Canoistul tulcean Cătălin Chirilă s-a calificat, ieri, direct în semifinale la concursul de canoe simplu de la Jocurile Olimpice Paris 2024, terminând pe primul loc în seria sa, cu timpul de 3:44.75. El a stabilit un nou record olimpic în urma acestei performanţe, obţinând o victorie categorică

Chirilă, campion mondial în 2022 şi vicecampion mondial în 2023, a fost înregistrat în 3 min 44 sec 75/100. Vechea performanţă olimpică aparţinea spaniolului David Cal şi fusese stabilită în 2004, la Atena – 3 min 46 sec 20/100.

Singurul care a putut să se ţină de Chirilă a fost francezul Adrien Bart, dar chiar şi acesta a terminat la o diferenţă de peste o barcă, reprezentantul nostru dominând peste trei sferturi din cursă.

„Cu Lord, câinele său pictat pe canoe, Cătălin a vâslit eficient, şi-a consolidat statutul de favorit şi e mulţumit de prima cursă, una care a risipit nerăbdarea de a concura la Jocuri”, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

Chirilă are o canoe personalizată: pe lângă însemnele Team Romania, el a cerut ca pe canoea lui să fie pictat şi câinele său, Lord. Căţelul urmaşului lui Ivan Patzaichin este un superb exemplar din rasa Doberman.

Mare iubitor de animale, Cătălin Chirilă este dublu campion european, campion mondial în 2022 şi vicecampion mondial în 2023. Cu Lord alături de el, Chirilă a realizat în serii un nou record olimpic, iar vineri se va lupta pentru o medalie olimpică.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.