Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu a declarat că drumul Tulcea – Chilia reprezintă principala prioritate pentru următorii ani. Declaraţia a fost făcută ieri, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia, preşedintele Teodorescu şi Luminiţa Mihailov, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională – Sud – Est (ADR-SE) au prezentat investiţia în modernizarea unui drum de aproape 30 de kilometri.

Este vorba despre proiectul „Modernizare infrastructură de transport pe traseul Sarighiol de Deal – Rahman”, drumul judeţean DJ 222E. Conform indicatorilor tehnici prevăzuţi a se realiza în urma implementării proiectului, este un drum cu o lungime de 28 kilometri, care va fi realizat la standardele impuse de finanţator, cu peste 11 km de trotuare, cu aproape 8 kilometri de piste de biciclete şi 8 staţii de autobuz.

Investiţia se ridică la aproximativ 163 de milioane de lei.

„Noi, Consiliul Judeţean, cei care gestionăm drumurile judeţene, în ultimii ani am reuşit să reabilităm şi să modernizăm 267 de kilometri din trama drumurilor judeţene ale judeţului Tulcea”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

Peste 300 de kilometri de drumuri moderne

De asemenea, şeful executivului judeţean a prezentat, pe scurt, drumurile judeţene care au fost modernizare în ultimii patru ani, insistând şi asupra investiţiilor în curs: la momentul de faţă drumul spre Grindu se află în execuţie şi, alături de drumul Sarighiol de Deal – Rahman, vom ajunge la peste 305 de kilometri de drumuri judeţene moderne, adică jumătate din reţeaua de drumuri judeţene din Tulcea.

Drumul Tulcea – Chilia, principala prioritate pentru următorii ani

În plus, preşedintele Horia Teodorescu a adus în discuţie şi investiţiile ce reprezintă o prioritate pentru următorii patru ani.

„Poate cel mai important drum, care a creat cea mai mare emoţie în rândul tulcenilor, dar şi al mass-media, este drumul Tulcea – Chilia şi îmi exprim încrederea că în următorii patru ani vom ajunge în situaţia de a intra în execuţie şi cu această investiţie”, a declarat preşedintele Teodorescu.

Judeţul Tulcea, un model în atragerea de fonduri

Directorul general ADR-SE Brăila, Luminiţa Mihailov, a apreciat eforturile Consiliului Judeţean de a atrage fonduri pentru modernizarea infrastructurii rutiere în actualele condiţii impuse la nivel european.

„Felicit echipa domnului preşedinte al Consiliului Judeţean  Tulcea şi pe domnul preşedinte pentru efortul pe care l-au făcut în vederea pregătirii pentru finanţare a acestui obiectiv de investiţii. Diferenţa între programul actual de finanţare, programul regional 2021-2027 şi programele precedente este una semnificativă din punct de vedere al cerinţelor pe care Uniunea Europeană le are în ceea ce priveşte proiectele”, a precizat Luminiţa Mihailov.

Noi condiţii de eligibilitate

Conform celor declarate de Luminiţa Mihailov, principalele elemente de noutate în ceea ce priveşte analiza eligibilităţii proiectelor se referă la maturitatea proiectului (sunt semnate contracte la nivel de proiect tehnic), la obligaţiile referitoare la protecţia mediului (durabilitate), respectiv la asigurarea conectivităţii cu reţeaua drumurilor naţionale.

În plus, directorul ADS-SE a precizat faptul că modernizarea drumului de la Sarighiol de Deal la Rahman este primul proiect semnat care beneficiază de un audit de siguranţă rutieră.

Lucrările încep în prima parte a anului 2025

Prezent la conferinţa de presă, directorul Direcţiei de Investiţii, Fonduri Externe şi Managementul Proiectelor, Nicu Mihai, a precizat faptul că la momentul de faţă au fost finalizare studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, a fost obţinută şi autorizaţia de construire pentru investiţia referitoare la modernizarea DJ 222 E, aproximând că până la finalul anului ar putea fi finalizate şi achiziţiile privind desemnarea constructorului. Astfel, la începutul anului viitor ar urma să fie demarate lucrările privind infrastructura rutieră dintre Sarighiol de Deal şi Rahman.