Municipiul Tulcea va avea 100 de ecoinsule digitalizate, pentru care municipalitatea a obţinut finanţare prin PNRR, printr-un proiect în valoare de peste aproape 2 de milioane de euro. În prezent, circa 50 dintre acestea au fost deja amplasate deja în municipiu, iar acestea vor înlocui vechile containere de la punctele de colectare. Ele vor permite colectarea selectivă a deşeurilor, iar fantele unde se va arunca gunoiul vor putea fi deschise cu ajutorul unor carduri de acces.
Conform Primăriei Tulcene, insulele ecologice digitalizate includ ecoinsule subterane compuse din 5 containere de capacităţi între 2 şi 5 metri cubi şi supraterane, instalate pe platforme, pentru fracţiile biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton.
Insulele ecologice amplasate nu au fost puse în funcţiune, acestea urmând să poată fi utilizate de abia după ce toate vor fi instalate.
Amplasate în toate zonele unde există blocuri, acestea vor deservi fiecare, în medie, 200 de locuitori şi vor fi funcţionale cât de curând, după parcurgerea unui proces prin care vor fi predate către asociaţiile de locatari.
Momentan, pe amplasamente sunt prezente şi cele vechi pentru aruncarea deşeurilor. Treptat se va trece la noul sistem, după ce cartelele vor fi predate asociaţiilor şi ulterior locatarilor. Până la finalul acestui an vor fi amplasate toate, urmând să înceapă procesul de predare.
Fiecare punct de colectare va fi dotat cu o componentă digitală formată dintr-un ansamblu hardware (sisteme electronice şi mecanice de control a admisiei deşeurilor în containere) şi o platformă software (soluţie IT) care acoperă componenta de monitorizare a acceptării deşeurilor în containere. De asemenea, ecoinsulele sunt dotate cu o aplicaţie ce va monitoriza gradul de umplere al acestora, dar vor dispune şi de anumiţi senzori care vor detecta eventualele nereguli care apar şi vor emite alerte. Totodată, Insulele Ecologice Digitalizate sunt dotate cu sisteme antivandal.
Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta şi reintroduce în circuitul de producţie o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile şi de a scădea semnificativ cantitatea de deşeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a oraşului.
Ministerul Mediului a finalizat achiziţia acestora, iar Primăria Municipiului Tulcea va realiza investiţia în valoare de 1.849.928 euro finanţată prin PNRR, Componenta C3 „Managementul deşeurilor”.