Festivalul Ivan Patzaichin va aduce anul acesta, în perioada 6-10 septembrie, în judeţul Tulcea, o conferinţă naţională a punctelor de gastronomie locală (PGL), în timpul căreia se va lansa un nou concept, dezbateri, proiecţii de filme, bucate pregătite după reţete tradiţionale, concursuri de vâslit în canotcă, dar şi concerte şi ateliere pentru copii.
Evenimentul se va încheia în mod tradiţional cu caravana Apele unite ale României, pe traseul Tulcea-Mila 23, acolo unde se va inaugura primul centru digital destinat copiilor Deltei.
Programul Festivalului Ivan Patzaichin- Rowmania aflat la a XIII-a ediţie a fost prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Vom avea şi proiecţia filmului <<Ivan – omul cu rădăcini în ape>>. De trei ediţii, avem Seara lui Ivan, care este o mică întâlnire cu oameni, în general colegi din sport, care anul acesta vor face arc peste timp şi vor discuta despre Jocurile olimpice de la Los Angeles, prefigurând Olimpiada care va avea loc peste patru ani. Atunci, tata a fost sportivul anului, iar la festival alături de noi va fi Maricica Puică, sportiva anului 1984″, a declarat Ivona Patzaichin-Rusu, preşedinta asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.
Conferinţa naţională a PGL-urilor din cadrul festivalului se va desfăşura sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, iar în timpul acesteia asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 va lansa conceptul de „custode de tradiţie locală” pentru punctele de gastronomie locală.
„Vrem să introducem conceptul acesta de custode de tradiţie locală pentru PGL, adică să devină mai mult decât un loc în care iei masa tradiţional, ci să ai un spaţiu de arhitectură locală. Se vede acum că cei care au avut intuiţia asta şi şi-au amenajat PGL-ul într-o zonă veche sunt cei mai de succes. Este un proiect naţional şi va fi un lucru interesant şi pentru Tulcea. O noutate este că vom face în zona Monumentului, pe strada Grigore Antipa, o zonă de food court, pentru a evita eterna problemă cu gătitul, mâncarea pe faleză”, a spus Teodor Frolu, vicepreşedinte şi membru fondator al asociaţiei.
Ivan Patzaichin a încercat să convingă ani la rând autorităţile de necesitatea debirocratizării procedurilor de acreditare a punctelor de gastronomie locale şi să înfiinţeze trasee de turism lent în deltă dedicate bărcilor nemotorizate, iar primarul Ştefan Ilie a subliniat faptul că punctele gastronomice au revoluţionat zona turistică.
„Eu mă bucur că am ajuns la ediţia cu numărul 13, am bucuria că am participat la toate aceste ediţii, cu paşi mărunţi la început. Să nu uitaţi că punctele gastronomice sunt invenţia lui Doru şi Ivan. Acest lucru este important, pentru că punctele gastronomice locale au descongestionat o birocraţie care se afla în HoReCa. Toţi îşi făceau pensiuni şi nu puteau să se autorizeze pentru mâncare, deoarece trebuiau să parcurgă acele proceduri greoaie. Odată ce au dat naştere acestor posibilităţi de a-ţi transforma locul în punct de gastronomie locală, au revoluţionat zona turistică şi în zona oamenilor simpli. Faptul că există atât de multe puncte de gastronomie locală este meritul lor şi jos pălăria”, a precizat Ştefan Ilie.
Şi guvernatorul Rezervaţiei Deltei Dunării, Bogdan Bulete, a spus că gastronomia locală trebuie prezervată.
„Mi-aduc şi eu aminte de primele ediţii, lucram atunci în Primăria Tulcea. Am fost implicat şi chiar a fost o pată de culoare în activitatea mea şi a Primăriei acest festival, fiindcă nu erau prea multe pe vremea aceea. Din fericire, acum, Festivalul Ivan Patzaichin deschide o serie de alte evenimente la nivelul Deltei Dunării, precum la Crişan, Sulina, Jurilovca, festivaluri cu diferite tematici, ceea ce este un lucru bun pentru promovarea gastronomiei şi a tradiţiilor, fiindcă este important să nu uităm de unde am plecat. Gastronomia locală trebuie prezervată şi promovată, fiindcă dacă intrăm în era fast-food-ului uităm care este gustul nostru din Deltă”, a spus Bogdan Bulete.
Conferinţa de presă de vineri a avut loc la pontonul Scrumbia Bar, inaugurat cu acest prilej, o extensie a restaurantului Ivan Patzaichin de pe faleză.
„Aş vrea să vă felicit pentru inaugurarea acestei locaţii. Demonstraţi încă o dată cât de vizionar sunteţi în materie de turism şi HoReCa. Este clar că turismul se poate dezvolta şi prin astfel de experienţe culinare, gastronomice şi completează oferta turistică. Felicitări şi pentru o nouă ediţie a Festivalului Ivan Patzaichin, din punctul meu de vedere cred că este un eveniment care face cinste oraşului pentru că pune accent pe turismul de calitate, activ, lent, integrat. Practic aceasta este şi viziunea noastră, de dezvoltare a turismului tulcean din perspectiva OMD-ului pe care îl conducem de altfel împreună. Faptul că ne dorim să ne implicăm, cred că o demonstrează simplul fapt că suntem co-organizatorii Conferinţei Naţionale a Punctelor Gastronomice şi că susţinem inclusiv Târgul Punctelor Gastronomice prin toată infrastructura şi logistica pe care noi putem să o oferim. Acesta cred că este un prim semnal pe care îl dăm cât se poate de clar că vrem să fim parte din Festivalul Ivan Patzaichin, fiindcă este clar cel mai important eveniment al oraşului şi pentru că vrem să-l dezvoltăm împreună”, a declarat Alexandru Filip, managerul Organizaţiei de Management al Destinaţiei (OMD) Municipiul Tulcea.
Prezent la eveniment, Ştefan Gheorghe, consilierul în comunicare al Consiliului Judeţean Tulcea, a menţionat că până la sfârşitul anului OMD Dobrogea de Nord va fi înfiinţat.
„Sunt convins că până la sfârşitul anului toate procedurile legale vor fi finalizate şi acesta va fi înfiinţat şi sunt convins că veţi găsi în acesta un partener cu care veţi cola-bora la fel de bine cum aţi colaborat şi cu Consiliul Judeţean până acum. Relaţia între Consiliul Judeţean şi Asociaţia Ivan Patzaichin Mila 23 nu se rezumă doar la acest festival minunat. Deja pot spune că avem o sfântă treime a evenimentelor din judeţ, Festivalul Ivan Patzaichin, Festivalul de la Enisala şi evident Borşul de la Jurilovca”, a precizat Ştefan Gheorghe.
Festivalul va aduce pe Lacul Ciuperca echipaje care se vor întrece în canotci în cadrul concursului naţional „Descoperă Rowmania”, concertele susţinute de Nicu Alifanits & Zan, Krypton, Taylor, Eyedrops, Melting Dice, Zsud şi ansamblul Anton Pann urmând să aibă loc pe faleza Ivan Patzaichin.
Caravana Apele unite ale României va pleca duminică, 8 septembrie, din Tulcea spre Mila 23, fiind pentru prima dată când participanţii vor putea înnopta legal pe acest traseu de turism lent, după ce în primăvara anului Consiliul ştiinţific al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi-a dat acordul pentru autorizarea acestuia.
„Festivalul se va închide la Muzeul Ivan Patzaichin, pe data de 10 septembrie, când va avea loc inaugurarea parteneriatului cu compania Orange şi vom deschide Centrul de educaţie digitală pentru copii. Va fi un proiect care se va derula doi ani, cu şcolile, pe ideea ca aceşti copii, de la consumatori de conţinut online, ne dorim să devină contribuitori de conţinut online şi să-şi prezinte comunitatea, locurile care sunt speciale”, a mai spus Teodor Frolu.
Festivalul este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi susţinut financiar de Primăria municipiului Tulcea şi Consiliul Judeţean Tulcea.