Absolvenţii de gimnaziu au susţinut marţi prima probă a examenului de Evaluare Naţională, la Limba şi Literatura Română, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea anunţând că au fost prezenţi peste 1.500 de candidaţi.
La primul subiect elevii au primit două texte, având de rezolvat mai multe cerinţe. Primul text a fost din „Cireşarii”, de Constantin Chiriţă, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea.
Despre subiectele primite de elevi am discutat cu profesorul de limba română şi directorul Colegiului Dobrogean „Spiru Haret” Florin Anastasiu, care ne-a spus că au fost abordabile, iar gradul de dificultate a fost unul mediu spre scăzut.
„Subiectele au fost extrem de abordabile, structura echilibrată, iar gradul de dificultate a fost mediu spre scăzut, în opinia mea, şi a permis tuturor elevilor să se descurce. Nu sunt probleme care să fi prezentat dificultăţi sau, în viziunea mea, ambiguităţi. Elevii erau încântaţi şi imediat după examen toţi au spus că au făcut. Acum, vom vedea când vor primi rezultatele. Comparativ cu anii trecuţi, subiectele mi s-au părut puţin mai abordabile”, ne-a declarat Florin prof. Anastasiu.
Analizând dificultatea subiectelor, şi Cristina Buzoianu, profesor de limba română la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, consideră că promovarea examenului ar trebui să fie o chestiune uşor de atins de cei mai mulţi candidaţi.
„Din punctul meu de vedere, analizând în ansamblu subiectele propuse, promovarea examenului ar trebui să fie o chestiune uşor de atins de cei mai mulţi candidaţi, iar procentul de promovabilitate la nivelul probei de limba şi literatura română pe plan naţional ar trebui să fie mai mare decât cel din anul şcolar trecut”, ne-a declarat Cristina Buzoianu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.