Viiturile puternice au făcut victime şi printre animalele din gospodării. Mii de vietăţi au fost surprinse de ape şi nu s-au mai putut salva, leşurile acestora reprezentând acum un real pericol. Multe dintre cadavrele acestora au ajuns în Dunăre, iar unele au fost extrase de militari, evitând astfel producerea unor focare de infecţie.
În cazul în care leşurile animalelor ucise de viiturile puternice rămân în Dunăre există posibilitatea ca acestea să ajungă foarte uşor în Delta Dunării, ceea ce ar reprezenta un real pericol pentru Rezervaţie. În astfel de situaţii şacalii ar reprezenta un real ajutor, fiind cunoscuţi drept sanitarii Deltei Dunării.
„Cu siguranţă există un risc, deoarece Dunărea se varsă prin cele trei braţe, care trec prin perimetrul Rezervaţiei. Dacă efectul inundaţiilor din amonte va fi şi cu aducerea de leşuri de animale, cel mai probabil acestea vor ajunge şi pe teritoriul Rezervaţiei. Ne bazăm pe şacali în astfel de cazuri, pentru că au rolul de sanitari în ecosistemul deltaic. Aşa cum a fost şi în cazul pestei porcine africane. Au fost cazuri de animale moarte, din diferite cauze, iar şacalul şi-a îndeplinit rolul de sanitar în perimetrul Rezervaţiei. Cu siguranţă, orice inundaţie vine cu apă care este sub parametrii optimi. Nu trebuie să fim specialişti să ne dăm seama că această inundaţie aduce foarte multe deşeuri, resturi de animale şi alţi astfel de poluanţi pentru Delta Dunării. Trebuie realizată o expertiză în ceea ce priveşte calitatea apei de către un laborator autorizat ca să avem şi o probă în ceea ce priveşte calitatea apei”, ne-a declarat ieri guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.