Tulcea ar putea atrage mai mulţi turişti bulgari, a spus, ieri, ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Radko Vlaykov, cu prilejul participării la ceremonia de inaugurare a noii plăci explicative din piatră de pe bustul personalităţii bulgare Gheorghi Rakovski, amplasat în Rotonda Persona-lităţilor din municipiu.

„Trebuie să existe un complex mai mare, care să poată să atragă mai mulţi turişti bulgari. Bineînţeles, colaborarea noastră va trece prin mai multe etape, şi nu doar prin sprijinul pe care l-au asigurat tulcenii bulgarilor care au trăit aici, nu doar lucrurile bulgăreşti care sunt pe pământul munici-piului Tulcea, ci şi prin mai mulţi turişti care să poată să vină şi să facă turism comun aici”, a declarat ambasadorul Radko Vlaykov în timpul ceremoniei.

În timpul discursului susţinut în cadrul ceremonialului, ambasadorul a amintit că miercuri s-au împlinit 157 de ani de la moartea ideologului mişcării de eliberare naţională şi a subliniat că Tulcea este un bun exemplu de convieţuire interetnică.

„Pentru mine, Tulcea este un exemplu din trecut, în prezent şi sunt sigur şi în viitor care arată cel mai bine o toleranţă interetnică, unde au putut trăi reprezentanţi ai aproape 20 de naţiuni care au muncit aici şi au ajutat la dezvoltarea oraşului şi a statului român. Această toleranţă nu a început odată cu aderarea noastră la Uniunea Europeană. Ea a apărut cu mult înainte. Această toleranţă a arătat că mai multe etnii pot trăi, munci şi se pot dezvolta împreună. Pentru asta, cetăţenii din Tulcea, indiferent că sunt români, bulgari sau reprezentanţii altor minorităţi, merită respectul şi mulţumirile noastre(…) Mulţumesc municipiului Tulcea că s-a angajat să schimbe această placă. Asta este încă o dovadă de respect pentru istoria noastră comună”, a amintit ambasadorul Radko Vlaykov.

La rândul său, viceprimarul oraşului Tulcea, George Şinghi, a evocat memoria lui Gheorghi Rakovski.

„Erudit, om de înaltă cultură, situat mult înaintea vremurilor sale, la jumătatea se-colului XIX Gheorghi Rakovski era adeptul valorilor democratice şi al parcursului european. Ne aflăm aici la Tulcea atât de aproape de graniţa cu Ucraina şi realizăm, mai mult ca oricând, faptul că trebuie să preţuim pacea şi să ne bucurăm în continuare de buna noastră convieţuire. În calitate de membrii ai marii familii europene, conjunctura ne este mai favorabilă ca oricând. Contextul european conferă cele mai bune perspective concrete pentru cetăţenii români şi bulgari deopotrivă, de la circulaţia liberă în spaţiul Schengen, la construirea coridorului de transport şi comerţ transbalcanic cu infrastructură mo-dernă al cărui beneficiar va fi mai ales Dobrogea”, a declarat George Şinghi.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.