Tulcea este unul dintre oraşele care implementează proiecte de bugetare participativă. Scopul este ca cetăţenii să vină cu propuneri de proiecte, iar Primăria să le finanţeze. În ciuda mediatizării intense, tulcenii nu s-au arătat prea interesaţi de implicarea în procesele de decizie ale administraţiei locale. La primul apel, în 2022 au fost depuse 16 proiecte, iar la apelul din 2024 au fost depuse 24. Dintre acestea, 15 au fost validate şi se află în prezent în etapa de votare.
Unul dintre tulcenii al cărui proiect nu a fost declarat eligibil este Răzvan Gavrilă, care recent şi-a exprimat nemulţumirea printr-o scrisoare deschisă adresată primarului municipiului Tulcea.
Răzvan Gavrilă, candidat USR la alegerile parlamentare, respectiv Camera Deputaţilor, semnalează „o serie de nereguli şi suspiciuni care afectează integritatea procesului de selecţie şi votare a proiectelor din sesiunea 2024″.
„Un participant care ocupă funcţii de conducere în cadrul Primăriei Tulcea şi Consiliului Judeţean a depus trei proiecte pentru acelaşi amplasament (Orăşelul Copiilor, zona de vest). Toate proiectele acestuia au fost declarate eligibile, având o rată de promovabilitate de 100%. Deşi nu se poate imputa o ilegalitate, există suspiciuni de ordin moral si conduita etică privind influenţa poziţiei sale profesionale asupra procesului de selecţie. Relaţiile de colaborare cu membrii comisiei ridică întrebări cu privire la echitatea procesului. În acelaşi context, un alt funcţionar public, având calitatea de Inspector în cadrul Primăriei Tulcea, a depus un proiect cu un impact pozitiv şi indispensabil pentru comunitate”, se menţionează în scrisoare, Răzvan Gavrilă opinând că „participarea funcţionarilor publici în astfel de competiţii ridică întrebări cu privire la echitatea procesului, ţinând cont de avantajele inerente statutului lor profesional”.
Răzvan Gavrilă mai remarcă numărul restrâns de participanţi şi face şi propuneri – tardive însă pentru această sesiune – pentru îmbunătăţirea procesului.
Una peste alta, Răzvan Gavrilă acuză conflict de interese şi conduită etică, concurenţă neloială, dominarea procesului de către un număr restrâns de participanţi şi proiecte repetitive.
În scrisoarea deschisă adresată primarului municipiului Tulcea, Răzvan Gavrilă solicită „o analiză atentă a celor semnalate şi o clarificare publică a acestor aspecte, pentru a ne asigura că Bugetarea Participativă rămâne un proces corect, transparent şi în beneficiul tuturor cetăţenilor”.
Proiectul depus de Răzvan Gavrilă, intitulat „Trotuar pietonal”, nu a fost declarat eligibil deoarece face obiectul unei investiţii în curs de implementare şi nu se încadrează în bugetul maxim alocat unui proiect. Proiectul avea în vedere amenajarea unui trotuar pietonal pe strada Viticulturii. Potrivit Primăriei Tulcea, reabilitarea integrală a străzii Viticulturii face parte dintr-un proiect finanţat prin PNI Anghel Saligny, iar lucrările prevăzute includ şi realizarea de trotuare.
Primarul Ştefan Ilie: „De ce să nu depună un funcţionar, fiindcă banii respectivi nu-i intră în buzunar”
Primarul Ştefan Ilie ne-a spus că petiţia va fi analizată şi Răzvan Gavrilă va primi un răspuns public, însă a remarcat şi faptul că petiţionarul se află în campanie electorală. De asemenea, primarul a atras atenţia că proiectul a fost în dezbatere publică, perioadă în care cei interesaţi puteau face propuneri legate de regulament.
„Aş vrea să-i transmit domnului care candidează, că acest regulament a fost în dezbatere publică şi ar fi putut permite toate tipurile de amendamente ale cetăţenilor şi mai ales ale lui, care face parte dintr-un partid politic, în aşa fel încât am fi putut interzice de la început, de exemplu, propunerile care ar putea veni din partea unui funcţionar public. Până când va primi dumnealui răspunsul, pe care o să-l trimit public către presă, fiindcă a spus că este o scrisoare publică, vreau să spun că dacă nu ar fi depus chiar persoanele de care vorbeşte respectivul, probabil n-am fi avut nicio sesiune de vot “, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
În scrisoarea deschisă este semnalat şi faptul că cinci din cele zece proiecte depuse de un participant au fost aprobate, iar „persoana respectivă beneficiază de susţinerea unei reţele vaste de urmăritori, datorită notorietăţii sale ca jurnalist şi creator de conţinut online”.
„Nu ştiu la cine face referire, nu ştiu dacă regulamentul ar fi putut permite amendamente cu privire la faptul că un jurnalist care deţine o pagină a depus proiecte. Acest lucru chiar contravine bunului mers democratic. Nu pot să interzic cuiva să depună proiecte fiindcă este jurnalist sau că deţine o pagină. Dacă dumnealui ar fi deţinut o pagină cu 35.000 de vizualizări, câte am eu la momentul actual, înseamnă că trebuia să-i fie interzis să depună un proiect sau chiar mai multe? Nu-i este interzis unei persoane să depună mai multe proiecte”, a explicat Ştefan Ilie.
Edilul a recunoscut că tulcenii nu se înghesuie să depună proiecte.
„Noi facem reclamă pe toate reţelele, în presă, nu vin cetăţenii să depună proiecte sau idei de proiecte prin care ar putea să se implice. Timp de multe luni de zile nu s-a depus nimic, deşi noi am făcut publicitate. Nici la prima nu am avut depuneri decât cu insistenţe din partea noastră. Revenind, de ce să nu depună un funcţionar, fiindcă banii respectivi nu-i intră în buzunar, deci nu poate fi vorba nici măcar de imoralitate, aşa cum spune persoana respectivă. Banii îi cheltuie Primăria pentru proiectele pe care le desfăşoară”, a precizat Ştefan Ilie.
Tulcenii vor putea vota cinci din cele 15 proiecte declarate eligibile până la data de 30 noiembrie, prin intermediul platformei online dedicată bugetării participative.
Potrivit regulamentului, selecţia finală va fi realizată prin combinarea votului online în procent de 50% şi a votului exprimat în cadrul comisiei în procent de 50%.
Cele cinci proiecte câştigătoare vor fi incluse în bugetul de venituri şi cheltuieli al Municipiului Tulcea pentru anul 2024, iar ulterior implementate.