Taxele locale din municipiul Tulcea vor creşte anul viitor cu rata inflaţiei de 5,1%. Majorarea se va aplica pentru toate impozitele sau taxele locale care sunt exprimate într-o sumă fixă de lei.

Modificarea este prevăzută în proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2023 care s-a aflat  în dezbatere şi care nu au suferit modificări în urma întâlnirii publice din 7 decembrie.

Potrivit proiectului, principalele modificări se referă la scăderea taxei de habitat de la 187 de lei de persoană pe an la 179 de lei, datorită creşterii numărului de persoane înregistrate în evidenţa organului fiscal, dar şi diminuării cantităţii de deşeuri colectate şi transportate.

O altă noutate importantă este că de anul viitor cele 1.209 de persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoanele încadrate în grad 1 de invaliditate, dar şi însoţitorii acestora nu vor mai plăti taxa de habitat. De asemenea, posesorii de maşini hibride vor beneficia de o reducere de 50% la plata impozitului local. Impozitul pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice şi a celor juridice va rămâne de 1,1%.

Pentru plata integrală anticipată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a celui pe mijloacele de transport până la data de 31 martie 2023 se acordă o bonificaţie de 10%, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice.

Şi persoanele fizice care plătesc integral taxa de habitat până la 31 martie 2023 vor beneficia de o bonificaţie de 10%.