În mai multe localităţi din judeţul Tulcea apa are nitraţi cu mult peste media admisă şi nu se poate elibera autorizaţie sanitară de funcţionare pentru sistemele de apă. Apa nu este recomandată consumului pentru toate grupele de vârstă, atrage atenţia Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea, iar primăriile trebuie să facă investiţii serioase în modernizarea sistemelor.

În 16 localităţi din judeţul Tulcea se înregistrau anul trecut depăşiri ale valorii parametrului de nitraţi cu peste 100 mg/l, valoarea normală fiind de 50mg/l, în apa distribuită în sistem centralizat populaţiei, arată raportul de activitate din 2023 al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Tulcea. Aceste localităţi sunt: Baia, Ceamurlia de Sus (Baia), Panduru (Baia), Sarighiol de Deal (Beidaud), Neatârnarea (Beidaud), Garvăn (Jijila), Niculiţel, Văcăreni (o parte din sistemul de apă), Corugea (Casimcea), Beştepe, Mihai Bravu, Calfa (Topolog), Teliţa (Frecăţei), Turcoaia, Slava Rusă şi Parcheş.

În aceste zone nu se poate elibera autorizaţia sanitară de funcţionare pentru sistemele de apă, din cauza valorii mult prea ridicate a nitraţilor. Soluţia pentru aceste localităţi ar fi identificarea unor noi surse de apă potabilă. Studiile au fost efectuate de către Centrul Regional de Sănătate Publica Iaşi (CRSP), unde DSP Tulcea este arondată.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.