Asfaltarea integrală a străzilor Păcii, Militari, Forestierului, Dumitru Ivanov şi Alexandru cel Bun va începe în cursul săptămânii viitoare, atunci când se va da ordinul de începere a lucrărilor, spune primarul Ştefan Ilie, care dă asigurări că acestea vor fi atent supravegheate şi executate corect. Lucrările se desfăşoară în cadrul proiectului ,,Reabilitarea şi modernizarea sistemului rutier şi lucrări tehnico edilitare, străzi trasee auto”.

Pentru prima dată, strada Păcii va fi modernizată cap-coadă, din sensul de la Egreta şi până la intersecţia cu strada Viticulturii, ne-a spus primarul Ştefan Ilie.

„Un mesaj pentru cetăţeni este că străzile vor fi asfaltate integral, pe strada Păcii se montează bordurile, astfel încât să putem da o cotă cât mai bună asfaltului, urmând ca după asfaltarea străzii să înceapă renovarea şi reabilitarea trotuarelor. Toate proiectele pe care le începem acum cuprind şi trotuarele. Dacă lucrăm în acelaşi timp cu Enel, cărora le-am virat banii pentru degajarea stâlpilor, când vom afecta trotuarele vom scoate şi stâlpii de iluminat şi vom pune toată infrastructura în subteran. Vom avea pentru prima dată strada Păcii cap-coadă făcută, din sensul de la Egreta şi până la intersecţia cu strada Viticulturii. Vom începe cu sensul de la Egreta, cu tot ce s-a excavat acolo şi vom continua pe strada Păcii în primul rând cu asfaltarea, iar din urmă, Autoprima va reabilita trotuarele. În unele locuri pe arterele principale vor fi trotuare cu pavele, iar în alte locuri, pe arterele secundare, vor fi din asfalt. În primă fază vom acţiona pe străzile Păcii, Militari, Alexandru cel Bun, Dumitru Ivanov şi Forestierului, care sunt străzi mari”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Traficul nu va fi afectat deoarece lucrările se vor derula în zonele în care şi în prezent se lucrează.

„Vom încerca să afectăm cât mai puţin traficul, pentru că vom asfalta exact unde acesta este deja afectat. Este vorba de strada Păcii şi alte zone unde de asemenea s-au făcut lucrări de apă-canalizare şi ape pluviale, ceea ce ne permite să acţionăm pe mai multe fronturi deodată. Acolo unde mai avem lucrări tehnico-edilitare şi trebuie să punem apă şi canalizare, unde nu există sau este deteriorat sistemul, unde trebuie să punem ape pluviale, avem timp să lucrăm asfaltând în această parte”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

De-a lungul anilor, tulcenii au solicitat în repetate rânduri asfaltarea străzii Forestierului. În cadrul proiectului, strada va fi asfaltată până în Vărărie Baltă şi se va crea un nou culoar de acces pentru locuitorii din Vărărie.

„Asfaltarea străzii Forestierului este un deziderat de foarte mulţi ani al cetăţenilor, doar că pe un tronson din Isaccei şi până la Fraher vom pune şi apă şi canalizare înainte de asfaltare. Apoi vom merge cu asfaltul până în Vărărie Baltă, creând un nou culoar de acces pentru oamenii din Vărărie. Strada Dumitru Ivanov, pe care de asemenea o vom asfalta integral până la Vard şi mai departe, are şi ea o lucrare suplimentară. Este vorba de montarea conductelor apelor pluviale, în aşa fel încât să nu se mai acumuleze apă. Suntem în faza emiterii autorizaţiei de construire şi pentru alte proiecte din zona Vest şi Est. Ne vom asocia într-un fel cu lucrările pe care trebuie să le facă Aquaserv prin Programul Operaţional, dar şi noi cu proiecte integrate. De exemplu, pe trasee auto noi avem de reabilitat şi strada Corneliu Gavrilov, doar că această stradă are urgentă nevoie de schimbarea conductelor de apă şi canalizare. Cât timp vom asfalta Păcii, Dumitru Ivanov, Alexandru cel Bun sau Forestierului, cei de la Aquaserv vor face lucrarea de apă şi canalizare pe Corneliu Gavrilov, urmând ca după încheierea lor noi să asfaltăm”, a spus Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte strada Alexandru cel Bun, edilul explică faptul că deşi cetăţenii îşi doresc în primă fază adu-cerea reţelei de gaze naturale, acest lucru nu se poate realiza acum, deoarece proiectul încă se află în evaluare la Ministerul Dezvoltării, iar primele fonduri au fost obţinute pentru asfaltare.

„Le voi răspunde unor cetăţeni care au pus întrebări, cum ar fi cei de pe Alexandru cel Bun, care vor să ştie de ce asfaltăm strada dacă ei vor întâi gaz metan. Facem acest lucru deoarece proiectul pentru asfaltare îl putem pune acum în împlinire, pe când proiectul pentru gaz metan se află încă în evaluare la Ministerul Dezvoltării, împreună cu celelalte proiecte pe care le-a depus toată ţara. Noi ne-am fi dorit ca acum doi ani să obţină finanţare proiectul pentru gaz, pentru a nu fi nevoiţi mai târziu să spargem strada, dar nici nu putem să renunţăm la un proiect. Atunci vom asfalta Alexandru cel Bun, iar dacă va prinde finanţare extinderea gazului metan de către Primărie şi nu Tulcea Gaz, care nu are interes să intre în zone de case,  vom face lucrările”, a menţionat Ştefan Ilie.

Primarul a amintit faptul că în urma demersurilor realizate anul trecut împreună cu Asociaţia Municipiilor din România, Guvernul a emis ordonanţa 119/2022 prin care se permite implementarea unui nou proiect, chiar dacă zona asfaltată se află în garanţie.

„Anul trecut, la memoriile pe care le-am făcut împreună cu Asociaţia Municipiilor din România, Guvernul a dat ordonanţa 119/2022 prin care permite ceea ce nu se întâmpla înainte. Dacă s-a realizat asfaltarea străzii Alexandru cel Bun şi ea se află în garanţie, dar trebuie să implementăm un alt proiect, în acest caz unul de gaz, ni se permite prin lege ca cel care a făcut asfaltarea să renunţe la garanţia zonei afectate pe care o va prelua noul constructor de gaz. Acolo unde va fi afectată, strada se va reface dintr-un capăt în altul. Dacă vom prinde finanţare în acest an cu tot cu licitaţie, probabil în 2024 va începe lucrarea de gaz. Este important să realizăm proiectele aşa cum ne vin ele, chiar dacă noi am depus proiectele de asfaltare mai târziu decât cel de gaz. Aşa se întâmplă în România, proiectele nu prind finanţare în ordinea depusă, ci în ordinea pe care evaluatorul de la diferite ministere le evaluează”, a precizat Ştefan Ilie.

Ştefan Ilie anunţă schimbări remarcabile în municipiul Tulcea începând din această vară.

„Cert este că oamenii vor vedea în perioada următoare şi în această vară schimbări remarcabile în municipiul Tulcea, în care vom asfalta străzi care nu au fost niciodată asfaltate sau vom împlini un deziderat în care să nu mai vadă şantiere peste tot. Le spun cetăţenilor că nu mă voi abate de la convingerea mea, că pentru a realiza o stradă corect, cu un asfalt durabil, trebuie să avem utilităţile subterane foarte bine puse la punct, cu conducte noi, eliminând furturile şi acele materiale vechi care aduc de fiecare dată numeroase avarii”, spune Ştefan Ilie.

Pe măsură ce frontul de lucru va creşte şi se vor realiza lucrările de apă şi canalizare, acolo unde acestea lipsesc sau sunt învechite, se vor asfalta şi alte străzi, care însumează 53 de km în cinci investiţii majore de asfaltare.

11 şantiere în execuţie în municipiu

Primarul Ştefan Ilie a amintit şi stadiul principalelor lucrări aflate în prezent în execuţie în municipiul Tulcea.

În procent de 90% sunt realizate proiectele de îmbunătăţirea capacităţii de preluare a apelor meteorice, reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în zona centrală, reabilitarea si extinderea Grădiniţei cu program prelungit nr. 13,  primul proiect de modernizare a sistemului de iluminat public şi reabilitarea şi extinderea sistemului cu energie termică a municipiului Tulcea.

Eficientizarea energetică a Blocului TAVS este realizată în procent de 85%, iar cea a blocurilor 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 de pe strada Gării în proporţie de 20%.

Proiectul de extindere a sediului Poliţiei Locale – Monitorizarea traficului şi dispecerat este implementat în procent de 60%, iar  modernizarea sediului Primăriei Tulcea la 20%.

În această perioadă se mai lucrează la reparaţia trotoarelor şi străzilor Urzicii, Anton Pan şi Aleea Merişor şi la desfiinţarea coşului de fum adiacent blocului M1 de pe strada Rozmarin.