Primăria municipiului Tulcea a premiat, vineri, 114 elevi şi sportivi pentru performanţele obţinute în 2024.
Astfel, 19 elevi care au obţinut note cuprinse între 9,50 şi 9,77 la Evaluarea naţională şi 62 de absolvenţi de liceu care au primit note cuprinse între 9,50 şi 9,93 au primit câte 500 de lei.
De asemenea, 33 de sportivi legitimaţi la cluburile din municipiu care anul trecut au obţinut medalii la competiţii naţionale şi internaţionale au fost premiaţi cu sume cuprinse între 600 de lei şi 1.000 de lei.
Premiile aferente anului 2024 sunt acordate pe baza situaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea şi Direcţia Judeţeană de Sport Tulcea.
În deschiderea festivităţii de premiere primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, i-a felicitat pe tineri şi a precizat că autorităţile trebuie să pună la dispoziţia celor care fac performanţă tot mai multe elemente de infrastructură.
„Bine aţi venit la a patra ediţie a momentului festiv în care şi municipalitatea apreciază performanţele pe care elevii şi sportivii noştri le-au realizat de-a lungul unui an calendaristic în 2024. (…) Pentru toate performanţele voastre vă felicit, încurajez şi vă mulţumim! Autorităţile trebuie să se implice pentru dezvoltarea capacităţilor voastre. Ştim că rolul pe care-l au autorităţile locale trebuie să fie continuu şi nu doar din moment în moment, trebuie să fie tot mai amplu, în aşa fel încât performanţa să devină tot mai mare, mai eficientă. De asemenea, trebuie să contribuim în acest fel la formarea dumneavoastră ca oameni. Autoritatea locală nu trebuie să se limiteze, ci să pună la dispoziţia celor care fac performanţă tot mai multe elemente de infrastructură. (…) În ultimii trei ani am reuşit şi noi să finanţăm prin contribuţia municipalităţii, prin hotărâri ale Consiliului Local anumite activităţi ale secţiei de box a CSM Danubiu, iar aceasta, precum şi altele, au adus performanţă judeţului nostru. În ultimii ani secţia de box a fetelor a obţinut rezultate remarcabile la nivel mondial, de care suntem foarte mândri. (…) Felicitări tuturor!”, a spus, în deschiderea festivităţii de premiere, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.
De asemenea, viceprimarul municipiului Andaluzia Luca a afirmat că municipalitatea îi va susţine pe tinerii cu performanţe lăudabile ori de câte ori este posibil.
„Este o zi deosebit de importantă pentru comunitatea noastră, deoarece suntem aici să apreciem calităţile dumneavoastră şi rezultatele deosebite pe care le-aţi obţinut, atât la învăţătură, dar şi la sport. Este foarte important să apreciem eforturile pe care dumneavoastră le-aţi făcut, mă refer la distinşii profesori şi antrenori. Le-aţi transmis elevilor şi competitorilor emoţiile, cunoştinţele dumneavoastră şi sunteţi modele de urmat şi de format pentru ei. Mă bucur să revăd foarte mulţi dintre elevii premiaţi în anii anteriori, ceea ce înseamnă că perseverenţa a continuat. Vă îndemn pe fiecare să continuaţi să visaţi. Noi ne propunem să vă susţinem atât cât poate comunitatea, prin eforturile sale, prin infrastructură, dar şi prin această zi de premiere. Felicitări tuturor şi mult succes în continuare!”, a spus viceprimarul Andaluzia Luca.
Şi viceprimarul George Şinghi i-a felicitat pe tineri şi i-a îndemnat să muncească în continuare pentru a ajunge pe culmile succesului.
„Doresc să vă felicit pentru efortul depus de până acum şi pentru rezultatele obţinute, dar să avem în vedere că este doar un pas şi vreau să priviţi mai departe, deoarece este doar începutul. Trebuie să fiţi cei mai buni în tot ceea ce faceţi, la liceul, facultate, dar şi în viaţă. Să vă doriţi şi propuneţi să fiţi primii şi să munciţi pentru acest lucru. Vă felicit!”, a transmis viceprimarul George Şinghi.
Medeea-Maria Larie, Nicolas Mergeani, Ana Medea Uram, Vlad Constantin Uncu, Amalia Ţugui, Bianca Alexandra Vasilescu, Vladimir Romaniuc, Albert Pănuţă şi Eduard Daniel Moldoveanu s-au aflat printre cei circa 114 elevi şi sportivi premiaţi de Primăria Tulcea şi Consiliul Local, vinerea trecută.
Medeea-Maria Larie, elevă la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea, profilul matematică-informatică, a obţinut media 9,52 la Evaluarea Naţională. Medeea-Maria îşi doreşte să devină inginer, iar pentru acest lucru se gândeşte să dea admiterea la Facultatea de Politehnică de la Bucureşti sau Cluj.
„Acest premiu pentru mine reflectă ambiţia pe care am avut-o de a învăţa un an întreg. Am făcut nişte sacrificii pentru acest rezultat. De asemenea, am făcut şi meditaţii ca să pot lua o notă foarte mare. Îmi doresc pe viitor să dau la Politehnică la Bucureşti sau la Cluj. Elevilor le transmit să înveţe, deoarece o să fie mândri de ei. Nu este foarte greu să obţii astfel de rezultate dacă te ambiţionezi puţin. Cheia succesului este să te motivezi pe tine însuţi şi să ai încredere în tine. În perioada în care m-am pregătit pentru examen am renunţat la ieşirile cu prietenii, dar s-a meritat”, ne-a declarat Medeea-Maria Larie.
Şi Nicolas Mergeani, acum elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, a obţinut media 9,52 la Evaluarea Naţională, iar pe viitor doreşte să urmeze o facultate de Drept.
„Acest premiu înseamnă validarea efortului pe care l-am depus pentru a obţine această notă. Nu mă aşteptam să obţin un astfel de rezultat, dar cu mult studiu am reuşit să fiu în top. Îmi doresc pe viitor să urmez Facultatea de Drept din Cluj. Cu multă voinţă, determinare şi muncă orice lucru este posibil”, a menţionat Nicolas Mergeani.
Studentă în primul an la Facultatea de Design de Mediu şi Produs, specializarea Mecatronică şi Robotică, din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, Ana Medea Uram a reuşit să fie premiată în urma mediei obţinute la examenul de Bacalaureat, de 9,58.
„Din punctul meu de vedere acest premiu reprezintă munca şi efortul pe care l-am depus de-a lungul anului. Mi-am setat să devin din ce în ce mai bună în ceea ce fac. Mi se pare că specializarea pe care o fac la facultate este destul de ofertantă şi îmi creează multe oportunităţi pe viitor, dar îmi doresc foarte mult să lucrez într-un domeniu care implică matematică şi fizică. Profesoarele mele mi-au inspirat o pasiune pentru aceste materii. Le transmit tinerilor să muncească pentru visele lor. Personal pot spune că nu mi-am dozat foarte bine munca de-a lungul anilor, ceea ce m-a făcut să trag mai tare în anul terminal. Atâta timp cât există pasiune în ceea ce faci şi dorinţă se poate obţine orice rezultat. Cheia succesului este pasiunea. Viaţa de student mi se pare mai liniştită faţă de cea de licean, deoarece îţi oferă puţin mai multă libertate, ceea ce este foarte bine pentru mine, pentru că reuşesc să fac şi alte pasiuni, pe lângă educaţie”, spune studenta Ana Medea Uram.
Vlad Constantin Uncu este printre puţinii tineri care a reuşit să obţină rezultate remarcabile atât în plan sportiv, cât şi la învăţătură. Tânărul a fost premiat pentru rezultatele lăudabile de la examenul de Bacalaureat, reuşind să obţină nota 9,50, dar şi pentru premiile obţinute în cadrul Clubului Nippon Budo Sport, unde practică karate. Vlad Constantin Uncu este student în primul an la Facultatea de Politehnică, ramura Energetică, şi doreşte să devină inginer în domeniul energiei regenerabile.
„Sunt prezent aici datorită rezultatelor bune la examenul de Bacalaureat, dar şi a premiilor obţinute de-a lungul timpului în cadrul sportului de performanţă pe care-l practic. Îmi doresc pe viitor să profesez ca inginer în domeniul energiei regenerabile, eoliene, panouri solare, fiind un domeniu care se caută şi care este în plină dezvoltare la noi în ţară. Le transmit elevilor tulceni să se ţină de şcoală, pentru că este cel mai important lucru şi ajută la clădirea personală a fiecărui om. De asemenea, să urmeze şi un sport, deoarece acesta ajută la păstrarea unei minţi şi unui corp sănătos. Nu este imposibil să ajungi la un astfel de rezultat dacă îţi doreşti, dar trebuie să fii constant mereu, să fii determinat, iar acolo unde lucrurile se fac cu plăcere vor exista şi recompense”, spune Vlad Constantin Uncu.
Pugilista Amalia Ţugui are 17 ani şi este elevă la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, în clasa sportivă la specializarea box fete. Pugilista legitimată la CSM Danubiu Tulcea practică sport de la vârsta de 7 ani, când tatăl acesteia şi-a deschis sala de kickboxing la Sulina. Primul sport practicat de Amalia a fost kickboxing, ea obţinând titlul de campioană mondială la kickbox WAKO. Ulterior a ales să practice box, un sport olimpic mai ofertant, fiind antrenată de Ştefan Simion.
„Astăzi sunt premiată pentru obţinerea locului I la sporturile olimpice. Am adunat puncte, deoarece am luat locul II la Campionatul European de Tineret, locul III la Campionatul Mondial de Tineret, locul I la Cupa României şi la Campionatul Naţional. Acest premiu înseamnă că munca mea a fost apreciată şi a dat roade. Le transmit tinerilor să fie fericiţi şi mulţumiţi de munca lor. Am renunţat la kickbox pentru a ajunge la aceste rezultate. Făceam şi box şi kickbox în acelaşi timp, dar am renunţat la sportul menţionat pentru a fi mai focusată pe box. Voi continua cu sportul de performanţă, deoarece sunt de abia la început, făcând box doar de 3 ani. Să faceţi ceea ce vă place, dar cu pasiune şi cu multă muncă, deoarece este greu, atât din punct de vedere fizic, cât şi mental, să ajungi la astfel de performanţe”, ne-a declarat pugilista de la CSM Danubiu Tulcea, Amalia Ţugui.
În vârstă de 14 ani, Bianca Alexandra Vasilescu practică atletismul de cinci ani, fiind legitimată la CSM Danubiu. Adolescenta locuieşte în Murighiol, iar pentru a ajunge la antrenamente aceasta trebuie să facă naveta. Bianca îşi doreşte să devină campioană olimpică la atletism.
„Acest premiu nu este totul pentru mine, deoarece nu acest lucru mă reprezintă. Pe mine mă reprezintă faptul că îmi doresc să merg mai departe şi tot mai sus. Obiectivul meu este să devin campioană olimpică. A fost foarte greu să obţin aceste rezultate, deoarece fac naveta de la Murighiol pentru a reuşi să ajung la antrenamente. A trebuit să renunţ la timpul meu liber, la copilărie, la diferite mâncăruri care-mi plac. Cei care doresc să practice acest sport şi vor să ajungă în top ar trebui să fie conştienţi că nu este uşor şi trebuie să fii perseverent şi să ai o ambiţie de aur”, precizează atleta Bianca Alexandra Vasilescu.
Printre tinerii premiaţi se numără şi tulceanul Vladimir Romaniuc care a participat în ianuarie la Campionatul Mondial de Înot în Ape Îngheţate, în Molveno, Italia, reuşind să se întoarcă acasă cu şapte medalii din care patru de argint şi trei de bronz.
Vladimir Romaniuc, în vârstă de 19 ani, este student în anul I la Universitatea de Construcţii din Bucureşti şi este legitimat la Clubul Sportiv Municipal Bucureşti.
„Voi fi premiat pentru înotul în ape îngheţate, iar acest sport reprezintă pentru mine o posibilitate de a mă exprima, de a arăta pentru ce lupt şi de a reprezenta România pe cele mai înalte culmi. M-a ajutat foarte mult experienţa pe care am avut-o în bazinul normal, iar acest aspect m-a ajutat să obţin performanţe şi să mă familiarizez cu înotul în ape îngheţate, însă este cu totul alt sport. Trebuie să îţi controlezi respiraţia ca să nu intri în hiperventilaţie şi sunt anumite detalii pe care nu le poţi omite. A fi sportiv, clar, înseamnă sacrificii. Timpul pe care îl petreci cu prietenii şi petrecerile le pui pe planul secund, deoarece trebuie să fii la antrenamente şi să munceşti pentru visurile tale. În mod sigur voi continua cu sportul de performanţă şi în anii următori, este până la urmă pasiunea mea, am muncit atât de mult şi nu vreau să renunţ acum. Înotul în ape îngheţate îl practic de doi ani. Am fost legitimat la Natantibus Tulcea, dar m-am mutat la CSM Bucureşti. Să nu renunţaţi la visurile voastre şi să vă faceţi un plan bine pus la punct, deoarece aceasta este calea către succes”, ne-a spus înotătorul Vladimir Romaniuc.
Karatistul Albert Pănuţă, legitimat la Clubul Nippon Budo Sport şi antrenat de tatăl său sensei Nicolaie Pănuţă, se situează pe locul patru în topul celor mai buni sportivi tulceni în clasamentul sporturilor neolimpice din 2024. Albert a reuşit să acumuleze anul trecut 158 de puncte, datorită celor opt medalii obţinute la competiţiile internaţionale la care a participat. Este vorba despre patru medalii de aur şi o medalie de bronz la Campionatul European de Karate Juniori/ Cadeţi, două medalii de aur la Campionatul Balcanic şi o medalie de bronz la Campionatul Mondial de Karate Cadeţi.
„Sunt premiat pentru rezultatele naţionale şi internaţionale obţinute de-a lungul timpului. Acest premiu reprezintă o mulţumire din partea Primăriei pentru eforturile depuse de mine, cât şi o determinare pentru a deveni cât mai bun. Am rezultate bune atât naţionale, cât şi internaţionale şi doresc să continui cu sportul de performanţă pe viitor”, ne-a spus karatistul Albert Pănuţă.
Elev în ultimul an de liceul la Colegiul Economic „Delta Dunării” Tulcea, Eduard Daniel Moldoveanu face kempo de la 9 ani, reprezentând la campionatele naţionale, internaţionale, mondiale şi balcanice Clubul Sportiv Vulturu Tulcea. Sportivul îşi doreşte să urmeze Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” după terminarea liceului, iar sportul de performanţă cel mai probabil îl va lăsa pe locul al doilea.
„Am cam ajuns la nivelul de performanţă dorit. La amatori am câştigat competiţii internaţionale, mondiale, europene şi balcanice şi nu ştiu dacă o să continui cu sportul de performanţă pe mai departe, deoarece doresc să urmez Academia de Poliţie <<Alexandru Ioan Cuza>>. Am obţinut trei medalii de aur la Campionatul European, două medalii de aur la Campionatul Mondial, plus alte medalii de argint şi bronz, atât la competiţiile naţionale, cât şi la cele internaţionale. Prin foarte multă muncă am reuşit să ajung la aceste rezultate remarcabile şi am renunţat să mai ies afară. Când alţi copii de vârsta mea o făceau, eu preferam să merg la antrenamente, făcând acest sport de la 9 ani. Tinerii care se luptă pentru a ajunge în top trebuie să nu renunţe şi să-şi continue visurile, astfel vor ajunge acolo unde îşi propun”, precizează Eduard Daniel Moldoveanu.
La evenimentul de vineri au participat inspectorul şcolar general Viorica Pavel, ambasadorul sportului şcolar, campioana mondială la atletism Elena Fidatov Moruzov, consilieri locali, antrenori, părinţi şi apropiaţi ai premianţilor.
Elevii premiaţi pentru rezultatele la Evaluarea Naţională: Călin-Andrei Paraschiv, Sara Pascalin, Miruna-Maria Marinescu, Codrin-Ştefan Ungureanu, Fabian-Andrei Drobota, David-Alexandru Leu, Cezar Andrei Milea, Theo-Mihai Sacu, Ioana Vasile, Andrei Cristian Constantin, Adriela-Mihaela-Parascheva Ciurea, Florin Grosu, Robert Andrei Cioroiu, Aris-Gabriel Gherghina, Raluca Mădălina Filat, Medeea-Maria Larie, Nicolas Mergeani, Vlad Andrei Solomonencu, Andrei-Alexandru Vasiliev.
Elevii premiaţi pentru rezultatele la Bacalaureat: Andreea Teodora Arcuş, Andreea-Maria Alexe, Mihaela-Giulia Marin, Bianca-Maria Ivancenco, Andreea Merzlichin, Luca Daniel Popescu, Nicoleta Alexandru, Maria-Alexia Feodor, Denisa-Daniela Moscu, Amelia-Maria Roibu, Bianca Cristiana Mocanu, Andreea Bondarev, Mihnea Nedelcu, Alexia-Ştefania Hariton, Claudia Popa, Maria Nicola-Gheorghiu, Alexandru-Ştefan Vitoş, Dimitris-Daniel Zicu, Ana-Doroteea Ciortea, Denis-Daniel Echimov, Maria-Alexandra Mihail, Alex-Mihai Răducan-Florea, Maria Teodora Dumitru, Andreea Ştefania Trapoli, Andreea Nicoleta Ilie, Elia Sultan, Georgia Despina Blînzeanu, Felix Ioan Condrat, Lidia Monica Honţ, Andreea Iuliana Jigarov, Sorin Sebastian Moraru, Costina Alesia Prajovschi, Delia-Andreea Brumă, Corina-Ştefania Ghiţău, Lorena-Fabiana Năstase, Andrei Denis Ventura, Maria Mirabela Negrea, Andreea Bianca Boşcu, Georgiana Daniela Catană, Cristian Paul Cicîrîc, Bianca Enacrache, Alexandra Iftode, Ioan-Luca Roşu, Ana Medea Uram, Maria Teodora Antrop, Gloria Crăciun, Mihai Sorin Grecu, Maria Pohariu, Teodora Maria Acceleanu, Andra Narcisa Bercu, Denisa Dumitru, Daria Mihaela Puşcaşu, Steliana Stoian, David Năstase, Livia Tincu, Andreea Bianca Avram, Robert Mihai Miron, Ariana Georgiana Petraru, Bianca Maria Popescu, Irina Adriana Pavel, Adriana Raznoveanu şi Vlad Constantin Uncu.
În clasamentul sporturilor olimpice au fost recompensaţi cu premii următorii sportivi: Amalia Ţugui, Bianca Alexandra Vasilescu, Valentina Elena Moroşanu, Alina Alexandra Creţu, Vlad Dima, Ionuţ Cănănău, Florin Paraschiv, Andreea Cristina Tudor, Florina Colceru, Minodora Maria Păsărică, Andrei Vasile Petrencu, Sebastian Grosu şi David Băluţă, Cornel Vasiliu şi Nicoleta Ciortan.
În clasamentul sporturilor neolimpice au fost premiaţi următorii sportivi: Sorin Balaban, Eduard Daniel Moldoveanu, Cezara Tîrlogeanu, Albert Pănuţă, Andreea Mocanu, Vladimir Romaniuc, Bianca Andreea Terente, Irina Gheorghiţă, Irina Poenaru, Vlad Constantin Uncu, Alexandru Gabriel Gheba, Luca Bibica, Iasmina Andreea Iacoblev, Matei Mocăniţă, Maria Raluca Rotaru, Ovidiu Marius Tîrlogeanu, Iulian Iacoblev şi Ciprian Comişan.
Premiile sunt acordate pentru a răsplăti efortul performerilor şi pentru a-i încuraja şi pe alţii să obţină rezultate meritorii.