Preşedintele Asociaţiei Patronale în Turismul din Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, cere demiterea purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi a şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pe care îi acuză de incompetenţă şi dezinformare.

„Cum se justifică acele semnale primite de la IGSU, dacă în comunicatul MApN se spune că România nu a fost vizată de ţintele acestea, şi nu este nicio problemă, populaţia să stea liniştită. În acelaşi timp, într-o emisiune de televiziune, purtătorul de cuvânt al MApN, în contradicţie cu comunicatul MApN, a spus că ar fi necesară evacuarea populaţiei din Delta Dunării. Eu cred că ar fi mai degrabă necesară evacuarea dânsului din poziţia de purtător de cuvânt al MApN, pentru că acest tip de comunicate care sunt date de oameni ce deţin poziţii ale statului român afectează grav economia României, şi cea a Deltei, în situaţia noastră, acei oameni trebuie să răspundă. De asemenea, zborul avioanelor militare ne dorim să nu se facă la nivelul de jos, astfel încât să creeze panică în rândul populaţiei. Suntem în zone turistice, unde oamenii au venit să se simtă bine. Noi nu mai putem da lămuriri turiştilor şi să le explicăm că nu se întâmplă nimic şi sunt doar comunicate nefericit puse, ne-am săturat de acest mod de a tace din gură. Este nevoie ca cineva să scoată aceste personaje care nu sunt acolo potrivite în a comunica. Nu presa, nu televiziunile sunt de vină, ci cei care în poziţiile pe care le deţin în structuri ale statului comunică sau discută ca şi cum ar sta la masă între prieteni. Deţii o poziţie în statul român, păi tu nu ai voie să vorbeşti acolo cam ce crezi tu sau visezi tu. Aşa putem să ne exprimăm şi noi asupra mersului pe lună. Una este să stai aici, să vezi cum e, şi alta este să-ţi explice cineva de la Bucureşti cum stau lucrurile. Nu ştiu dacă şeful IGSU, dar cineva este responsabil pentru aceste comunicate, şi când se trimit SMS-uri, şi raza în care se dau. Raza trebuia să fie în zona portului Ismail sau Reni şi atât. Aşa, extind raza aceea cât doresc dânşii. Lucrurile trebuie să fie gestionate responsabil, pentru că noi aici trăim, şi rolul dânşilor este altul, nu acela de a ne cere nouă evacuarea. Ne dorim ca şeful IGSU, cei responsabili să-şi dea demisia, să aibă grijă cum gestionează acest tip de comunicare, iar purtătorul de cuvânt care a cerut evacuarea populaţiei să ne trimită studiul de impact pe care l-a făcut domnia sa probabil în particular, pentru că în comunicatul trimis de Ministerul Apărării nu apare aşa ceva”, ne-a declarat Daniel Iluşcă.

Preşedintele APTDD a criticat constant gestionarea de către Guvern a mesajelor RO-Alert, atrăgând atenţia că trimiterea acestora în toată zona judeţului distruge turismul din Deltă.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.