Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a contestat, luni, la Curtea de Apel Constanţa raportul întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, în care este acuzat de conflict de interese administrativ.
Potrivit portalului de justiţie, dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei de Contencios administrativ şi fiscal al Curţii luni, 8 iulie 2024.
Părţile în cauză sunt Ştefan Ilie, în calitate de reclamant şi Agenţia Naţională de Integritate, în calitate de pârât.
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de anulare a raportului de evaluare ANI, iar până ieri nu fusese stabilită data primei înfăţişări în proces.
Reamintim că, la data de 25 iunie 2024, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat constatarea conflictului de interese administrativ în legătură cu primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.
În informarea ANI, inspectorii de integritate au precizat că „în perioada exercitării mandatului de primar al municipiului Tulcea, a participat la luarea unor decizii şi a emis o serie de acte administrative care au avut ca rezultat un avantaj patrimonial pentru sine”.
Astfel, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuza pe primarul Ştefan Ilie de conflict de interese, după ce edilul ar fi semnat autorizaţia de construire pentru o firmă de la care ulterior a cumpărat un imobil.
Pentru a nu mai sta în chirie, primarul Ştefan Ilie a achiziţionat un apartament de 3 camere, la periferia oraşului, imobil care valorează 73.575 de euro. Acesta a dat un avans de 10.000 euro şi plăteşte rate lunare în valoare de 1.000 de euro, din octombrie 2021 până în februarie 2027. Pentru că apartamentul a fost finalizat abia anul acesta, primarul împreună cu familia sa s-au mutat acolo în urmă cu trei săptămâni. În tot acest timp, edilul a plătit atât rata lunară pentru apartamentul în construcţie, cât şi chiria pentru apartamentul în care locuia.
Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe edil că a semnat în calitate de Primar, Certificate de Urbanism şi Autorizaţii de Construcţie pentru firma de la care a cumpărat apartamentul şi prin aceasta ar fi dobândit un folos personal de natură patrimonială.
Ştefan Ilie a spus că acuzaţiile vin fără dovezi palpabile şi că instanţa va soluţiona acest caz în care nu se pune problema de vreun conflict de interese.
„Consider că nu am încălcat absolut niciun principiu al conflictului de interese. Eu am cumpărat de pe piaţă la acelaşi preţ sau la preţuri similare cu ale pieţei. Plătesc în rate încă foarte mulţi ani de acum încolo. Am plătit numai prin virament. Faptul că am semnat certificatul de urbanism sau autorizaţia de construire pentru antreprenorii locali, este de datoria mea, nu le-am semnat pentru a lua un apartament. Bineînţeles că voi contesta decizia, dar trebuie s-o văd întâi, pentru că nu am detalii legate despre modul în care este justificată. Nu m-am pus într-un conflict de interese în care să avantajez pe cineva şi să dezavantajez pe altcineva. Dimpotrivă, eu am venit de la Luncaviţa şi nu aveam niciun imobil aici. Am stat în chirie 4 ani de zile, în această perioadă am achiziţionat un apartament în rate. Chiar am o săptămână de când m-am mutat în apartament şi nu mai stau în cel cu chirie. Ca şi cum eu am dat autorizaţia de construire pentru a-l dobândi, cam aşa înţeleg eu de acolo, dar nu este aşa. Eu oricum semnez toate autorizaţiile de construire. Le semnează primarul, secretarul şi cu arhitectul şef, nimeni altcineva. De exemplu, eu am contract cu Enelul, şi dacă aceştia îmi fac o investiţie, ar însemna că eu nu pot să semnez. Cred că este o interpretare greşită a legii. Cei care trebuie să cerceteze, trebuie să verifice dacă într-adevăr eu mi-am însuşit un bun sau am avantajat pe cineva pentru a-mi însuşi vreun bun, or acest lucru nu s-a întâmplat”, ne declara, pe 25 iunie, primarul Ştefan Ilie.
Aşa cum a anunţat că va face, primarul Ştefan Ilie a contestat la Curtea de Apel raportul ANI şi cere anularea acestuia.