Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, va face solicitări către Ministerul Mediului, companiei care exploatează Cariera Bididia, dar şi Direcţiei Silvice pentru o posibilă restricţionare şi supraveghere a zonei în care doi copii şi-au pus capăt zilelor, săptămâna trecută.

Totuşi, este destul de greu de pus în aplicare o posibilă interzicere a accesului în acea zonă, susţine primarul.

„O să le transmitem un semnal de alarmă celor care administrează Cariera Bididia, Ministerului Mediului, dar şi Direcţiei Silvice. Sunt două cariere acolo, una este administrată de Coral, iar cealaltă de Ministerul Mediului. Din păcate, în jurul nostru există foarte multe locuri în care, dacă vrei, îţi poţi provoca singur rău sau te poţi accidenta, chiar dacă nu îţi doreşti acest lucru. Peste tot există zone mai joase sau mai înalte de unde te poţi răni. A sări de pe o carieră sau de la un balcon este cam acelaşi lucru, din păcate. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să închidem balcoanele sau să punem nişte gratii la geamuri. Copilul care învăţa la Spiru s-a sinucis folosind un copac. Nu putem tăia copacii din cauza acestei tragedii”, ne-a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

Este foarte probabil ca cei doi tineri să fi ajuns deasupra carierei prin pădure, iar zona ar trebui monitorizată mai atent pe viitor, cu toate că va reprezenta o misiune destul de dificilă pentru angajaţii Direcţiei Silvice.

„Cu siguranţă accesul a avut loc prin pădure, nu se poate ajunge prin altă partea deasupra carierei, decât prin terenul forestier. O să le transmitem să încerce să ia măsuri pentru a nu mai avea în viitor astfel de tragedii. Totuşi, nu poţi opri accesul într-o pădure. Accesul într-o pădure, dacă nu se face pe drum, se realizează printre copaci. Nu putem să înconjurăm pădurile cu garduri. Din păcate nu este atât de simplu”, spune edilul municipiului.

Primarul municipiului Tulcea mai spune că psihologii şcolari, profesorii, dar şi părinţii ar trebui să acorde o atenţie sporită în ceea ce priveşte bunăstarea tinerilor. Colaborarea dintre psihologii şcolari, cadrele didactice şi părinţi este esenţială pentru preîntâmpinarea unei posibile stări de rău pe care o pot resimţi tinerii din ziua de astăzi, mulţi dintre ei confruntându-se şi cu bullying din partea colegilor.

„Din punctul meu de vedere, semnalul de alarmă trebuie să se îndrepte către psihologii care muncesc în cadrul şcolilor. Aceştia ar trebui să fie responsabili de acţiunile şcolare şi de modul în care ele afectează tinerii. Ştim foarte bine că bullyingul are un efect mult mai grav asupra evoluţiei copiilor, în comparaţie cu cel pe care îl aveam în perioada fostului regim. Trebuie să se realizeze o pregătire mult mai adecvată, cu un efort mult mai mare pentru cei care desfăşoară activităţi de psihopedagogie în cadrul şcolilor. În caz contrar, părinţii sunt nevoiţi să facă în privat astfel de activităţi, care sunt foarte costisitoare, şi din acest considerent statul plăteşte psihopedagogi pentru fiecare şcoală. Un alt semnal de alarmă ar trebui să se îndrepte către părinţi. Aceştia ar trebui să fie mult mai activi  în ceea ce înseamnă cunoaşterea problemelor pe care le întâmpină copiii. Ei trebuie să colaboreze tot timpul cu profesorii şi cu psihologii. De asemenea, părinţii trebuie să aducă la cunoştinţa psihologului, terapeutului sau medicului avizat atunci când observă că tânărul are un comportament care este diferit faţă de cel normal. Totodată, un semnal de alarmă trebuie tras profesorilor. Aceştia trebuie cunoască problemele care pot afecta mentalitatea unui copil”, a menţionat primarul municipiului Tulcea.

Nu în ultimul rând, administraţia locală trebuie să încurajeze şi să eficientizeze activităţile care ţin de educarea copiilor, mai ales în cazurile sociale.

„Bineînţeles şi noi, autorităţilor, trebuie să luăm măsuri mult mai eficiente faţă de cazurile de incluziune socială, să venim în sprijinul familiilor monoparentale, care sunt vulnerabile.  Acesta a fost şi cazul copilului de la Izvoarele. Din câte am înţeles, era crescut de o bunică, nu avea un părinte, iar celălalt avea un handicap locomotor. Noi, autorităţile, trebuie să încurajăm şi să eficientizăm activităţile care ţin de educarea copiilor, mai ales în cazurile sociale. La nivelul municipiului Tulcea avem, prin Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială, foarte multe activităţi şi investim foarte mult în creşe care primesc copii din familii defavorizate. De copiii din familiile vulnerabile, fără părinţi, cu un singur părinte, cu dizabilităţi, cu părinţi cu probleme sociale sau care sunt în detenţie, ne ocupăm zilnic de incluziunea lor. Participăm la proiecte realizate pentru incluziunea rromilor sau pentru alte categorii defavorizate. La nivelul administraţiei punem în fiecare an sume considerabile pentru ONG-uri, pentru depunerea proiectelor de incluziune socială, pentru a preveni consumul de droguri sau de alte vicii care pot afecta viaţa unui copil. În fiecare an finanţăm în mod direct asociaţiile care se ocupă cu îngrijirea persoanelor defavorizate, precum Asociaţia Mâini Întinse, Parohia <<Sfântul Nicolae>> de la Catedrală, precum şi pe acelea care desfăşoară activităţi de cantină socială pentru persoanele care sunt vulnerabile.  Deci, noi desfăşurăm astfel de activităţi, dar niciodată nu este suficient, aşadar trebuie să luăm act de aceste tragedii care se întâmplă şi să ne îmbunătăţim activitatea”, a precizat Ştefan Ilie.

Reamintim că miercuri, 8 ianuarie 2025, o adolescentă de 15 ani şi prietenul ei de aceeaşi vârstă au fost găsiţi morţi în Cariera Bididia, de la marginea oraşului după ce dispariţia lor fusese anunţată de părinţi, la poliţie, în urmă cu patru zile. Anchetatorii nu exclud varianta sinuciderii prin aruncare de la înălţime. În aceeaşi zi, un tânăr de 18 ani a fost descoperit spânzurat pe un deal din apropierea localităţii Izvoarele.