Dintre cei 30 de membri care formează Consiliul Judeţean Tulcea în mandatul 2024 – 2028, 12 sunt figuri noi printre aleşii judeţeni.
PSD are 13 consilieri judeţeni, şase dintre ei au făcut parte şi din mandatul trecut, iar unul în mandatul 2012-2016. PNL are 11 consilieri judeţeni, doi dintre aceştia fiind la primul mandat.
AUR, un partid nou intrat în Consiliul Judeţean, are şase consilieri, unii dintre ei obţinând în trecut mandate pe listele altor partide.
Unul dintre consilierii judeţeni aflaţi la primul mandat este Cezar Marin, PSD, care ne-a răspuns la setul de întrebări adresat, de altfel, tuturor noilor consilieri locali şi judeţeni. Cezar Marin a avut două mandate de consilier local în municipiu, axându-se pe activităţi de sprijinire a persoanelor vârstnice.
Cezar Marin are 70 de ani şi este născut în Tulcea. Este căsătorit, are un fiu şi este bunic. A absolvit Facultatea de Mecanică, secţia Maşini Termice din cadrul Universităţii Galaţi. Din 1979 până în 2000 a lucrat în Şantierul Naval Tulcea ocupând funcţii de execuţie, coordonare şi proiectare. Între anii 2000 – 2006 a coordonat activitatea Serviciilor Publice la nivelul municipiului, perioadă de care îşi aminteşte cu plăcere.
„Am pornit de la zero, cu patru tractoare, 5000 de pubele donate de olandezi şi 200 de muncitori. După doi ani au început să se vadă rezultatele. Consider că cea mai mare realizare a fost introducerea taxei de habitat care a făcut ca operatorul să fie plătit în funcţie de cantitatea de gunoi colectată şi depozitată la groapa de gunoi. În 2006 mi s-a propus să mă întorc în şantier ca inginer de probe, de unde în 2015 am ieşit la pensie”, ne-a declarat Cezar Marin.
În Consiliul Judeţean, face parte din Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, activităţi sportive şi turism.
– Când aţi decis să vă implicaţi în politică şi ce anume v-a convins să faceţi acest pas?
– Cum vă spuneam, în 2015 ieşisem la pensie, iar orizontul mi se redusese la treburile casnice şi din când în când la un pescuit cu prietenii. Norocul mi l-a scos în cale pe Lucian Simion, care dorea să candideze independent la funcţia de primar, şi m-a rugat să gândim un program pentru Tulcea. Se pare că programul a fost interesant pentru conducerea PSD şi ne-a fost făcută propunerea de a ne alătura echipei social democrate. Intrarea în partid şi integrarea în echipa municipală a fost ajutată de faptul că am regăsit oameni cu care am colaborat în perioada 2000 – 2006, precum Anca Suhov, Lavinia Vizauer şi Andaluzia Luca. În 2017, ca dovadă a integrării, mi s-a propus funcţia de preşedinte al Seniorilor Social Democraţi, funcţie în care am fost reales anul trecut.
– Care credeţi că este percepţia tulcenilor despre Consiliul Judeţean?
– Percepţia? În opinia mea, este una amestecată, ca dovadă şi oamenii trimişi să-i repezinte în consiliu. În ceea ce priveşte conducătorul Consiliului Judeţean, marea majoritate au ales continuitatea proiectelor începute, sau a celor în faza de căutare a surselor de finanţare. Indiferent de simpatii, Consiliul Judeţean, în ansamblu, este perceput ca un motor de dezvoltare a localităţilor judeţului.
– Care sunt „ţintele” aleşilor PSD pentru 2025?
– În primul rând jaloanele din programul cu care ne-am prezentat în faţa cetăţenilor. Pentru mine care am diabet şi văd în fiecare lună mulţimea de cetăţeni ce stau pe holul Policlinicii Spitalului Judeţean pentru reţete sau consultaţii, prima acţiune va fi să discut cu conducerea Colegiului Medicilor, conducerea Spitalului Judeţean, Casa de Sănătate şi cu conducerea Consiliului Judeţean, pentru a găsi resurse materiale şi umane de a realiza, mai ales în comunităţile izolate din judeţ, acţiuni de informare şi metode de prevenire a acestei boli cumplite.
– În viziunea dvs., care sunt principalele probleme ale judeţului, dar şi ce soluţii propuneţi prin care le puteţi soluţiona?
– În viziunea mea? Am construit şi dat în folosinţă podul peste Dunăre care a scurtat timpii de traversare, trecerea în orice condiţie meteo, creşterea numărului de cetăţeni, a volumului de mărfuri şi nu în ultimul rând a numărului de maşini. Acest lucru a dus la necesitatea construirii drumului Expres Brăila – Tulcea – Constanţa, drum pe care sperăm să-l construim până în 2028. Judeţul nostru s-a confruntat cu o depopulare a localităţilor. Pentru aceasta, până la finele mandatului să finalizăm alimentarea cu apă potabilă şi a colectării apelor menajere în toate satele, să reabilităm şcolile şi să construim grădiniţe ca să putem să păstrăm tineretul alături de părinţi. Am modernizat şi dotat cu aparatură modernă Spitalul Judeţean. Marea provocare o constituie aducerea de medici. Pe lângă facilităţile de a le asigura o cazare decentă, salarii motivante, în colaborare cu Consiliul Local Tulcea, trebuie să le asigurăm, valabil şi pentru restul populaţiei, facilităţi la actul de cultură. Va trebui, alături de noua sală de sport, să construim o nouă sală de spectacole cu peste 700 de locuri. Finalizarea modernizării Aeroportului Delta ne obligă ca în 2025 să facem un efort conjugat să căutăm operatori pe intern şi extern care să lege marile oraşe din România cât şi exteriorul, unde sunt mari aglomeraţii de români, cu mirifica Deltă a Dunării.
– Ce faceţi în timpul liber? Care sunt hobby-urile dumneavoastră?
– Puţinul timp ce mi-a rămas îl împart cu soţia, familia băiatului. Când am inspiraţie, mai pun mâna pe pensulă şi pictez pentru sufletul meu. Duminica ne întâlnim cu puţinii prieteni care au rezistat timpului sau ne suim în maşină şi fugim pentru o zi la nepoţi. Cât despre hobby-ul de-a merge la pescuit, vă rog să mă credeţi că numărul partidelor se reduce de la an la an…iarăşi, o fi vârsta?
– La final, un mesaj pentru tulcenii care v-au votat, dar şi pentru cei care nu au făcut-o.
– Îmi doresc ca cetăţenii să aibă încredere în noi, să ni se adreseze cu orice problemă pe care vom încerca să o rezolvăm prin mijloace legale. Le doresc un An Nou plin de bucurii, cu împlinirea tuturor dorinţelor şi mai ales să se bucure de sănătate şi pace. Îmi doresc să dispară termenul de votanţii noştri, votanţii voştri în relaţia cetăţean – consilier judeţean.
În ediţiile următoare vom continua prezentarea consilierilor locali şi judeţeni aflaţi la primul mandat.