiţiile şi ne dorim să încercăm să realizăm lucrările astfel încât cetăţenii să fie cât mai puţin deranjaţi. Vrem să lucrăm pe segmente şi să ştim exact ce variante de circulaţie le vom oferi celor care se află în zona respectivă. Ne dorim ca oamenii să fie în cunoştinţă de cauză  în perioada în care se desfăşoară astfel de lucrări. Un al doilea lucru pe care l-am promis şi de care ar trebui să mă ţin de cuvânt imediat este să începem să declanşăm demersurile pentru a putea să înfiinţăm un parc industrial prin atragere de investitori în zonă ca să creăm locuri de muncă. Luna trecută, Tulcea a fost singurul judeţ care a înregistrat un număr de contracte de muncă cu 1% mai puţin faţă de luna precedentă. Deci suntem singurul judeţ din România care a înregistrat mai puţine contracte de muncă decât în luna precedentă”.

Horia Teodorescu, candidatul PSD la un nou mandat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea: „Astăzi am votat cu gândul la toate proiectele remarcabile pe care am reuşit să le duc la bun sfârşit pentru tulceni. Sunt mândru că am demonstrat că pot face diferenţa prin muncă, mult suflet şi drag de locul pe care toţi îl numim cu mândrie <<acasă>>. Prin votul tulcenilor, demonstrăm că faptele fac diferenţa pentru judeţul Tulcea. Avem de muncă! Rezultatele anilor pe care i-am petrecut la Consiliul Judeţean, nu mai au nevoie de nicio prezentare, se văd cu ochiul liber şi se simt în viaţa de zi cu zi. Însă, aşa cum am mai spus, prioritatea mea în noul mandat, va fi finalizarea implementării Strategiei de conectivitate a judeţului Tulcea, respectiv începerea lucrărilor la drumul expres Pod – Tulcea şi Tulcea – Constanţa. De asemenea, continuăm lupta pentru dreptul de a reabilita drumul Tulcea – Chilia Veche. Suntem mai aproape decât oricând să depăşim toate obstacolele artificiale impuse de Traian Rece, astfel încât, să putem începe lucrările la această investiţie atât de necesară”.

Sorin Zaharcu, candidat AUR la preşedinţia CJ: „Am votat pentru schimbare! Primul lucru pe care îl voi face ca preşedinte al CJ este să stopez cheltuirea banului public în interesul caracatiţei deja înfipte de 12 ani la nivelul CJ Tulcea! De asemenea, voi face drumul DJ 222N Tulcea-Chilia Veche, transferul amenajărilor agricole şi piscicole către comunităţile locale, transferul falezei Tulcea către municipiul Tulcea şi cea din  Sulina şi cele 172 ha din AZL către oraşul Sulina. Totodată voi lua primele măsuri de repopulare cu puiet a lacului Razelm”.

George Şişcu, candidat PNL la preşedinţia CJ: „Am votat pentru a veni la conducerea judeţului cu o echipă nouă, după 12 ani de guvernare PSD. Consider că eu şi echipa mea avem multe de oferit judeţului precum o gândire mai modernă şi mai deschisă spre colaborări, modernizarea modului de lucru şi îmbunătăţirea imaginii. Primul lucru pe care l-aş face ar fi să aflu starea în care se află CJ din punct de vedere al bugetului şi să mă familiarizez cu starea generală a instituţiei”.

Potrivit datelor furnizate de Prefectura judeţului Tulcea, duminică, în cele 204 secţii de votare amenajate în judeţ au fost aşteptaţi la urne 185.860 alegători.

Până la ora 14.45, în judeţul Tulcea, au votat 53.755 de persoane adică 28,97% dintre alegătorii din judeţ şi 15.888 de persoane adică 23,48% dintre cei din municipiu, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean. Cei mai mulţi tulceni care au mers la vot sunt din comuna Pardina, unde 57,94% dintre alegători au votat până la ora menţionată.