Scriitoarea Valeria Hogea a lansat, vineri seara, cel de-a treilea volum de proză, intitulat „Dragoste pe jumătate”. Este vorba despre un volum ce conţine nouă nuvele, dedicat nepotului său Ari. Volumul conţine ilustraţii semnate de autoare.

Publicul prezent la eveniment s-a bucurat de intervenţiile inspirate ale prof. Floarea Calenic, prof. dr. Monica Buhai, prof. Nicolae C. Ariton, arheolog Victor Baumann, jurnalistul Gheorghe Şeitan.

În deschidere, moderatorul evenimentului, prof. dr. Monica Buhai, a rememorat perioada gimnaziului pe care şi-a petrecut-o alături de Valeria Hogea, cele două fiind prietene din copilărie.

„Mă leagă de autoarea acestei cărţi o prietenie veche pentru că am fost colege din gimnaziu. Eram un trio, Anca, Valeria şi Monica. În fiecare zi plecam de la şcoală şi ajungeam peste două ore acasă. N-aveam de mers mult, dar întotdeauna erau lucruri foarte interesante. Vali avea întotdeauna la ea tot felul de foi pe care desena, probabil prin pauze, nu ştiu dacă îndrăzneam noi în timpul orelor să facem asta. Însă Vali aceasta, pe care o vedeţi aici, pe coperta a patra a cărţii, şi pe care eu o văd astăzi, nu este copilul pe care l-am cunoscut. Era o persoană silfidă, micuţă, slăbuţă, finuţă, nu vorbea prea tare, era drăgălăşenia întruchipată. Am regăsit o femeie foarte puternică, o scriitoare puternică în cărţile pe care le-a scris, nu ştiu de unde îi vin toate aceste idei. Eu n-am ajuns să am curajul să mă dau oamenilor, că de scris mai scriem cu toţii, mai mult sau mai puţin. Ea este de un curaj extraordinar, are o putere extraordinară. (…) Sunt foarte diferite nuvelele, şi amalgamul acesta de lucruri diferite vine dintr-un amestec de cutume culturale, areale geografice, naţionalităţi, religii, perioade istorice”, a amintit Monica Buhai.

Prof. Nicolae C. Ariton a subliniat faptul că volumul de proză „Dragoste pe jumătate” este pe primul loc la categoria popularitate în cadrul concursului „Top cele mai bune cărţi ale anului 2023″ organizat de Agenţia de cArte.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.