Reprezentanţii din turismul tulcean doresc de la viitorul Guvern revizuirea legii turismului, mai mulţi bani pentru promovarea turistică, dar şi deblocarea proiectelor pe ITI Delta Dunării.

„În primul rând, cred că ar trebui revizuită legea turismului adoptată în 2022, care prevede inclusiv reglementarea OMD-urilor. Aici cred că ar trebui simplificată procedura de înfiinţare şi organizare a OMD-urilor, astfel încât să fie eliminat acest sistem piramidal de jos în sus şi invers. Mai precis dorim să avem OMD-uri locale şi unul naţional. În continuare noi nu avem acest OMD naţional. Era obiectiv din PNRR care, din păcate, nu a fost atins. Obiectivul era de anul trecut, nu de anul acesta. Deci ar trebui analizată această lege a turismului şi adaptată la contextul actual. De asemenea, ar trebui să se aloce mult mai mulţi bani pentru promovarea turistică. România este deja o ţară frumoasă şi bogată în resurse turistice, o ţară care are cu ce scoate capul în lume, având şi infrastructură turistică. Avem destul de multe lucruri de oferit doar că, într-adevăr, cred că este nevoie de o viziune nouă pe partea de branding, concept de produs, produs turistic şi marketing turistic”, ne-a declarat coordonatorul Organizaţiei de Management al Destinaţiei (OMD) Municipiul Tulcea, Alexandru Filip.

„Aşteptăm cu interes să se deblocheze proiectele pe ITI, pentru că noi nu am reuşit să luăm niciun fond de investiţii. Se pare că am rămas ultimii care încă nu am dat drumul la ghiduri şi concursuri de dosare. Ne-ar ajuta foarte mult dacă s-ar accelera acest proces. Ne este foarte greu să dăm un pronostic pentru anul viitor, deoarece nu ştim cum evoluează situaţia cu războiul. În afară de faptul că se măreşte salariul minim, nu cunoaştem aspecte referitoare la viitoarele taxe. Noi ne facem ofertele şi luam avansurile începând cu octombrie-noiembrie pentru anul turistic următor şi mergem la târgurile de turism din ţară şi străinătate încă de pe acum. Este foarte complicat pentru noi, deoarece nu cunoaştem exact fiscalizarea pentru anul următor. A fost un an cu un număr foarte mic de turişti raportat cu anii anteriori. În pandemie a scăzut numărul turiştilor străini până aproape de zero, iar după aceea creşterea a fost foarte mică. Turiştii străini au impresia că Ucraina este pe aceeaşi linie cu Delta Dunării, li se pare foarte aproape şi atunci evită această zonă”, ne-a spus Raluca Cacencu, coordonator al viitoarei OMD Dobrogea de Nord.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.