Ambasadorul Republicii Armenia în România, E.S.Tigran Galstyan, s-a întâlnit, vineri, la Tulcea, cu primarul Ştefan Ilie şi cu administratorul public al judeţului, Dumitru Mergeani. În cele două întâlniri separate, Ambasadorul Republicii Armenia a fost însoţit de Lucian Simion,  preşedintele Uniunii Armenilor din România, sucursala Tulcea.

Ambasadorul Tigran Galstyan a fost invitat de onoare al Festivalului „Săptămâna Interetnică”, organizat de Asociaţia EUdivers în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea şi Consiliul Judeţean Tulcea.

„Alături de reprezentantul comunităţii armene din Tulcea, domnul Lucian-Eduard Simion şi de colegul meu, domnul viceprimar George Şinghi, am parcurs împreună o filă importantă din istoria municipiului nostru, când, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, armenii aveau cartierul lor, „Mahalaua Armenilor”, adică străzile de azi Banatului (fostă a Fabricii), Concordiei (fostă Gura Pieţei) şi Al. Ciucurencu (fostă Armenească), unde au ridicat şi Biserica cu hramul “Sf Grigorie Luminatorul”, monument deosebit, care impresionează şi astăzi. O întâlnire în care am pus bazele unui parteneriat social şi economic, care să contribuie la dezvoltarea municipiului Tulcea şi care să asigure continuitatea tradiţiilor armene”, a precizat primarul Ştefan Ilie, după întâlnire.

În cadrul întâlnirii bilaterale de la Consiliul Judeţean Tulcea, administratorul public al judeţului, Dumitru Mergeani a vorbit despre parteneriatul România – Armenia, respectiv despre colaborarea dintre judeţul Tulcea şi regiunea Tavush, Armenia, amintind şi despre vizitele fostului ambasador al Armeniei în România.

“Ultima vizită a Excelenţei Sale Sergey Minasyan la Tulcea a avut loc în contextul declanşării conflictului armat din Ucraina, iar la momentul respectiv am adus în discuţie modul în care judeţul Tulcea s-a implicat în primirea refugiaţilor ucraineni, parte dintre ei etnici armeni. Precizez, în acest context, că judeţul nostru a fost primul care a sprijinit poporul ucrainean iar aici, la Tulcea, a fost definitivat cel mai important HUB de ajutor pentru Ucraina”, a declarat Dumitru Mergeani.

La rândul său, ambasadorul Armeniei a adus în discuţie întreaga susţinere pentru ceea ce înseamnă gestionarea, în continuare, a acestei crize declanşate în urmă cu doi ani.

“Cunosc informaţiile referitoare la aportul judeţului Tulcea în ceea ce priveşte preluarea refugiaţilor ucraineni, ştiu că este una dintre regiunile care a răspuns prompt tuturor solicitărilor în acest sens. Ştim, de asemenea, riscurile la care este expus judeţul dumneavoastră în ceea ce priveşte securitatea şi dorim să vă asigurăm de întreaga noastră susţinere pentru asigurarea de sprijin refugiaţilor din Ucraina. Cred că este important să facem eforturi pentru a dinamiza relaţia deja parafată dintre regiunea dumneavoastră şi regiunea Tavush şi să identificăm şi alte domenii de cooperare în afara schimburilor culturale (despre care ştiu că sunt foarte relevante, ca urmare a unei comunităţi armene foarte active la nivelul judeţului)”, a declarat, la Tulcea, E.S. Tigran Galstyan, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Armenia în România.

Administratorul public al judeţului, Dumitru Mergeani, a vorbit despre experienţa judeţului Tulcea privind relaţiile externe şi a menţionat faptul că aproape toate cooperările judeţului nostru au demarat prin schimburi culturale, urmând să avanseze spre cele comerciale, sau chiar la proiecte transfrontaliere (în cazul parteneriatului cu Ucraina).

“În ceea ce priveşte legăturile de cooperare cu Tavush, cu siguranţă o gândire comună a liderilor celor două regiuni va identifica noi domenii de cooperare care să depăşească această fază incipientă a schimburilor culturale”, a precizat Dumitru Mergeani.

La rândul său, Lucian Simion, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu şi preşedinte al Uniunii Armenilor din România, sucursala Tulcea, a adus în discuţie inclusiv posibilitatea accesării unor fonduri pentru dezvoltare, judeţul Tulcea fiind, în acest sens, un partener de încredere pe termen lung.

“Judeţul Tulcea are o bogată expertiză în ceea ce priveşte accesarea fondurilor externe şi, aşa cum bine ştiţi, la nivelul Uniunii Europene există fonduri alocate statelor din afara spaţiului UE. În acest sens, pot fi identificate oportunităţi de finanţare pentru promovarea şi păstrarea identităţii culturale, iar Consiliul Judeţean Tulcea ar putea fi partener de încredere într-un astfel de proiect. Este extrem de important să putem fructifica legăturile deja existente”, a declarat Lucian Simion.

Amintim faptul că în anul 2014 au fost iniţiate relaţiile de prietenie dintre judeţul Tulcea şi regiunea Tavush, în urma realizării unei vizite oficiale în Armenia, la invitaţia Ambasadei Armeniei la Bucureşti. Vizita s-a desfăşurat în perioada 22-28 septembrie 2014 iar Consiliul Judeţean Tulcea a fost reprezentat de vicepreşedintele instituţiei, Vasile Strat.

În cadrul vizitei în Armenia, în data de 23 septembrie 2014, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul Armeniei şi totodată ministru al Administrării Teritoriului, Armen Gevorgyan. În cadrul întâlnirii s-au discutat posibilităţile de colaborare în diverse domenii, turismul şi partea investiţională stârnind un viu interes.

Întâlnirile desfăşurate pe perioada vizitei au permis celor două părţi să identifice şi să analizeze împreună domeniile comune de interes, enunţate ulterior în cadrul unui proiect de Înţelegere de Cooperare. Documentul a fost avizat favorabil de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene iar reprezentanţii celor două unităţi administrativ – teritoriale au decis să semneze Înţelegerea la Tulcea, în perioada 6-8 iunie 2017.