Crescătorii de ovine şi/sau caprine care au rămas fără turmele de oi şi capre din cauza pestei micilor rumegătoare (PMR) primesc despăgubiri de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Banii care vor fi împărţiţi oierilor sunt alocaţi de ANSVSA prin rectificare bugetară.

La Tulcea, în urma discuţiile purtate, s-a stabilit preţul  pentru despăgubirea crescătorilor de animale de 20 lei pe kilogramul de carne de oaie şi de capră.

Iniţial, crescătorii de animale au fost mulţumiţi de preţul acordat pe kilogram, dar acum au început să apară reclamaţii deoarece nu li s-a oferit o sumă mai mare.

„Nu pot fi daţi 2.000 lei pe o oaie, deoarece nu a costat niciodată mai mult de 400-500 lei. Noi spunem că am stabilit un preţ rezonabil, decent. Iniţial, ne-au lăudat şi acum au început să ne reclame că nu le-am oferit câţi bani doresc dumnealor. Noi am evaluat situaţia. Colegii s-au întâlnit, iar conducerea direcţiei nu a intervenit, nu a interferat în niciun fel în discuţiile celor 5-7 comisii. S-a încercat să se ia de la statistică şi de la direcţiile agricole preţurile de achiziţie, de vânzare, astfel încât să se facă o medie. Toate comisiile au mers pe un preţ egalitar pentru toate focarele, fiindcă sistemul de creştere în Tulcea este acelaşi pe raza întregului judeţ, nu există diferenţe. Noi zicem că s-a dat un preţ bun, în jur de 20 lei pe tineret, pe carne. Aseară solicitau în Piaţa Victoriei să li se ofere 20 lei, li s-a dat 21 lei, n-am înţeles. Probabil, având în vedere apropierea campaniei, cineva se foloseşte de nemulţumirile şi frustrările crescătorilor”, a declarat în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural de ieri directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Iordan Pavel.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.