Direcţiile de Sănătate Publică din România au transmis numărul persoanelor care s-au dus la farmacii pentru a ridica pastilele de iod, eliberate compensat. Astfel, conform datelor oferite de către DSP Tulcea, nicio persoană nu a solicitat până acum pastila cu iod.
Pe lista cu farmaciile comunitare, publicată de Ministerul Sănătăţii, care distribuie gratuit Iodură de Potasiu de 65 mg către populaţie, se regăsesc 13 farmacii, dintre care 11 sunt în municipiul Tulcea, una în Măcin şi o farmacie în Murighiol.
„Până la acest moment, nicio persoană din judeţul nostru nu a solicitat de la medicul de familie reţetă pentru Iodură de Potasiu. Farmaciile în care se găseşte acest comprimat sunt doar pe zona de terasă, delta nu este încă acoperită. În funcţie de cum se vor face solicitările către medicii de familie, aceştia vor prescrie reţete pacienţilor, iar noi suntem pregătiţi să ne organizăm, astfel încât să ajungă în localităţile respective comprimate de iod. Conform recomandărilor specialiştilor, iodul nu este recomandat persoanelor peste 40 de ani, deoarece capacitatea de absorbţie a iodului este foarte redusă, pentru că ea este deja saturată cu iod de-a lungul vieţii. Riscul de a dezvolta cancer tiroidian este mai mare cu cât vârsta este mai mică şi invers”, ne-a declarat directorul DSP Tulcea, Carmen Caloianu.
Directorul DSP susţine că, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, pastila de iod ar trebui să fie la îndemâna tuturor celor eligibili, fiind necesară în cazul unei creşteri a radioactivităţii.
„Cred că ar trebui să facem o campanie de informare mai bună. Bineînţeles, nu este cazul să ne alarmăm, însă este bine să luăm reţetă de la medic, ca să putem fi pregătiţi, în caz de necesitate imediată”, a menţionat Carmen Caloianu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.