Timp de mai bine de o oră, circa 25 de tineri tulceni au manifestat, marţi seară, în Piaţa Civică, împotriva celui care a obţinut cele mai multe voturi în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, Călin Georgescu.
Tinerii au afişat şi pancarte cu mesajele „Oamenii vă cer în cor: nu votaţi un dictator” şi „Tinerii din Tulcea apără democraţia”.
Protestul a fost unul spontan, neautorizat, însă a fost supravegheat de poliţiştii locali şi jandarmi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Tulcea, plutonier Anca-Maria Şerban, nu au fost aplicate sancţiuni în urma manifestaţiei tinerilor.
„În data de 26 noiembrie 2024, s-a desfăşurat o acţiune de protest spontan în municipiul Tulcea. Pe timpul acţiunii de protest, nu au fost incidente şi nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale. Menţionăm faptul că această acţiune de protest nu a fost declarată”, ne-a declarat, ieri, Anca-Maria Şerban.
Tatăl unui participant la manifestare ne-a spus că tinerii au lansat invitaţia pe reţelele de socializare şi îşi doresc să se întâlnească în fiecare seară până la turul 2 al alegerilor prezidenţiale, mai puţin în duminica alegerilor parlamentare.
„Am văzut mesajul pe un grup de pe reţelele de socializare, fiica mea mi-a arătat şi ne-am hotărât să mergem şi noi. Nu a fost o adunare organizată de cineva anume, efectiv a fost un grup de tineri care s-au adunat ca o reacţie a posibilelor consecinţe ale voturilor din turul 2 a alegerilor prezidenţiale, având în vedere că avem de ales între pro-UE şi pro-Rusia. Au fost în jur de 25 de tineri, majoritatea elevi, şi vreo 2-3 părinţi care au fost acolo pentru siguranţa copiilor lor. Mesajele au fost simple, nu s-a scandat nimic, doar ne-am adunat în Piaţa Civică, am vorbit între noi. Am discutat dacă să ne mai întâlnim şi pe viitor, ce putem să facem pe reţelele sociale pentru a contracara curentul acesta ultranaţionalist şi suveranist. S-a văzut că nu a fost nimic organizat, fiindcă nici nu se cunoşteau între ei. A fost frumos din punctul meu de vedere, eu având peste 40 de ani, să văd tinerii reacţionând fără să fie mânaţi de la spate de cineva. Am înţeles că vor să se adune în fiecare seară, în acelaşi loc, mai puţin duminică, atunci când sunt alegerile parlamentare. A fost prezentă şi Poliţia Locală şi Jandarmeria pentru a preîntâmpina eventualele incidente având în vedere că este un subiect fierbinte, dar au stat la distanţă, au monitorizat situaţia. N-au fost incidente, aşa că nu au avut de ce să intervină”, ne-a declarat tatăl participantului.
Postarea primarului Ştefan Ilie a generat un val de mesaje negative
Ieri dimineaţă, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a postat pe pagina sa de socializare un citat din Rezistenţa Urbană’s Post: ,,E excelent că oameni dintr-o generaţie considerată în general indiferentă ies în stradă pentru apărarea democraţiei, pentru a se poziţiona vehement pro-vest şi a se împotrivi unui candidat la preşedinţie care n-are nicio legătură cu secolul şi lumea în care trăim”. La aceasta a adăugat imagini cu manifestaţia din Piaţa Civică.
Postarea sa nu a trecut neobservată, generând un val de mesaje negative la adresa manifestanţilor, dar şi la adresa sa.
„Ca urmare a postării domnului primar şi a acelor poze, o parte dintre ei se simt un pic timoraţi, pentru că a venit cu un val de mesaje negative şi sunt şocaţi de atitudinea oamenilor. Au zis <<Noi am ieşit acolo, nu ne-a întrebat nimeni nimic, am fost paşnici, de unde atât de mult hate?>>. Îi ajută la vizibilitate evenimentul, dar totodată manifestarea vine la pachet cu anumite asumări”, ne-a spus tatăl participantului.
De exemplu, unul dintre tulceni a scris într-un comentariu că oamenii sunt sătui de clasa politică care instigă la ură şi dezbinare doar pentru interesele proprii: „Ne-am săturat de clasa politică care instigă la ură şi dezbinare doar pentru interesele lor politice! Vedeţi că în 89 se striga şi <<Minţiţi poporul cu televizorul!>>. Îndoctrinarea nu înseamnă libertate! Sunt tineri, vor înţelege când vor da piept cu sistemul pe care acum îl apără”.
În replică, unul dintre participanţi spune că adunarea a fost un manifest pentru democraţie, nu un protest.
„În calitate de tânăr din Tulcea care a participat la această manifestare, am câteva precizări de făcut: – Acesta este un manifest pentru democraţie, nu un protest – Nu ne-a împins nimeni de la spate/ manipulat, nici Primăria, nici primarul, nici altcineva să ieşim în stradă: Este o adunare spontană a unor tineri îngrijoraţi pentru viitorul democratic al ţării – Suntem paşnici: 0 toleranţă pentru violenţă – Manifestul nostru nu este un atac la persoană: ne întâlnim pentru a ne împărtăşi neliniştile şi pentru a milita pentru valorile în care credem, nu pentru a discredita o persoană anume”, a transmis participantul într-un comentariu la postarea primarului.
Ştefan Ilie a răspuns la comentarii: „În Democraţie votul cetăţenilor este absolut, suprem, total. În Democraţie respectăm rezultatul alegerilor. În Democraţie demonstraţiile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme. La fel cum, în Democraţie, de neatins este şi dreptul meu de a susţine solicitările acestor tineri şi de a nu fi de acord cu ideologiile unui candidat, pe care eu mi-l manifest în mod decent şi nu agresiv. Sunt convins că fiecare dintre Dumneavoastră respectă aceste drepturi şi libertăţi”.
Manifestaţii anti-Călin Georgescu au avut loc şi în alte oraşe, precum Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Braşov, Iaşi şi Constanţa.