După ce onorariile avocaţilor din oficiu au fost indexate la începutul acestei luni, aşa încât să acopere rata inflaţiei, acum şi celelalte onorarii ar putea creşte. Potrivit legislaţiei sunt trei tipuri de onorarii: cel orar, în care avocaţii sunt plătiţi pentru timpul pe care îl alocă unui dosar, cel prin contract pentru fiecare parte a procesului şi onorariul de succes. Onorariul de succes reprezintă în general un procent din despăgubirile primite de victime.
Decanul Baroului de Avocaţi Tulcea, Felix Andrei, atrage atenţia că onorariul este rezultatul negocierii dintre cele două părţi.
„Onorariul avocatului este stabilit ca urmare a negocierii în baza unui contract de asistenţă juridică. Părţile sunt libere să-l stabilească în principiu conform a două criterii, volumul de muncă pe care urmează să-l presteze avocatul şi complexitatea speţei, criterii pe care de altfel şi codul de procedură civilă le preia. Acolo este libertatea de voinţă a părţilor, nivelul onorariilor este cel pe care părţile îl convin. În zona cealaltă, a asistenţei judiciare sau a curatelei, acolo sunt onorarii fixe unde nu poate nimeni să spună că doreşte mai mult decât s-a stabilit prin protocol. Probabil că în practică poate interveni o creştere a nivelului onorariilor exclusiv ca urmare a inflaţiei, a scăderii nivelului de trai şi evident ca urmare a acordului părţilor, dacă discutăm despre onorariul negociat”, ne-a declarat av. Felix Andrei.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.