Dacă va începe o nouă sesiune de extracţie a şacalilor din Delta Dunării, aceştia vor fi prinşi în capcane sau tranchilizaţi în interiorul satelor şi împuşcaţi doar în extravilanul localităţilor, pe o rază de maximum 2,5 kilometri.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) se află în procedură de obţinere a avizelor necesare emiterii ordinului de derogare al Ministerului Mediului pentru extracţia controlată de şacali din rezervaţie. Instituţia din subordinea Ministerului Mediului este în procedură de obţinere a avizului şi din partea Academiei Române.

„Până în momentul de faţă avem avizul Consiliului ştiinţific. Documentaţia, aşa cum este prevăzută atât în Legea 82 cât şi în Legea vânătorii, a fost înaintată către Ministerul Mediului şi în paralel către Academie, având în vedere că avizul acesteia nu este prevăzut în mod expres în legislaţie, noi îl solicităm separat, pentru a avea un punct de vedere ştiinţific. Noi am făcut deocamdată, cu o rapiditate maximă, procedura prevăzută de legislaţie. După ce se dă ordinul de derogare al Ministerului Mediului, care va da şi un număr de exemplare care poate fi recoltat, se va face procedura de achiziţie. Cu siguranţă se va condiţiona să fie vorba de oameni acreditaţi. În general au participat la asemenea licitaţii fie cei de la AJVPS, fie Romsilva. Pentru că în punctul de vedere al Institutului a fost şi varianta tranchilizării, s-ar putea condiţiona şi acest lucru. Extracţia controlată se va realiza sub supravegherea inspectorilor ecologi de la ARBDD”, ne-a declarat Viorica Bîscă, director executiv în cadrul ARBDD.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.