Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a emis, în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-ALERT pentru populaţia din zona de nord a judeţului Tulcea după ce, structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiului aerian de frontieră au reperat un grup de drone care se îndreptau către ţinte de pe teritoriul ucrainean aflate la graniţă cu România.

Mesajul RO-ALERT a fost transmis în jurul orei 2.00 şi a fost urmat, la scurt timp, de zgomotele specifice avioanelor care survolează spaţiul aerian românesc.

„Au fost două apeluri în dispeceratul 112 din Tulcea, unul pentru a cere informaţii, iar un al doilea care a relatat că aude explozii în zona de nord pe teritoriul ucrainean”, a menţionat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.

Mesajul transmis către populaţie de IGSU face un apel la calm, iar în cazul în care cad obiecte din spaţiul aerian, să respecte recomandările de adăpostire şi de autoprotecţie transmise prin mesajul RO-Alert.

„Zonele vizate de atacurile Federaţiei Ruse sunt pe teritoriul ucrainean, la mică distanţă de graniţa cu România şi astfel există posibilitatea ca anumite obiecte în urma ripostei armatei ucrainene să cadă pe teritoriul românesc. Facem încă o dată precizarea pentru liniştea comunităţilor din zona de Nord a judeţului Tulcea, dar şi celor ce ajung în zona respectivă ca turişti că nu sunt vizate ţinte ori zone de pe teritoriul României”, se mai menţionează în anunţul ISU Delta.

Patru aeronave – ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a informat că patru aeronave de luptă au fost ridicate de la sol, în noaptea de joi spre vineri, pentru a monitoriza situaţia de la graniţa cu Ucraina, unde forţele ruse au atacat cu drone infrastructura portuară.

Potrivit sursei citate, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1,52 şi, ulterior, începând cu ora 3,22, încă două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă au decolat de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4,00.

Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3,00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spaţiul aerian naţional, în zona de frontieră cu Ucraina.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existenţa unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din dimineaţa de vineri, cercetări în zonă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.

Atacurile cu drone au avut loc asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe braţul Chilia al Dunării.

Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional.